Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rousseff’in yemin törenine katıldı

        Brezilya’da ekim sonunda yapılan başkanlık seçimlerinde yeniden Devlet Başkanı seçilen Dilma Rousseff, yemin etti. Başkent Brasilia’da düzenlenen yemin törenini aralarında Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bulunduğu çok sayıda devlet başkanı, devlet başkan yardımcısı, dışişleri bakanları ve binlerce vatandaş katıldı. Sıcak havaya rağmen Üç Erk Meydanı’nda toplananları Rousseff, kızı Paula ile 1953 model üstü açık Rolls Royce marka araçla selamladı.

        Daha sonra Ulusal Kongre Binası’nda yeminini yenileyen 67 yaşındaki Dilma Rousseff, konuk devlet temsilcilerinin de hazır bulunduğu parlamentoya hitaben yaptığı konuşmada, ekonomiden bilimsel araştırmalara varıncaya kadar birçok konuda yapacakları çalışmalardan söz etti. Dilma, hükümetinin yoksullukla mücadeleye devam edeceğini belirterek, yeni dönemde iş imkanları oluşturma, 3 milyon yeni ev inşası gibi öncelikleri bulunduğu kaydetti.

        Kongre binasının ardından yine araçla halkı selamlayarak başkanlık sarayına geçen Rousseff, burada başkanlık kuşağını yeniden taktı. Rousseff, daha sonra sarayın balkonundan halka hitap etti. Rousseff, daha sonra konuk devlet başkanlarının tebriklerini kabul etti. Rousseff, kabul sırasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla bir süre sohbet ederek fotoğraf çektirdi.

        Brezilya’da 1960’larda diktatörlüğe karşı verdiği mücadele esnasında tutuklanarak yaklaşık 3 yıl hapis yatan Dilma Rousseff, uzun süre işkence görmüştü. Eski gerilla lideri olan Rousseff, Brezilya’nın ilk kadın başkanı olma unvanına sahip.

        BREZİLYA'DA DEVLET BAŞKANI ROUSSEFF YEMİN EDEREK GÖREVİNE BAŞLADI

        Rousseff, yemin töreninde yaptığı yaklaşık 40 dakikalık konuşmada yolsuzlukla mücadele edeceği, ekonomik büyümeyi hızlandıracağı ve eğitimde reform yapacağı sözünü verdi.

        Devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunda yüzde 51,6'sını alarak yeniden devlet başkanlığı koltuğuna oturan Rousseff, halkın hükümetinden memnun olmadığını bildiğini, Brezilyalıların kendisine değişim mesajı gönderdiğini vurguladı.

        Rousseff, ikinci dönem devlet başkanlığının tek düsturunun "Brezilya Eğitim Ulusu" olacağını belirterek, önceliğinin okulların ve üniversitelerin iyileştirilmesi olacağını ifade etti.

        Rousseff, "Sadece eğitim, insanları özgür kılar ve refah bir geleceğin kapılarını açar. Brezilya'da tarihi bir değişim dönemi başlatmak için çalışacağım" dedi.

        Yemin töreninde Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil ederken aralarında Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, Venezuela Devlet başkanı Nicolas Maduro, İsveç Başbakanı Stefan Löfven ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın da bulunduğu çok sayıda konuk katıldı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ