Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İtalya'dan sınırdışı edilen Türk doktora öğrencisi çıktı, Fransa, Paris saldırısı, ANSA, Batı karşıtı, İslami siteler, Charlie Hebdo

        İtalya'da İçişleri Bakanı Angelino Alfano'nun geçen pazar açıkladığı sınırdışı edilen 9 kişi arasındaki Türk vatandaşının, Pisa kentine eğitimi için gelen bir doktora öğrencisi olduğu bildirildi.

        İtalyan haber ajansı ANSA'nın haberine göre, fizik alanında doktora eğitim için İtalya'nın Pisa kentindeki "Scuola Normale"den geçen Kasım ayında kabul alarak eğitimine başlayan Türk öğrenci, İtalyan polisinin Genel Soruşturmalar ve Özel Operasyonlar Birimi (DİGOS) tarafından gözlenen Batı karşıtı, İslami sitelere yazmış olabileceği yazılardan ötürü hızlı bir şekilde sınır dışı edilme sürecine tabi tutuldu.

        Büyük gizlilikle yürütülen Türk genci hakkındaki süreç, Paris'te 7 Ocak'ta meydana gelen Charlie Hebdo saldırısından önce Aralık ayının sonunda gerçekleşti.

        Haberde, polisin, Türk gencinin Batı karşıtı ve İslami sitelere gönderdiği mesajlarını takip ettiği ve ardından Pisa'da ikamet ettiği adreste arama yaptığı kaydedildi. Aramanın ardından genci bir süre Kimlik Tespit ve Sınırdışı Etme Merkezi'nde tutan güvenlik güçlerinin, eğitim kurumuna da yazı göndererek, Türk doktora öğrencisinin daha fazla kayıtlı bulunduğu programa devam edemeyeceğinin bildirdiği yazıldı.

        Türk öğrencinin kayıtlı olduğu Normale Akademisinin yöneticisi Fabio Beltram ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, okullarının her ülkeden gelen araştırmacılara açık olduğunu belirterek, "Genç Türk öğrenci birtakım mülakatları geçip bizden kabul aldı ama bir ay sonra sınır dışı edildi. Okul, öğrencilerin kişisel görüşlerini ifade ettiği kişisel siteleri ya da blogları takip etmez" dedi.

        "Cihat yanlısı terör organizasyonlarıyla bağlantılı oldukları gerekçesiyle sınır dışı edilen biri Türk, 9 kişiyi, kamuoyu, İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano'nun geçen Pazar yaptığı açıklamayla öğrenmişti. Bu açıklamasından iki gün önce Alfano, terörizm ve yasa dışı göç konularını mevkidaşı Efkan Ala ile görüşmek üzere Türkiye'ye gelmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ