Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu KDP ve IKYB'den PKK'ya sert Şengal tepkisi, Peşmerge güçleri, Kürdistan bölgesi, Şengal, Kobani, PKK, Mesut Barzani

        Terör örgütü PKK'nın, Musul'un Şengal (Sincar) ilçesinde toplantı yaparak Yezidilerin yaşadıkları bölgelerde "kanton" ilan ettiğini duyurmasına, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) parti ve Yezidi halkın ileri gelenleri tepki gösterdi.

        Örgütün girişimlerine, Mesut Barzani'nin Başkanı olduğu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) sert şekilde cevap verdi. KDP'den yapılan açıklamada, PKK'nın Şengal'de kanton ilan etme girişiminin, IKBY'nın yasalarına ve halkının iradesine saygısızlık olduğu belirtildi.

        IKBY Parlamentosu'ndaki KDP grubu tarafından yapılan açıklamada, PKK'nın girişimleri eleştirilerek, "Şengal, ulusal bedenin yaralı ama ayrılamaz bir parçasıdır. Ülkemiz IŞİD gibi yırtıcı ve insanlık dışı bir düşmanla savaş halinde. Kahraman Peşmerge güçleri, dünya kamuoyunun desteği ve dört parçadaki Kürtlerin de dayanışmasıyla bu ortak düşmana karşı mücadele ediyor. İnsanlık ve özgürlük düşmanlarının Kürdistan halkına ve toprağına yönelik planları boşa çıkarılmıştır. Maalesef böylesi hassas bir süreçte, PKK, Kürdistan bölgesinin kurumlarını, kanunlarını yok sayarak ve haksızlığa uğrayan halkın iradesine saygısızlık yaparak gayrimeşru talepleri gündeme getirmeye çalışıyor" denildi.

        KDP'nın kanton yapılanmasına karşı olduğu vurgulanarak, "Parlamento, hükümet, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve genel kamuoyunu bu girişime karşı tavır almaya davet ediyoruz. PKK'nın bu yanlış siyasetine bir sınır konulmalıdır. Artık Kürdistan bölgesinin egemenlik hakkına saygı duymalı ve haddini aşan girişimlerden vazgeçmelidir. Bu sonuçsuz girişimler yalnızca zarara yol açar" ifadeleri kullanıldı.

        Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

        "PKK'nın bu girişimi, Kürdistan bölgesinin kurumlarına ve kanunlarına saygısızlıktır. Kürdistan bölgesinin iradesini yok saymaktır. PKK, Şengal halkına kendini dayatma siyasetini izliyor ve ülkenin topraklarını paramparça ediyor."

        "DIŞARIDAN BİR MÜDAHALEYİ KABUL ETMEYİZ"

        Yezidi Milletvekili Şeyh Şamo da yaptığı açıklamada, Şengal'in kendi yönetimine sahip olduğunu ve kantonlara ihtiyacı olmadığını belirterek, "Böylesi çabalar iç işlerimize müdahaledir ve sonuçsuz kalmaya mahkumdur. Şengal'in şu an olumsuz bir durumla karşı karşıya olduğu doğrudur. Fakat bu geçicidir. Şengal halkı geleceğine kendisi karar verecektir. Dışarıdan bir müdahaleyi kabul etmez" değerlendirmesinde bulundu.

        "PKK'NIN ALACAĞI KARAR MEŞRU DEĞİLDİR"

        Şengal Peşmerge Güçleri Komutanı Kasım Şeşo ise, PKK'nın Şengal'de misafir olduğuna dikkati çekerek şunları söyledi:

        "Bütün Kürt partilerine saygımız vardır. Kimse bizim ulul emirimiz veya babamız değildir. Şengal'de misafir olarak bulunuyorlar. Bizim irademizle ilgili kimse karar veremez. Sadece Yezidiler kendi kaderleriyle ilgili karar verir. Onlar da Mesut Barzani'nin verdiği karara bağlı olduklarını bildirdi. PKK'nın alacağı karar meşru değildir. Kanton falan kabul etmeyiz. PKK'nın kanton ilan etme girişimi Şengal'e ihanettir. Biz, Kürdistan Bölgesi Başkanı ve hükümetinden emir alırız. Suriye'den ve Türkiye'den gelenler bizim irademize hükmedemez."

        Musul İl Meclisi konuyla ilgili bugün Duhok kentinde olağanüstü toplanma kararı almıştır. Ancak gerekli hazırlıklar tamamlanmadığı gerekçesiyle toplantı ertelendi.

        PKK, daha önce Şengal ilçesi ile Süleymaniye ilinde kanton ilan edilmesi gerektiğini gündeme getirmişti. Bu söylemler Irak'taki Kürtler tarafından sert şekilde eleştirilmişti. Örgüt ardından Şengal'de bir toplantı yaparak Yezidi bölgelerinde kanton ilan edildiğini ve bazı kişilerin meclis üyeleri olarak seçildiği iddiasında bulundu.

        IKYB sert tepki gösterdi

        Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hükümeti, terör örgütü PKK'nın, Musul'un Şengal (Sincar) ilçesinde toplantı yaparak Yezidilerin yaşadıkları bölgelerde kanton ilan etme girişimini kınadı.

        IKBY hükümeti resmi internet sitesinde yapılan yapılan yazılı açıklamada, "Şengal'de yaşanan olumsuz durum partisel çıkarlar doğrultusuna kullanılamaz. Yaraların sarılması gereken yerde, siyasi ve idari karışıklık çıkarılmamalı. Irak ile Kürdistan bölgesi, yasal ve hukuki kurumlara sahiptir. Yezidi Kürtler ile Şengal halkının, Musul İl Meclisi, Kürdistan Parlamentosu ve Irak Temsilciler Meclisi'nde meşru temsilcileri vardır. Şengal ile ilgili bugün ve gelecekte yapılacaklar, meşru olmayan ve kabul edilmeyen yollarla değil, Irak ile Kürdistan bölgesinin yasal, meşru kurumları tarafından belirlenir" denildi.

        "YEZİDİLERE ZARAR VERECEKTİR"

        "Şengal'de büyük bir insanlık trajedisi yaşandı. Yezidi halkı da ağır bir felaketle karşı karşıya kaldı" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada şunlar kaydedildi:

        "Bu nedenle Peşmerge Güçleri Başkomutanı ve Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani, burada terör örgütü IŞİD'e karşı yürütülen operasyonları bizzat yönetti. Kürdistan bölgesi hükümeti de, yerinden olan halkın imdadına yetişmek için elinden geleni yapmıştır. Kaçırılan Yezidi kadınlarının kurtarılması için imkanlarını seferber etmiştir. Yezidi halka karşı yapılanlar, yeni bir trajedi ve soykırımdır. Bunun uluslararası kamuoyunda da kabul edilmesi için komisyon kuruldu."

        Kürdistan bölgesi hükümeti olarak diğer parçalarda yaşayan Kürtlerin yapacağı yardımların Şengal'deki yaraların sarılmasına yönelik olması gerektiği belirtilerek, "Yardımlar karışıklığın artmasına ve anarşiye hizmet etmemelidir. PKK'yı Irak Kürdistan'ındaki meşru olmayan bu girişimlerinden vazgeçmeye çağırıyoruz. Yezidi mirleri ile din adamlarının sükunete ve sağduyuya davet eden açıklamalarını destekliyoruz. Bu tür girişimler, Şengal bölgesinde yaşayan Yezidilere zarar verecektir. O nedenle PKK, bu yöndeki bütün çabalarını sona erdirmelidir" çağrısı yapıldı.

        Peşmerge güçlerinin Şengal'i tamamen kontrol etmek için mücadele ettiğine vurgu yapılarak, "Kürdistan hükümeti, yerinden olmuş sevgili halkımızın ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor. Bu amaçla Irak hükümetiyle de sürekli diyalog halindeyiz. Hükümet olarak, Şengal'in vilayet olması talebini de Musul İl Meclisi ve Irak hükümetiyle de müzakere ederek, yasal çerçeve içerisinde değerlendireceğiz" bilgisi paylaşıldı.

        "KANTOLARA İZİN VEREMEYECEĞİZ"

        Öte yandan AA muhabirine açıklamalarda bulunan IKBY Parlamentosu Başkanı Yusuf Muhammet Sadık, kanton girişimlerine izin vermeyeceklerini belirtti.

        Sadık şöyle konuştu: "Kürdistan bölgesi topraklarının bütünlüğünü savunacağız. Bölgenin tekrar geriye gitmesine ve kantonlar döneminin gelmesine hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz. Kürdistan bölgesinin, birkaç idari yönetime bölündüğü dönemlerde iç savaş vardı. Ancak şimdi bu tür bir yapılanmaya müsaade etmeyiz. Biz, ilerlemenin ve kalkınmanın arayışındayız, geriye gitmenin değil. Kürdistan bölgesinde iktidar olmayan herkes, parlamenter sistem içerisinde hareket ederek bunu elde edebilir."

        Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çavreş de "Yazı yazmakla kanton kurulmaz. Şengal güvenliğe kavuştuktan sonra şehrin durumuna karar verilir. Şengal'in durumu henüz netleşmiş değil. Şimdi zamanı değil ve kantonların meşruiyeti yoktur" görüşünü dile getirdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ