Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa "20 Ocak katliamının canlı şahidiyim".

        Bahar BAKIR / HT GAZETE

        Sovyet ordusunun, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye girip 132 sivili öldürdüğü, 744 kişiyi yaraladığı, yüzlerce kişinin kayıp listesine geçtiği “katliamın” tarihi olan 20 Ocak, ülkenin bağımsızlık mücadelesinde fitili ateşleyen önemli bir gün olarak tarihe geçti. Ve “Ulusal Yas Günü” ilan edildi. 25’inci yıldönümünde Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Faig Bagirov ile büyükelçilikte buluştuk:

        KANLI 20 OCAK:

        Biz ‘Kanlı 20 Ocak’ diyoruz. Gorbaçov’un liderliğindeki SSCB, Azerbaycan halkına görülmemiş gaddarlıkla birçok kentte müdahale etti. 1988’de Ermenilerin Azeri topraklarıyla ilgili iddiaları başlamıştı.

        ASKERLER BİR GECEDE DEĞİŞTİRİLDİ:

        20 Ocak’ın canlı tanığıyım. 19 Ocak gecesi Bakü sokaklarında SSCB’nin özel kuvvetlerinden uçakla getirilen askerleri gördük. Aralarında çok sayıda Ermeni asıllı asker vardı. 20 Ocak sabahı, bu dehşet yaşandıktan sonra, sokaklarda Türk cumhuriyetlerinin genç askerleri dolaşıyordu. Özel kuvvetlere ait askerler şehri terk etmişti. Bu planlı bir katliamdı. Ben o gece Bakü’deydim. 22 yaşındaydım. Vatan Cemiyeti’nde çalışıyordum. Cemiyetin amacı yurtdışında yaşayan soydaşlarla eğitim, kültür alanında ilişkiler kurmaktı.

        "YASAK CİHAZLA DÜNYAYA DUYURDUK"

        Cemiyetimizde teletype cihazı vardı; 20 Ocak’ı bu araçla tüm dünyaya duyurdu.

        1915 İÇİN ARŞİVLERE BAKMAYA GEREK YOK:

        1915’te yaşananları kimin yaptığını anlamak için bugün yapılanlara bakmak lazım.

        ALİYEV’İN 24 NİSAN’DA TÜRKİYE’DE OLMASI DÜNYAYA MESAJ:

        Sayın Aliyev’in 24 Nisan’da Sayın Erdoğan’ın yanında olması, tüm dünyaya bir mesaj olacak.

        ALİYEV İÇİN SÜPRİZLERLE DOLU KARŞILAMA:

        Ankara’da Sayın Aliyev için sürprizlerle dolu bir karşılama töreni oldu. İlk kez Saray’ı gördü, karşılama töreni de çok farklıydı. Çok güzel bir karşılamaydı. 16 askerin varlığı, bayrakları çok anlamlıydı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ