Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Cenazede başkana ‘sırtı dönük’ protesto

        HT GAZETE

        ABD’nin New York kentinde geçen hafta devriye araçlarında yemek yerken siyahi bir saldırgan tarafından vurularak öldürülen iki polis memurundan Meksika kökenli Rafael Ramos’un cenazesine 25 bin kişi katıldı. Katılımcıların çoğunu pek çok kentten gelen polisler oluşturdu. Üniformalı polisler, Ramos’un anısına saygı için cenaze töreninin yapıldığı Queens Mahalesi’nin sokaklarını doldurdu.

        Cenaze törenine New York Valisi Andrew Cuomo ve New York Belediye Başkanı Bill de Blasio da katıldı. On binlerce polis, konuşma yapmak üzere kürsüye çıkan Blasio’ya yine sırtlarını dönerek protesto gösterisinde bulundu. Polis memurları ve sendika temsilcileri, polisi protesto eden göstericilere destek veren Blasio’ya, daha önce de Ramos’un kaldırıldığı hastanede sırtlarını dönerek tepkilerini göstermişti.

        SOKAKLARA DÖKÜLDÜLER

        İki polis memuru, polise karşı haftalardır devam eden ve birçok kentte yüz binlerce kişinin katıldığı protestoların ardından öldürülmüştü.

        Protestolar, jürinin Eric Garner adlı silahsız bir siyah gencin ölümünden sorumlu tutulan beyaz polis memuru hakkında takipsizlik kararı vermesinden sonra başladı. Eric Garner, 19 Temmuz’da New York’un Staten Island bölgesinde kaçak sigara sattığı iddiasıyla gözaltına alınırken, polis memuru Daniel Pantaleo tarafından boğazı sıkılarak öldürülmüştü.

        76 POLİS ÖLDÜ

        Her yıl güvenlik güçlerinin 400 ile 500 arasında kişiyi öldürdüğü ABD’de, FBI rakamlarına göre geçen sene içinde 76 polis görevi başında hayatını kaybetti. Polislerin 49’u kazayla 27’si de zanlılar tarafından öldürüldü.

        ‘EN IYI POLIS TEŞKILATI’

        Törene katılan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden törende, New York emniyetini “dünyanın en iyi polis teşkilatı” olarak tanımladı. Biden ayrıca, Ramos’un ölümünün tüm Amerikan ulusunun ruhuna dokunduğunu söyledi.

        Vali Cuomo, New York’un bir kahramanını kaybettiğini, Belediye Başkanı Blasio ise Ramos’un asla unutulmayacağını kaydetti.

        POLİSİ VURUP İNTİHAR ETTİ

        ABD’nin Arizona Eyaleti’nde aile içi şiddet ihbarına gönderilen polis memuru Tyler Stewart vurularak öldürüldü. Saldırgan Robert W. Smith cinayetin ardından intihar etti. Arizona Flagstaff polisinden yapılan açıklamaya göre, 24 yaşındaki polis memuru, aile içi şiddet ihbarı üzerine yönlendirildiği West Clay Street’te 28 yaşındaki zanlı tarafından silahla vuruldu. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan polis memurunun hayatını kaybettiği ifade edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ