Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa "Liman'ın yanlış talimatı yüzünden battı"

        Neşet DİŞKAYA / Hüseyin ŞENTÜRK / Bahar BAKIR / HT GAZETE

        İtalya’da Ravenna Limanı’na giriş yaparken Belize bayraklı bir gemiyle çarpışarak batan yük gemisi Gökbel’in sahibi Ömer Çetinkaya, gemilerinin 3 yaşında modern bir gemi olduğunu söyledi. Çetinkaya, Deniz Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Gökbel’in liman otoritesinin talimatı ile demir atma sahasından hareket ettiğini belirterek, bölgede 9 şiddetinde hava olmasına rağmen Belize bayraklı geminin aynı anda iskele sahasından çıkarılmasının faciaya neden olduğunu kaydetti.

        Televizyonlara da bağlanarak kaza ve kurtarma çalışmaları hakkında bilgi veren Çetinkaya, şunları söyledi: “Görüş mesafesi yok, dalga yüksekliği 4.5 metre. Limandan çıkan bir gemi, gemimizin en zayıf tarafına vurarak deliyor ve gemi su alıp batmaya başlıyor. Sağ kalan personelle konuştum, kaptanımız mürettebatı güverteye toplayıp gemiyi terk emri veriyor ve herkes suya atlıyor. Dalgalarla boğuşurken kimisi sala biniyor, kimisi binemiyor. Ertesi gün bizi boşalan geminin yerine alacakken, boş geminin gemimize çarpmasıyla bu kaza yaşandı. Kıyamet gibi düşünün, kimin ne yaptığı belli değil.”

        Kaptan Kamil Murat Kantoğlu ve Yağcı Emrah Karadaş’ın öldüğünün kesinleştiğini belirten Çetinkaya, 5 kişinin kurtulduğu, 4 kayıp bulunduğu bilgisini verdi. Çetinkaya, “İkinci kaptan Melih Erek, ikinci çarkçı Yiğit Küçükbıyık, usta gemici Zeynel Üstün ve aşçımız Bayram Aslan kayıp” dedi.

        "GEMİ SALLANIYOR"

        İtalya’da batan Gökbel’de hayatını kaybeden kaptan Kamil Murat Kantoğlu’nun eşi Mehtap Kantoğlu, Habertürk’e konuştu. Kantoğlu, “Eşim kazadan bir gün önce aradı. İtalya’da çok büyük fırtına olduğunu, geminin sallandığını ve bir limana demirlediklerini söyledi. ‘Dikkatli ol’ dedim” dedi. Eşinin kendisi ve 2 çocuğunu da götürmek istediğini belirten Kantoğlu, “Ancak havalar soğuk ve deniz dalgalı olduğu için biz gitmedik. Yazın birlikte gidecektik” diye konuştu. Eşinin tam bir deniz âşığı olduğunu dile getiren Kantoğlu, “Denizlerin komutanı idi. Sefere çıkmadan nefes alamıyordu” ifadesini kullandı. Kantoğlu eşinin 17 yıllık kaptan olduğunu, eve en son 1.5 ay önce geldiğini kaydetti.

        "BİR CAN SİMİDİNDE 7 KİŞİ"

        Ravenna Santa Maria delle Croci Hastanesi’ndeki tedavisinin ardından taburcu edilen İbrahim Ethem Kibar, Ravenna Limanı’na 3 mil kala bir geminin iskele tarafından çok şiddetli bir şekilde gemilerine çarptığını belirterek şunları söyledi: “Suyun son kata kadar yükseldiğini hissedince çok yapılacak bir şey olmadığı için denizin soğuk sularına atlamaya karar verdik. 2 saat boyunca soğuk dalgaların içinde bir can simidine 7 arkadaş tutunarak mücadele verdik. Sonunda hepimiz tatlı bir uykuya geçerken son anda pilot teknesinin işaretini gördük. 4 arkadaşımız kayboldu, 2 arkadaşımız da vefat etti. Batmadan önce çarpan gemiden telsizle yardım istedik ama yanıt alamadık. Bizi duysalar kurtulma şansımız vardı.”

        EMEKLİLİĞİNDEN SONRAKİ İLK SEFERİYDİ

        Gökbel’de kayıp gemicilerden ikinci çarkçı Yiğit Küçükbıyık, 18 yıllık gemiciydi. Eşi Şengül ve 8 yaşındaki kızı Gül ile Gölcük’te yaşayan Küçükbıyık, 2 ay önce emekli oldu. “Karada ne yapacağım” diyerek yeniden gemilere dönen Küçükbıyık. ilk seferinde kayboldu.

        35 YILDIR DENİZDEYDİ

        Kazada kaybolan ve Deniz Kuvvetleri’nde 20 yıl astsubay olarak görev yapan ikinci kaptan Melih Erek, sivil hayatta da denizi seçti. Erek, eşi ve kızları ile İstanbul’da yaşıyordu.

        4 TÜRK DENİZCİ İÇİN FİLİKA UMUDU

        İtalya’nın Ravenna Limanı girişinde batan Gökbel’in kayıp 4 mürettebatıyla ilgili “filika” umudu var. Diplomatik kaynaklar, 4 Türk denizcinin filikaya binmiş olmaları halinde rüzgârın yönüne bağlı olarak Rimini yönüne doğru sürüklenme ihtimali bulunduğunu bildirdi. Ankara şimdi umutla bu haberi bekliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ