Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Musul'da hendek savaşı.

        HT GAZETE

        Irak’ta Kürt güçleri IŞİD’e en büyük darbeyi vurmaya hazırlanıyor. Hafta boyunca Irak’ın kuzeyindeki IŞİD mevzilerini bir bir ele geçiren ve örgütün Suriye ile bağlantılarını kesen peşmerge güçleri, dün örgütün kalesi Musul’a da saldırdı. Kentin 10 kilometre dışındaki Kürt güçleri kent merkezini top atışına tuttu. Roketatarların da kullanıldığı saldırıda 3 IŞİD kontrol noktasının yok edildiği ileri sürüldü.

        Musul’daki IŞİD güçleri ise savunma hazırlıklarına hız verdi. İngiliz The Times Gazetesi’ne göre, IŞİD müteahhitlere kilometresi 4 bin dolardan (9 bin 200 TL) hendek kazdırıyor. IŞİD güçleri, kente girişi sağlayan bazı köprüleri yıktırdı, bazı hassas bölgelere de duvar inşa ettirdi. Örgütün, peşmerge güçlerinin elindeki tankların geçmemesi için ‘tanksavar hendekleri’ kazdırdığı da bildiriliyor. The Times’a konuşan Musul’da yaşayan bir Iraklı emekli general, “IŞİD Musul’u savunmak için kanının son damlasına kadar savaşacaktır. Çünkü Musul düşerse IŞİD’in Irak’taki varlığı biter” dedi.

        IŞİD, Musul’u geçen yıl haziran ayı başında, Irak ordu birliklerinin savunma hatlarını bırakmasıyla neredeyse kurşun atmadan ele geçirmişti. IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin Musul’da olup olmadığı henüz bilinmiyor. Bağdadi’nin Musul’dan kaçtığı, yaralandığı ve hatta öldüğüne dair çok sayıda haber asılsız çıkmıştı.

        BARZANİ’DEN SİTEM

        Musul’da savaş hazırlıkları sürerken, 21 ülkenin liderleri Londra’da bir araya gelerek IŞİD ile mücadele yollarını tartıştı. Toplantıya Irak Başbakanı Haydar el-Abadi de katıldı. Kürt Lider Mesud Barzani ise toplantıya davet edilmemelerini “Kürt halkının verdiği şehitlere saygı göstermelerini beklerdik’’ diyerek eleştirdi.

        "6 BİN IŞİD MİLİTANI ÖLDÜRÜLDÜ"

        ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Stuart Jones, koalisyonun hava saldırılarında bazıları üst düzey 6 bin IŞID militanının öldürüldüğünü söyledi. Ancak bu açıklamaSavunma Bakanı Chuck Hagel tarafından doğrulanmadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ