Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika İşte o gizemli ajan!, ABD’nin Küba ile diplomatik takasına konu olan ve yıllar önce Küba 5’lisi’nden 3 kişinin yakalanmasında rol oynayan ajanın Rolando Sarraff Trujillo olduğu ortaya çıktı

        HT GAZETE

        ABD’nin Küba ile 54 yıl sonra diplomatik ilişki kurma kararının açıklandığı gün Washington ve Havana yönetimleri iyi niyet göstergesi olarak bir dizi insan takası gerçekleştirmişti. ABD “Küba 5’lisi” olarak anılan Küba ajanlarından üçünü, Ramon Labanino, Gerardo Hernandez ve Antonio Guerrero’yu serbest bırakırken, Küba’nın ‘önemli bir ajansı’ serbest bıraktığı açıklandı ancak isim verilmedi. Ancak Amerikalı eski bir istihbarat yetkilisi, 20 yıldır Küba’da hapis yatan bu ajanın isminin Rolando Sarraff Trujillo olduğunu açıkladı.

        ABD Savunm Bakanlığı İstihbarat Ajansı’nın eski Küba sorumlusu Chris Simmons, Sarraff’ın Küba istihbaratında kriptoloji uzmanı olarak çalışırken ABD adına çalışmaya başladığını ve Küba 5’lisinin yakalanmasını sağlayan istihbaratı verdiğini açıkladı. Sarraff’ın annesi Odesa Trujillo oğlunun hayatta olduğunu öğrenmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

        ‘FİDEL DE MEMNUN’

        Öte yandan Küba'nın, ABD ile tarihi anlaşma yaparken ülkenin eski lideri Fidel Castro’nun sessizliği dikkat çekiyor. 88 yaşındaki lider kamuoyu önüne nadiren çıkıyor. Devlet Başkanı Raul Castro’nun kızı Mariela Castro Espin, CNN’de Christina Amanpour’a verdiği mülakatta, gelişmelerden amcası Fidel’in de memnun olduğunu söylemekle yetindi. ABD istihbaratının, Küba’yı 50 yıl yöneten Castro’ya karşı 60’tan fazla suikast girişiminde bulunduğu ortaya çıkmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ