Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Somali'de bombalı saldırı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti öncesi Somali'de bombalı saldırı

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün ziyaret edeceği Somali'de Türk heyetinin kaldığı otelin karşısında bomba yüklü araç infilak etti. Türk heyetinin güvende olduğu belirtildi.

        Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Türkiye'nin ön heyet üyelerinin kaldığı otele yönelik bir saldırı girişimi oldu" ifadeleri kullanılırken Türk delegasyonundan yaralanan olmadığı duyuruldu.

        Saldırıda Somali vatandaşlarından ölenler olduğu bildirildi. Ajanslar, ikisi saldırgan olmak üzere en az 5 kişinin hayatını kaybettiği bilgisini geçti.

        Somali'de yaşanan bombalı saldırıyı, El Kaide ile bağlantılı olduğu bilinen Eş Şebab terör örgütü üstlendi.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali'deki bombalı saldırıya ilişkin konuştu. Erdoğan, "Somali’de yeni terör eylemi oldu. Eğer, bu saldırılarİslam adına yapılıyorsa, ben bir Müslümanım bizim dinimizde böyle bir şey yok. Bir Müslüman öncelikle intihar edemez. Böyle bir İslam kesinlikle yok, bizim dinimizde ‘insanları git öldür’ böyle bir şey yok. Böyle bir saldırı ne adına yapılıyor? Barış çağrılarını bıkmadan usanmadan yapacağız." dedi.

        BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

        Başbakan Ahmet Davutoğlu Davos'ta yaptığı basın toplantısında "Saldırının heyetimizi hedef alıp almadığı konusunda incelemeler devam ediyor" açıklamasında bulundu ve 3 Somali vatandaşının hayatını kaybettiğini söyledi. Somali'de daha önce de bu tür saldırıların yaşandığını hatırlatan Davutoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın programında bir iptal olmadığını teyid etti.

        'DOĞRUDAN BİZİM HEYETİ HEDEF ALIP ALMADIĞI İNCELENİYOR'

        Davutoğlu şöyle konuştu:

        Bizim ön heyet olarak gitmiş heyetin kaldığı otelin karşısında bir saldırı söz konusu. Tabii doğrudan bizim heyeti hedef alıp almadığı konusunda inceleme devam ediyor. Büyükelçimiz her türlü tedbiri Somalili yetkililerle birlikte alıyor, biz 2012'de Sayın Cumhurbaşkanımız başbakanken, ben dışişleri bakanı iken de Somali'ye gittiğimizde çok daha zor şartlarda oraya gitmiştik ama gitmekten vazgeçmedik. Şu ana kadar da gördüğüm kadarıyla Sayın Cumhurbaşkanımız da gitme iradesini sürdürüyor. Riskler olur ama Türkiye'nin böyle riskli durumlarda her zaman kararlı tutumu değişmez. Afrika politikamız bizim en öncelikli politikalarımız arasındadır

        YALÇIN AKDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

        Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, saldırıya ilişkin "Kimse Türkiye'nin politikasına bu tür eylemlerle yön veremez" dedi.

        TANER YILDIZ: TÜRKİYE'YE KARŞI YAPILAN BİR SALDIRIDIR

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Habertürk TV'de Veyis Ateş'in sorularını yanıtladı. Yıldız, karara ilişkin "Saldırının hedefi bellidir, geçmiş olsun diyorum. Türkiye'ye karşı yapılan bir saldırıdır" dedi.

        SALDIRI SONRASI İLK GÖRÜNTÜLERDEN BİR KARE!

        KIZILAY GENEL MÜDÜRÜ GÜLLÜOĞLU'DAN HABERTÜRK'E FLAŞ AÇIKLAMA

        Kızılay Genel Müdürü Mehmet Güllüoğlu, Habertürk'e yaptığı açıklamada, Türk heyetinde bulunan kişilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu belirtti.

        Reuters, saldırıda Somali vatandaşlarından ölenlerin olduğunu duyurdu. Ajansa konuşan bir görgü tanığı patlamanın gerçekleştiği yerde iki polis memurunun cesedi ile intihar bombacısı olabileceğini iddia ettiği üçüncü bir ceset gördüğünü söyledi.

        Afrika gezisi kapsamında bugün Etiyopya'da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, bugünkü Cibuti ziyaretinin ardından Somali'nin başkenti Mogadişu'ya geçeceği açıklanmıştı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretini iptal etmediği açıklandı.

        SALDIRIYI EL KAİDE BAĞLANTILI ÖRGÜT ÜSTLENDİ

        Somali'de yaşanan bombalı saldırıyı, El Kaide ile bağlantılı olduğu bilinen Eş Şebab terör örgütü üstlendi.

        Reuters'a konuşan örgüt sözcüsü Şeyh Abdiasis Abu Musab "Otele biz saldırdık ve orada toplanan polisleri biz öldürdük" dedi. Ajansın geçtiği bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti ya da Türk heyeti ile ilgili bir yorumda bulunulmadı.

        Eş Şebab örgütü sözcüsü, geçtiğimiz yıl El Cezire’ye yaptığı açıklamada, “Müslüman halkın en büyük düşmanı NATO ve onun parçası olan Türkiye” demiş, Türkiye’nin meşru hedefler arasında olduğunu belirtmişti.

        Saldırı sonrası Somali makamlarının güvenlik seviyesini yükselttiği ifade edildi.

        TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ SALDIRIYA UĞRAMIŞTI

        Mogadişu’da daha önce de, Haziran 2013'te Türk Büyükelçiliği’nin ek binası önünde intihar saldırısı düzenlenmiş, çatışmada polis memuru Sinan Yılmaz şehit olmuştu. Saldırıyı Türkiye’nin Somali’ye desteğinden rahatsız olan El Kaide bağlantılı El Şebab örgütü üslenmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ