Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Oppermann'dan PEGIDA tepki: Göçmenler olmasa birçok PEGIDA göstericisi çoktan işini kaybetmiş olurdu

        Almanya'da, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann, yabancı düşmanı ve İslam karşıtı PEGIDA hareketine tepki göstererek, "Göçmenler olmasa birçok PEGIDA göstericisi çoktan işini kaybetmiş olurdu" değerlendirmesinde bulundu.

        Oppermann, Welt am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, göçmenlerin Almanya için zenginlik olduğunu, göçmen karşıtlarının taleplerinin Almanya’nın ve tüm vatandaşların aleyhine olduğunu kaydetti.

        Almanya'nın daha fazla göçmene ihtiyaç duyduğunu kaydeden Oppermann, "Buna karşı çıkan, Almanya’daki tüm vatandaşların yaşam standartlarının kötüleşmesini istiyor demektir. Göçmenler olmasa birçok PEGIDA göstericisi çoktan işini kaybetmiş olurdu" görüşünü paylaştı.

        PEGIDA aktivistlerinin toplumu bölmek istediklerini, göçmenler ve mültecilere karşı vatandaşları kışkırttıklarını belirten Oppermann, "Göçü bir tehdit olarak göstermek istiyorlar. Gerçek tam tersi. Göç, Almanya için büyük fırsatlar sunuyor" ifadesine yer verdi.

        Almanya toplumunun göç gerçeği konusunda kapsamlı bir tartışmaya ihtiyacı olduğunu bildiren Oppermann, demecinde şunları kaydetti:

        "Buraya gelen insanlar, ülkemize, kültürümüze, Alman kimliğimize katkıda bulunuyor, etkiliyor. Uluslararası niteliğimiz artıyor. Küreselleşen bir dünyada bu olumsuz bir durum değil, tam tersine bizlerin yararına bir durum. Diğer yandan tabii ki göçle birlikte oluşan sorunları, göçün kapsamını, kuralları da tartışmamız gerekiyor."

        GABRIEL'DEN PEGIDA'YA SERT TEPKİ

        Başbakan Yardımcısı ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel de PEGIDA hareketine sert tepki gösterirken, "PEGIDA gösterilerini organize edenler arasında azımsanmayacak sayıda hüküm giymiş suçlu, Neonazi, ve Yahudi düşmanı var" bilgisini paylaştı.

        Gabriel, Bild am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, "Saygın insanlar bu tip insanların peşinden gitmez. Mülteci ailelerin sonunda sığınabilecek bir yer buldukları yurtların karşısında sloganlar atmayı, onlara karşı şarkılar söylemeyi iğrenç buluyorum" değerlendirmesinde bulundu.

        Gabriel, PEGIDA hareketinin aktivistleriyle onların söylemlerinden etkilenip gösterilere katılanlar arasında ayrım yapmak gerektiğini, bu kişilerin endişelerini dinlemek gerektiğini savundu.

        PEGIDA yine sokağa çıkıyor

        Almanya’nın Dresden kentinde Ekim ayından bu yana pazartesi günleri yabancı düşmanı ve İslam karşıtı gösteriler düzenleyen PEGIDA hareketi, 5 Ocak Pazartesi günü yine sokağa çıkacak.

        Grup 27 Ekim'de yaklaşık 500 kişinin katılımıyla gösterilere başlamış, İslam ve göçmen karşıtı söylemleriyle desteğini arttırmıştı. 22 Aralık'taki gösteriye yaklaşık 17 bin 500 kişi katılmıştı. PEGIDA, Noel tatili sırasında gösterilere ara vermişti.

        PEGIDA’dan esinlenerek Köln’de kurulan KÖGİDA da pazartesi günü kentte İslam karşıtı gösteri düzenlemeye hazırlanıyor.

        KÖLN'DE PEGIDA KARŞITI GÖSTERİ

        Almanya’daki göçmen kuruluşlar, demokratik kitle örgütleri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu ise PEGIDA ve yabancı düşmanı hareketlere tepki göstermek için ülke genelinde gösteriler gerçekleştirecek. En büyük karşı gösterinin Köln’de düzenlenmesi bekleniyor.

        Müslümanlar Koordinasyon Kurulu (KRM), İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG), Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) Avrupa Türk Caferiler Birliği, Avrupa Alevi Ehli Beyt Federasyonu, Almanya Alevi İslam Birliği (AAIB), Türk-Alman Yazarlar Birliği (TAB), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) ile Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD), geçen hafta ortak açıklama yaparak, herkesi 5 Ocak'ta Köln’de yapılacak yürüyüşe katılmaya çağırmıştı.

        "Köln karşı koyuyor" (Köln stellt sich quer) sloganıyla düzenlenecek gösteri saat 17.30’da Köln-Deutz’ta LVR Turm önünde başlayacak.

        KÖGİDA karşıtı gösteriye sol partiler ve sendikalar ile birlikte kilise dernekleri de destek veriyor.

        Bu arada, tarihi Köln Katedrali’nin KÖGİDA’nın eylemine tepki olarak, aşırı sağcı ve İslam karşıtlarının gösterisi sırasında ışıklarının söndürüleceği bildirildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ