Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Büyükelçiden sultanlı yılbaşı tebriği, Fransa Büyükelçisi’nden sultanlı yılbaşı tebriği.

        Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili, bu yıl gönderdiği yılbaşı tebriği için Osmanlı Sultanı portresini tercih etti. Bili'nin gönderdiği yılbaşı tebriğinde, halen Fransa Ulusal Müzesi'nde yer alan, ressamının kim olduğu bilinmeyen, Sultan 3’üncü Selim'in yağlıboya portresi yer aldı.

        24 Aralık 1761 - 28 Temmuz 1808 tarihlerinde yaşamış olan 3’üncü Selim, 28’inci Osmanlı Padişahı. Babası 3’üncü Mustafa'nın saltanatı döneminde dünyaya gelen Şehzade Selim, babası 1774 yılında öldüğünde sadece 13 yaşında olduğu için tahta amcası 1’inci Abdülhamid tahta çıktı.

        FRANSA'NIN SON KRALI İLE MEKTUPLAŞTI

        Üçüncü Selim, şehzadeliği döneminde müzik ve edebiyatla ilgilendi, Fransız Devrimi ile tahttan indirilip, giyotinle hayatına son verilen Fransa Kralı 16’ncı Louis ile mektuplaştı.

        Birinci Abdülhamid 7 Nisan 1789 yılında ölümüyle, Fransız Devrimi'nin hemen öncesinde tahta çıkan 3’üncü Selim, padişahlığının ilk aylarında Osmanlı İmparatorluğu'nun içinde Avusturya ve Rusya ile yapmakta olduğu savaşla ilgilendi.

        Savaşların sona ermesiyle, Osmanlı Devleti'nin iç işleyişindeki reformlara dikkatini çeviren 3’üncü Selim, 1793 yılında Nizam-ı Cedid ordusunu kurdu.

        NAPOLYON'LA SAVAŞTI

        3’üncü Selim'in Padişahlığı döneminde, Fransa'da iktidarda olan Napolyon Bonapart, Mısır'a saldırdı. Ancak Osmanlılar'ın başarılı savunması ile Mısır'ı ele geçiremedi. Üçüncü Selim'in hem saltanatının, hem de hayatının sonunu ise, Nizam-ı Cedid ordusunun kaldırılmasını talep eden isyancılar getirdi.

        Kabakçı Mustafa'nın önderliğinde ayaklanan yeniçerilerin başarılı olmaları üzerine, 3’üncü Selim önce Nizam-ı Cedid ordusunu dağıttı, 29 Mayıs 1907 yılında da tahttan çekildi.

        3’üncü Selim, yerine geçen amcasının oğlu 4’üncü Mustafa'nın emriyle, 28 Temmuz 1808'de Yedikule'de boğduruldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ