Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Paris ve Berlin’den İslamofobi uyarısı.

        HT GAZETE

        Almanya’da haftalardır süren PEGIDA eylemleri ve Fransa’daki terör olaylarının ardından güvenlik endişesi arttı. İki ülkedeki Müslüman toplumlarına, ülkelerinin en yetkili ağızlarından güvence verildi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande “Müslüman Fransızların diğer vatandaşlarla aynı hakları, aynı ödevleri bulunmaktadır. Hepsi korunmalıdır” derken, Almanya Başbakanı Angela Merkel ise “İslam’ın özgürce yaşanmasını garanti ediyoruz” diye konuştu.

        HAKLARI EŞİT

        Hollande, Kazakistan’dan dönüşünde Paris’teki Arap Dünyası Enstitüsü’ne sürpriz bir ziyarette bulundu. Enstitüde düzenlenen “Arap Dünyası’ndaki Yeni Gelişmeler” başlıklı forumda bir konuşma yapan Hollande, Fransa’da Müslümanların ibadethaneleri ve işyerlerine saldırıların olmasına değindi. Hollande, “Bazı şeylerin birbiriyle karıştırılmasına izin vermemeliyiz. Müslüman Fransızların diğer vatandaşlarla aynı hakları, aynı ödevleri bulunmaktadır. Hepsi korunmalıdır. Laiklik de bunu icap ettirir. Laiklik her dine saygılıdır. Bu tür saldırılara asla müsamaha gösterilmemelidir. Cumhuriyetin düzeni bütün inançları koruyacak şekilde sağlanmalıdır. Müslümanlık karşıtı hareketler, antisemitik hareketler kadar sert biçimde cezalandırılmalıdır” ifadesini kullandı. Ülkesindeki tartışmaların toplumlar arası tartışmalara dönüştürülmemesi gerektiğini vurgulayan Hollande, saldırılarda Müslüman polis Ahmed Marabet’in öldürüldüğünü hatırlatıp “Fanatizmin, köktendinciliğin ve hoşgörüsüzlüğün en büyük mağduru da Müslümanlardır” dedi. François Hollande, Ortadoğu’da devam eden çatışmaların Fransa’ya taşınmasına da müsaade etmeyeceklerini söyledi.

        MÜSLÜMAN ERİTRELİ GÖÇMEN KATLEDİLDİ

        Müslümanlık ve göçmen karşıtı PEGIDA hareketinin en güçlü olduğu Almanya’nın Dresden kentinde, pazartesi gecesi 25 bin kişinin katıldığı yürüyüşten saatler sonra Müslüman bir sığınmacı ölü bulundu. Dresden polisine göre 20 yaşındaki Eritreli sığınmacı Halid İdris Bahrey, 8 arkadaşı ile paylaştığı dairenin yer aldığı toplu konutun avlusunda vücudunda büyük bir bıçak yarası ile bulundu. Bahray, 20.00 sularında yani PEGIDA eylemi sürerken sigara almak için daireden ayrılmış ve arkadaşları kendisinden saatlerce haber alamamıştı. Polis cinayet soruşturması açarken, PEGIDA olayın kendileriyle ilişkilendirilmesini reddetti.

        EBEDİYETE KARİKATÜRLERLE UĞURLANDI

        CHARLIE Hebdo baskınında ölenlerin cenaze törenleri düzenlenmeye başlandı. ‘Tignous’ imzasını kullanan çizer Bernard Verlhac’ın cenazesi Montreuil kentinde yapılan törenle defnedildi. Tignous’un cenazesi, Charlie Hebdo çalışanlarının yazı ve çizgilerini taşıyan bir tabutta taşındı.

        MERKEL: MÜSLÜMANLAR DIŞLANMAMALI

        Almanya Başbakanı Merkel, “Müslümanlar dışlanmamalı” uyarısında bulundu. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin’de Federal Meclis’te yaptığı özel konuşmada, ülkede artan İslamofobiye karşı çıktı. İslam’ın da Hıristiyanlık ve Yahudilik gibi Almanya’ya ait olduğunu belirten Merkel, “İslamcıların terörüne işaret ederek Almanya’daki Müslümanların tamamını konuma sokanların bizi bölmesine izin vermeyeceğiz. Müslümanlar kuşku altına alınıp toplumdan dışlanamaz. Başbakan olarak bu tür yaklaşımlara karşı Müslümanları savunurum” diye konuştu. Merkel, “Biz İslam’ın anayasamız ve yasalar çerçevesinde özgürce yaşanmasını garanti ediyoruz. Ama hukuk devletinin bütün kararlılığı ile radikal şiddete karşı da mücadele edeceğiz” diye de ekledi. Almanya Başbakanı Merkel, meclisteki konuşmasında Yahudilere yapılan saldırılar gibi Müslümanlara yapılan saldırıların da kabul edilemeyeceğinin altını çizdi. Merkel, “Yahudilik bizim kültürümüzün ve kimliğimizin bir parçasıdır. Bu konuda ayrımcılık ve dışlama hiçbir zaman bizim nezdimizde yer bulmayacak. Antisemitizm ile mücadele bizim devlet ve vatandaş olarak görevimiz. Bu cami saldırıları için de geçerli. Bunların da peşine düşeceğiz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ