Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Endonezya 6 kişiyi idam etti; Hollanda ve Brezilya, büyükelçilerini geri çekti

        Endonezya'da uyuşturucu ticareti yapması nedeniyle aralarında Hollanda ve Brezilya vatandaşlarının da bulunduğu 6 kişi dün gece idam edildi.

        Daha önce devletler arası ilişkilerin bozulacağı uyarısını yapan Brezilya ve Hollanda, Endonezya'daki büyükelçilerini geri çağırdı.

        Narkotik suçlarla mücadelede son zamanlarda daha sert tedbirler alan Endonezya, tüm uluslararası baskılara rağmen uyuşturucu ticareti yapan aralarında Brezilya, Malavi, Nijerya, Vietnam ve Hollanda vatandaşının da bulunduğu toplam 6 kişiyi idam etti.

        Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, haberi şaşkınlık ve öfkeyle karşıladıklarını belirterek "İki ülke arasındaki ilişkiler zarar görmüştür." dedi ve hemen ardından Brezilya büyükelçisini geri çağırdığını duyurdu. Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders de yaptığı açıklamada, Hollanda vatandaşı 52 yaşındaki Ang Kiem Soe'nin idam edilmesinin insan onuru ve haysiyetine aykırı olduğunu belirterek ülkedeki büyükelçisini geri çağırdı.

        Brezilya vatandaşı Marco Archer Cardoso Moreira, 2003'te Cakarta Havaalanı'nda 13,4 kilogram kokainle yakalanmıştı. Brezilya Hükümeti ilk kez ülke dışında bir Brezilya vatandaşının idam edileceğini belirtmiş ve bunun iki ülke arasındaki ilişkileri zedeleyeceği uyarısında bulunmuştu. İdam edilen vatandaşların uyruğu olduğu devletlerin liderleri, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'dan mahkumların idam edilmemesi yönünde talepte bulunmuştu. Ancak Başkan Widodo, yapılan incelemede, mahkemeler tarafından yürütülen tüm adli işlemlerin usule uygun olduğunu açıklamıştı.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ