Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Kaderini mahkeme kararı belirleyecek, Kaderi mahkemenin kararına bağlı.

        İrlanda’nın başkenti Dublin’de 3 hafta önce klinik olarak öldüğü açıklanan kadının karnındaki 17 haftalık fetüsün kaderi tartışılıyor. Bebeğin geleceği bugün açıklanacak mahkeme kararı ile belli olacak.

        Geçtiğimiz 29 Kasım tarihinde hastanedeki odasında kayıp yere düşen, ismi açıklanmayan kadın beyin kanamasından 14 haftalık gebe iken vefat etti. Doktorlar, vefat eden kadının karnındaki bebeği hayatta tutabilmek için makinaya bağladı. Kadının karnı bebek için özel sıcaklıkta tutulmaya başlandı.

        Yaşanan olayların ardından, iki çocuk annesi olan kadının eşi ve ailesi, annenin yaşam destek ünitesinin kapatılmasını istedi. Kadının yedi doktoru, babası ve eşi fetüsün yaşama ihtimalinin çok düşük olmasını gerekçe göstererek iki ay daha bebeğe bakmanın absürtlük olduğunu söyledi.

        "BEBEĞİN HAYATI DAHA ÖNEMLİ"

        İrlanda’da, annenin klinik olarak ölü olmasının bebeğe yapılacak kürtajı yasadışı hale getirmesinden dolayı konu mahkemeye taşındı. Kadının avukatı Cormac Corrigan, mahkemede müvekillinin haysiyeti ile ölmeyi hakettiğini savundu. Corrigan, geçtiğimiz 3 Aralık tarihinde hayatını kaybettiği ilan edilen kadının iki ay daha bu şekilde tutulmasının ‘kimsenin düşünemeyeceği kadar haysiyetsiz bir davranış olduğunu’ belirtti.

        Bebek için devlet tarafından atanan avukat Conor Dignam ise, bebeğin yaşama hakkı olduğunu dile getirdi. Dignam, kadının ölmüş olmasından dolayı süreçten bir zarar görmediğini ve bebeğin hayatının öncelikli olduğunu savundu. Dava sonucunda bebeğin yaşamasına karar verilirse anne çocuğun anne karnı dışında yaşayabileceği 24’üncü haftaya kadar makineye bağlı kalacak.

        AVRUPA'NIN EN KATISI

        İrlanda’nın kürtaj yasaları, Avrupa’nın en katı kurallarına sahip. Annenin sağlığının tehlikede olduğu durumlar haricinde ülkede tamamen yasak. İrlanda’da bu yasalar sıklıkla tartışma konusu oluyor. Ülkede kürtaj karşıtları ve yanlıları sık sık gösteriler düzenliyor. 2013 yılında kürtaj karşıtları tarafından düzenlenen gösteride ‘Ben yaşamı destekliyorum’ yazılı dövizler taşınmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ