Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya CIA'e işkencede yardım eden Avrupa ülkeleri açıklandı.

        Uluslararası İnsan Hakları Örgütü Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü), CIA'in gizli cezaevlerine göz yumarak işkencede işbirliği yapan Avrupa ülkelerine çağrıda bulundu.

        CIA'in gizli cezaevlerinde yaptığı işkencelerle ilgili bugün bir açıklama yapan Amnesty Internationl, "Avrupa ülkeleri yardımcı olmasa ve göz yummasaydı CIA uzun yıllar boyunca gizli cezaevlerindeki işkenceleri yapamaz ve mahkumları oralarda tutamazdı" dedi.

        CIA'in işkence yaptığı gizli cezaevlerinin bulunduğu ülkeleri de açıklayan Amnesty International, Polonya, Romanya, Litvanya, Makedonya ve İngiltere'ye açık çağrıda bulundu.

        İŞKENCEYE EV SAHİBİ YAPAN ÜLKELERE ÇAĞRI

        Söz konusu ülkelerin CIA işkencelerindeki rollerini açıklamasını ve sorumlular hakkında soruşturma açılmasını talep eden uluslararası insan hakları örgütü Amnesty International terör uzmanı Julia Hall, "CIA'ya yardım eden ülkeler, ulusal güvenliği gerekçe göstererek, gerçeği daha fazla örtmemeli" dedi.

        CIA'in Romanya'nın başkenti Bükreş'teki gizli cezaevinde işkenceden geçirilenler arasında 11 Eylül saldırılarının planlayıcısı olarak yargılanan Şeyh Halid Muhammed de vardı.

        Muhammed 2006 yılında Küba'daki Guantanamo askeri üssüne nakledilmeden önce Bükreş'te CIA'in "Parlak Işık" adını verdiği hücrede işkenceden geçirildi.

        CIA'in eski Doğu Bloku ülkelerinde işkence hücreleri kurmasında, bu ülkelerin ekonomik ve politik açıdan zayıf olmaları etkili oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ