Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Fransa'da Noel saldırıları alarmı

        HT GAZETE

        Fransa’da cumartesi günü Joue-Les-Tours kentindeki bir karakola, ardından da Dijon kentinde 5 farklı noktada halkın üzerine sürülen araçla düzenlenen terör saldırılarına dün üçüncüsü eklendi. Batıdaki Nantes kentinde kimliği açıklanmayan 36 yaşında bir kamyonet sürücüsü, Royal Meydanı’nda 300 kişinin bulunduğu Noel pazarına aracıyla girerek yayaların üzerine sürdü. Gelişi güzel yayalara çarpan saldırgan, 2’si ağır olmak üzere 11 kişiyi yaraladı. Saldırgan olaydan sonra intihara teşebbüs etti. Kendini defalarca bıçaklayan saldırgan, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Ailevi sorunları olduğu ve psikolojik tedavi gördüğü belirlenen saldırganın alkollü olduğu açıklandı.

        BAŞBAKAN ‘BAĞLANTI YOK’ DEMİŞTİ

        Ülkede yaşanan üçüncü saldırının ardından Noel pazarları başta olmak üzere yaya ve turistlerin yoğun olduğu noktalarda denetimler artırıldı. Hükümet hafta sonu Paris başta olmak üzere önemli kentlere devriye görevi için ekstra 780 asker yollamıştı. Dün ise 300 askerin daha önemli noktalarda hassas devriye görevi yapacağı açıklandı. Fransa Başbakanı Manuel Valls’in pazar günü saldırıların birbiriyle bağlantısız muhtelif olaylar olduğunu söylemesinin ardından gelen üçüncü saldırı dikkat çekti. Dün de basına konuşan Valls, bu kez saldırıların terör algısı yarattığına değinerek güvenlik önlemlerinin özellikle alışveriş merkezleri, tren garları, toplu taşıma araçları ve şehir merkezlerinde en üst düzeye çıkarılacağını belirtti.

        HOLLANDE DA TERÖR UYARISI YAPTI

        Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da, bir gün arayla iki farklı şehirde sürücülerin yayaların üzerine araçlarını sürerek toplam 24 kişiyi yaralaması ve karakola yapılan saldırıyla ilgili konuştu. Hollande, “Korkulara, paniğe ve herhangi bir etnik kesimin olaya karıştırılmasına izin vermemek gerekir” ifadesini kullandı. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, bu olayların birbiriyle bağlantılı olmayan ama art arda gelen 3 olay olduğunu aktardı.

        YALNIZ KURT MU?

        3 saldırıyı düzenleyenlerin terör örgütü bağlantısı olduğuna inanılmıyor. Joue-Les-Tours’taki olayda adının Bilal olduğu açıklanan saldırgan tekbir getirerek polis karakoluna bıçakla saldırmış, 3 polis memurunu yaralamış ve çatışmada öldürülmüştü. Dijon’daki saldırgan da tekbir getirerek ve “Filistinli çocuklar için” diye bağırarak saldırıyı gerçekleştirmişti. Saldırganın Afrika kökenli bir Fransız olduğu ve 2001 yılından beri 157 defa klinik tedavi gördüğü açıklanmıştı. Ancak dünkü saldırıda tekbir getirilmedi ve saldırganın alkollü olduğu açıklandı. Muhtelif saldırıları düzenleyen saldırganların eylemleri tek başlarına gerçekleştirmelerinden ötürü Fransız basını onlara “Yalnız Kurtlar” lakabını taktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ