Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İtalyan feribotunda yangın çıktı, 478 yolculu feribotta can pazarı.

        Yunanistan’ın batısındaki Patras Limanı’ndan hareket ederek İtalya’nın Ancona kentine gitmeye çalışan Norman Atlantic feribotunda yangın çıktı. Othonoi Adası’nın 33 deniz mili açıklarında mahsur kalan feribot ve içindeki 478 kişi dalgaların ve rüzgarın yarattığı güçlüğe rağmen kurtarılmaya çalışılıyor. İtalya, Yunanistan ve Arnavutluk’tan bölgeye helikopterler ve gemiler gönderildi.

        ÖLÜM HABERİ GELDİ

        Gemideki bir çiftin kurtarma botuna geçerken deniz düştüğü bildirildi. Kadın yolcu sağ olarak filikaya alınırken, erkek yolcunun cesedine ulaşıldı. Yunan Denizcilik Bakanlığı önce medyada çıkan haberi doğruladı.

        53 TÜRK VATANDAŞININ DURUMU İYİ

        Dışişleri Bakanlığından alınan bilgiye göre bu sabah ANEK Lines'a ait Patra-Ancona seferini yapan "Norman Atlantic" isimli feribotta yangın çıktı. Atina Büyükelçiliği'nin Yunanistan Dışişleri'nden aldığı bilgilere göre, toplam 480 yolcunun arasında 53 Türk vatandaşı bulunuyor.

        Yetkililer, geminin şu anda Korfu Adası'nın kuzeybatı ucundaki Othoni Adası'nın kuzeyinde, Arnavutluk açıklarında bulunduğunu ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

        Ayrıca, Yunanistan Deniz ve Ticaret Bakanlığı Arama-Kurtarma Merkezi hava koşullarına bağlı olarak geminin İtalya veya Arnavutluk'a çekilebileceğini, yolcuların sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirdi

        Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği bünyesinde 24 saat ulaşılabilecek bir kriz merkezi kurulduğu, kriz merkezine 00 30 210 672 98 35 ve 00 30 210 672 98 36 numaralı telefonlardan erişilebileceği bildirildi.

        YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

        Diplomatik kaynaklar, "Norman Atlantic" isimli feribotta çıkan yangın nedeniyle kurtarma çalışmalarının ROMA RCC tarafından kontrol edildiğini, yangının kontrol altına alındığını ve tahliyede 8 geminin görev aldığını bildirdi. Hava durumunun bozuk olması nedeniyle tahliyenin yavaş sürdüğü belirtildi.

        Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'na, Türkiye'nin başta arama kurtarma unsurlarının operasyona katkısı olmak üzere her türlü yardıma hazır olduğu ve operasyona katkı bakımından Ankara'daki Müşterek Arama Kurtarma Merkezi ile gerekli koordinasyonun yapılabileceğini bildirdiği kaydedildi.

        Öte yandan, Atina-Pire ve Selanik Başkonsololukları görevlilerinin, Türk vatandaşlarının getirilmesi muhtemel olan Igomenitsa Limanı'na intikal etmekte olduğu ifade edildi.

        Denizcilik Bakanı Miltiadis Varvitsiotis,”Feribottakileri kurtarmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Şimdiye kadar giriştiğimiz en zor kurtarma operasyonlarından biri” dedi. Varvitsiotis, gemideki 478 kişiden 268’inin Yunan olduğunu söyledi.

        Yangının feribotta arabaların taşındığı kısımda başladığı tahmin ediliyor. Yunan TV kanalı Mega, araba güvertesinde zeytinyağı taşıyan tankerlerin de olduğunu bildirdi. İtalyan bandıralı feribotta 200’e yakın araç bulunuyor.

        "GİDECEK YERİMİZ YOK"

        Feribotun Yunan yocularından basına bilgi veren bir yolcu geminin alt güvertesinde yangının halen devam ettiğini anlattı. Filikaların yangının meydana geldiği yerde bulunduğunu anlatan yolcu, "Bizim için gidecek hiçbir yer yok. Alt güvertede sıcaklıktan ötürü yürümek mümkün değil" dedi.

        Deniz Ticareti Bakanı Miltiadis Varvitsiotis yaptığı ilk açıklamada, 150 kişiyi taşıyan bir filikanın suya indirildiğini ancak şiddetli rüzgar nedeniyle bu kişilerden sadece 35'inin bir kargo gemisine aktarılabildiğini belirtmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ