Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Avrupa’da ‘Charlie’ alarmı, Paris’te hiciv gazetesi Charlie Hebdo’ya yapılan kanlı saldırının ardından düzenlenen İslam karşıtı gösteriler Almanya ve Fransa’da yasaklandı

        HT GAZETE

        PEGIDA oluşumunun liderlerine suikast düzenleneceği ihbarını alan Alman istihbaratı ‘Pazartesi yürüyüşü’nü’ iptal ettirdi. Oscar’a aday olan “Timbuktu” filmi de radikal terör örgütünün yaşamını konu aldığı gerekçesiyle Paris’teki bir kentte yasaklandı.

        Fransa’da başkent Paris’e bağlı Villierssur- Marne isimli kentte yabancı film dalında Oscar’a aday olan Timbuktu filmi radikal terör örgütünün ele geçirdiği bir kasabadaki hayatı anlattığı gerekçesiyle yasaklandı. Kentin belediye başkanı Jacques-Alain Bénisti, Kuzey Afrika ülkesi Mali’nin kırsal bir kenti olan Timbuktu’da geçen filmin gösterimini bölgede yaşayan Afrika kökenli gençleri radikal militanların hayatına özendireceği gerekçesiyle yasakladıklarını açıkladı. Moritanyalı yönetmen Abderrahmane Sissako’nun yönettiği film geçen mayıs ayında Cannes Film festivalinde de gösterilmişti. Film, 2012 yılında radikal İslami militanlar ve Tuareg militanlarının ele geçirerek yaklaşık 2 yıl boyunca şeriat kanunları ile yönettiği Timbuktu kentindeki halkın yaşadıklarını anlatıyor. Film; müzik dinlemek, futbol oynamak, sigara içmek gibi sıradan eylemlerin dahi yasaklandığı Timbuktu’da hayatı ve radikal militanların gözünden örgüt yaşamının nasıl olduğunu anlatıyor. Timbuktu, Fransız askerleri ile Mali ordusunun ortak operasyonu sonucunda 2014’ün Ocak ayında kurtarılmıştı.

        PARİS MAHKEMESİ GÖSTERİLERİ YASAKLADI

        Paris’te İdari Mahkeme, ülkedeki aşırı sağcı derneklerin dün düzenlemeyi planladığı İslam karşıtı gösterileri yasakladı. Cumhuriyetçi Direniş Hareketi (Mouvements Résistance Républicaine) ve Laik Misilleme (Riposte Laique) gibi aşırı sağcı dernekler, dün “İslamcıları Fransa’dan dışarı atalım’’ sloganı ile bir gösteri düzenleme girişiminde bulunmuştu.

        "PEGIDA liderlerine suikast yapılacaktı"

        Almanya’nın Dresden kentinde bir süredir her pazartesi akşamı toplanan İslam karşıtı PEGIDA (Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar) hareketi, polisin “Protestolar sırasında sizin güvenliğinizi sağlayamayız” demesiyle iptal edildi. Ünlü sunucu Günther Jauch’un da dün akşam konuğu olması beklenen PEGIDA sözcüsü Kathrin Oertel (36) programa katılmadı. PEGIDA başkanı Lutz Bachmann’ın (41) son 3 gündür çok sayıda ölüm tehdidi aldığı ortaya çıktı. Alman istihbaratı protesto sırasında PEGIDA liderlerinden birine suikast düzenleneceği ihbarı aldığını duyurdu.

        ‘Hedef Berlin’deki tren garıydı’

        Alman haberalma teşkilatı, başkent Berlin’deki Merkez Tren Garı ve Dresden’de yapılan PEGIDA yürüyüşlerine yönelik terör saldırıları planlandığı konusunda ellerinde bilgiler olduğunu açıkladı. Spiegel Dergisi’nin güvenlik güçlerine yakın çevrelere dayandırdığı haberde, teröristlerin telefon konuşmasının teknik takibe takıldığı ve bu kişilerin PEGIDA’nın gösterilerine yönelik saldırı konusunda tartıştıkları yazıyor. Berlin Merkez Tren Garı ve PEGIDA yürüyüşlerine yönelik saldırı planlandığı yönündeki bilgilerin Fransa ve Belçika gizli servislerinden Almanya’ya iletildiği söyleniyor.

        İtalya’da bir Türk sınır dışı edildi

        Charlie Hebdo’ya ve Yahudilere ait markete düzenlenen terör saldırılarının ardından güvenlik önlemlerinin üst düzeye çıkarıldığı İtalya’da, ulusal güvenlik için tehlike arz ettiği belirtilen ve radikal hareketlere yakın olarak tanımlanan biri Türk 9 kişi sınır dışı edildi. İçişleri Bakanı Angelino Alfano, yaptığı açıklamada, “5 Tunuslu, bir Türk, bir Mısırlı, bir Pakistanlı ve bir Faslı olmak üzere dokuz şüpheliyi sınır dışı ettik” dedi. Bakan Alfano, cuma günü Türkiye’ye giderek mevkidaşı Efkan Âlâ ile terör ve yasadışı göç konularını ele almıştı.

        Tareena Suriye’ye gönderilebilir

        Zorla evlendirilmek istenince Suriye’den Türkiye’ye 3 yaşındaki oğluyla kaçan ve şu anda Gaziantep’teki yabancı mülteciler şubesinde tutulan 25 yaşındaki İngiliz Tareena Shakil’in ülkesine iade edilebileceği belirtildi. Shakil’in yasa dışı göçmen statüsünde sınırı geçtiği için geldiği ülkeye geri gönderilmesinin söz konusu olduğu ve babası Muhammed’in kızını almak için şu anda Gaziantep’te bulunduğu belirtildi. Tareen Shakil, geçen yıl internetten tanıştığı bir cihatçının etkisinde kalarak 16 aylık oğlunu da alarak Suriye’ye geçmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ