Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Irkçılık hortluyor!

        Buket GONGU /Ayla ÖZYURT / HT GAZETE

        Almanya’da, İslam ve göçmen karşıtı gösteriler giderek hız kazanıyor. Pazartesi akşamı Neo-Nazi’lerin kalesi olarak bilinen Almanya’nın doğusundaki Dresden kentinde, “Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar” (PEGIDA) hareketi halkı yine sokağa döktü. Yetkililer, İslam karşıtı protesto gösterilerine 17 bin 500 kişinin katıldığını duyurdu. PEGIDA üyeleri, kentin Semperoper Opera Salonu önünde toplanarak İslam ve göçmen karşıtı dövizler taşıdı. Taşınan pankartlar arasında “Kendi Almanya’mızı özledik”, “Göçmenlerin sosyal refahımızdan yararlanmasını durdur” sloganları dikkat çekti. Protestoya katılanlar daha sonra Noel şarkıları söyledi.

        KARŞIT GÖSTERİLER DE VAR

        Münih kentindeyse PEGIDA hareketine karşı 12 bin kişi sokağa çıktı. PEGIDA’nın ırkçı ve göçmen karşıtı olduğunu belirten pankartlar taşıyan insanlar, Almanya’da bu tür akımların tehlikeli olduğunu düşündükleri için karşıt gösteri düzenlediklerini dile getirdi. Dresden’deki PEGIDA gösterisini takip eden Die Welt Gazetesi’nin muhabiri, İslam karşıtı yürüyüş sırasında Alman bir annenin kendisine, “Bu kalabalık burada ne yapıyor?” diye soran küçük oğluna, “Bunlar ırkçılar ve bizim tarihimizden hiç ders almamışlar” dediğine şahit olduğunu yazdı.

        PEGIDA gösterisinde, ırkçı suçlamalarına karşı “Göçmenler hoş geldiniz” slaytını dev bir duvara yansıttı.

        "CAMİDE NOEL İSTEMİYORUZ"

        Die Welt’in muhabiri, olay yerinde tanık olduğu bir başka anektoduysa şöyle anlattı: “Çinli bir çift, protestoculardan birine ‘Ne için toplandınız?’ diye sordu. Adam da ‘Burada toplandık çünkü önümüzdeki yıl Noel’i camilerde kutlamak istemiyoruz’ dedi. Çinli turist, adamın suratına tuhaf tuhaf baktı. Çünkü Dresden’de her yer kilise doluydu ve Müslümanlarınsa sadece bir tane ibadet yeri vardı.”

        "ALMANYA'DA İSLAMFOBİ CİDDİYE ALINMADI, SONUCU BU"

        Almanya Türk Toplumu’nun (TGD) yeni başkanı Gökay Sofuoğlu, HABERTÜRK’e şunları söyledi: “Almanya’da, NSU örgütünün işlediği cinayetler, sonrasında yaşananlar ve İslamofobi hafife alındı. NSU olayı ırkçılığı kurumsal hale getirdi. Aşırı sağcı olarak bilinen Euro karşıtı siyasi parti Almanya için Alternatif’in (AfD) yüzde 10 oranında oy alması da yine ciddiye alınmadı. AB karşıtı bu parti İslamofobi’yi kullanarak yükseliyor. Köln’de holiganlar ortaya çıktı. Bunlar göçmen karşıtı protestolar yaptı ancak destek görmeyince bu oluşum PEGIDA’ya dönüştü. Bilgisizlik, Ortadoğu’daki gelişmeler halka korku verdi ve bu da sokağa taştı. Halk IŞİD’in Almanya’ya dayanmasından korkuyor.

        BASKI SİSTEMİNE DÖNÜŞ

        Dünyanın her tarafında ırkçılık var ve kendini farklı şekilde gösteriyor. Artık dünyada baskıya dayanan sisteme geri dönüş var. Birçok ülke baskı yöntemlerini, ‘yeni demokratik düşünce’ olarak kabul ediyor. Dünya artık göçmenleri gerek siyasi, gerek ekonomik anlamda tehlike olarak görüyor. Fransa, Avusturya, hatta İskandinav ülkelerinde sağcılar çok güçlü. Avrupa artık sınırlarını çok güçlü koruyor.”

        72 ALMAN BİLİM İNSANI: NAZİZM'E Mİ DÖNÜLÜYOR?

        Almanya’da 72 bilim insanının yer aldığı Uyum Konseyi; İslam, göçmen ve mülteci karşıtı protestoları organize eden PEGIDA’nın tezlerinin insanilikten öte düşmanlık içerdiğini duyurdu. Konseye göre İslam sorun olarak gösterilerek toplumsal bir düşman üretiliyor.

        Konsey şu ifadelere yer verdi:

        “Almanya’da yapısal sorunlar için eğer bir dini azınlık günah keçisi yapılıyorsa bizim çok hassas olmamız gerekir. Nasıl Nazi döneminde Alman toplumu Yahudileşme tehlikesi uyarısıyla birçok kriz ve sorun belli bir azınlığa kanalize edildiyse, bugün de İslamlaşma propagandasıyla sağduyu yeteneği kaybettiriliyor.” Konsey, İslam’ın sorun olarak gösterilerek toplumsal bir düşman üretildiği ve toplumun çeşitliliğinin üzerinin örtüldüğü uyarısında bulundu.

        FARKLI GÖRÜŞLER VAR

        Dresden'den sonra Bonn kentine de yayılan binlerce kişinin yer aldığı protesto yürüyüşleri, Almanya’da da farklı seslerin çıkmasına neden oluyor. Yeşiller Partisi Gençlik Kolları Sözcüsü Erik Marquartd, PEGIDA’yı “Irkçı, yabancı düşmanı ve İslam karşıtı” olarak nitelendirerek, “Kesinlikle anlayış gösterilmemeli” ifadesini kullandı. Marquartd, bazı politikacıların sağduyu odaklı yaklaşımlarının doğru olmadığını kaydetti.

        Hıristiyan Birlik Partisi (CDU) Grup Başkanı Volker Kauder ise Alman siyasetinin parçalanmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Almanya’da bir İslami Parti’nin oluşumuna izin verilmemeli” diye konuştu.

        "MÜNİH RENKLİDİR"

        Dresden’deki PEGIDA’nın gösterilerine tepki olarak Münih’te bir araya gelen 12 bin 500 eylemci, Münih’in farklı renklerden oluştuğunu belirten dövizler taşıdı.

        AVRUPA'DA CAMİLERE SALDIRILAR YOĞUNLAŞTI

        Almanya’da camilere yönelik saldırıların artması Müslümanları endişelendiriyor. Son 6 ay içinde, Berlin’de Mevlânâ Camii, Oldenburg’da Hacı Bayram Camii, Bad Salzuflen’de Vahdet Camii’ne kundaklanma girişimlerinde bulunuldu. Almanya’da polis kayıtlarına göre, cami saldırıları 2014’te en yüksek düzeye ulaştı. 1 ay önceyse, ‘dinlerarası diyalog’ günlerinin yaşandığı Strasbourg’da ‘Grand Mosquee’nin (Büyük Cami) giriş kapısı yakılmıştı.

        "PEGIDA KORKUYU KÖRÜKLÜYOR"

        Saldırının dinlerarası diyalog günlerine denk gelmesi, bu tür etkinliklerden rahatsız olan kişilerce gerçekleştirildiği kanaati oluşturdu. En son 1 hafta önce İsviçre’nin St. Gallen Kantonu’nun Flums kasabasında cami saldırısı düzenlendi. İslam Kültür Derneği’nin kafeteryasının camı kırılarak kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından molotofkokteyli atıldı. Tam bu dönemde Almanya’da yeni kurulan İslam karşıtı ‘PEGIDA’ endişeye yol açtı. İçişleri Bakanlar Konferansı Başkanı Ralf Jager (SPD), PEGIDA’nın insanları Müslümanlara karşı galeyana getirip korkuyu körüklediğini ifade etti. Jager, İslam karşıtı olan ‘Selefilere Karşı Holiganlar’ (HOGESA) adlı gruba da dikkat çekip bu gruplara karşı araştırma başlatıldığını belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ