Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi BM planına şartlı destek, Ankara'dan De Mistura planına şartlı destek.

        Hırvatistan Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Vesna Pusiç ile Ankara'da düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'nın planıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

        "De Mistura'nın çabalarını ve dondurulmuş bölge teklifini destekliyoruz. Çatışmayı, zulüm, kanı ve insanların öldürülmesini durduracak her türlü öneriyi destekleriz. Planda bazı eksiklikler var, bunları kendisiyle paylaştık. İyi niyetle yapılmış bir teklif ama uygulanmasının garanti altına alınması gerekiyor"

        De Mistura, Ekim ayında Suriye krizinin çözümü için yeni bir teklifte bulundu: Halep’ten başlayarak başka bölgelere de uygulanacak “dondurulmuş bölgeler” (freeze zones). Planı De Mistura ile Şam'da görüşen Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, taslağı 'üzerinde çalışılmaya değer' bulduğunu açıkladı.

        Plan, hem rejim hem de muhaliflerin Halep’ten başlayarak belirlenmiş bazı bölgelerde ateşkes ilan etmesini öngörüyor. De Mistura, dondurulmuş bölgelerin, daha sonra yapılacak müzakereler için bir başlangıç olacağını söyledi, ancak bunun ayrıntılarını ve takvimini vermedi.

        Suriyeli muhalifler Esed rejiminin daha önce varılan ateşkes anlaşmalarını ihlâl ettiğini hatırlatarak De Mistura planına tepki gösteriyor.

        De Mistura kısa bir süre önce Türkiye'ye gelerek, İstanbul ve Gaziantep'te Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) temsilcileriyle görüştü.

        Muhalifler somut bir öneri getirmediği gerekçesiyle De Mistura'yı eleştirmiş ve Suriye krizinin çözümüyle ilgili yazılı bir mutabakatın hazırlanmasının şart olduğunu vurgulamıştı.

        HALEP'TE DURUM KRİTİK

        Planın ilk olarak uygulanmasının öngörüldüğü Halep'te yaklaşık bir yıldır süren rejim kuşatması son haftalarda yoğunlaştı. Muhalifler Halep merkezini diğer bölgelere bağlayan 4 kilometrelik bir koridorda direnişini sürdürüyor.

        Şam rejimi daha önce de Humus'ta benzer bir şekilde yaklaşık iki yıl boyunca kuşatma uygulamış ve bölgede büyük bir insani dram yaşanmıştı.

        Kuşatma altında tuttuğu bölgelere ilaç ve gıda girişine izin vermeyen rejim güçleri, bu şekilde kenti teslim olmaya mecbur bırakma politikası güdüyor.

        Rejimin Humus'ta uyguladığı abluka, Cenevre 2 Konferansı'nda da gündeme gelmiş, varılan anlaşma ile bölgeye gıda ve insani yardım girişine bir süre izin verilmişti.

        AL JAZEERA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ