Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu IŞİD Japon rehinelerden birini infaz etti.

        IŞİD, elinde bulundurduğu iki Japon rehine için 200 milyon dolar fidye ödenmesi talebiyle Japonya'ya verdiği sürenin dolmasının ardından rehinelerden birini infaz etti.

        Terör örgütü IŞİD, rehin tuttuğu iki Japonya vatandaşından Haruna Yukawa'yı başını keserek infaz etti. Rehinenin infaz edildiği terör örgütüne ait internet sitelerinde duyuruldu.

        Örgütün yayınladığı videoda, diğer rehine Kenji Goto elinde infaz sonrasını gösteren bir fotoğraf tutuyor. Videoda, Ürdün’de tutuklu bulunan intihar bombacısı kadın Sajida al-Rishawi’nin serbest bırakılmaması durumunda kendisinin de öldürüleceğini belirten Goto, IŞİD’in taleplerini sıralıyor.

        JAPON HÜKÜMETİNDEN SERT TEPKİ

        Japonya Hükümet Sözcüsü Yoshihide Suga, terör örgütü IŞİD'in elindeki Japon rehinelerden birinin öldürüldüğü iddiasını içeren ses kaydını teyit etmek için çalıştıklarını duyurdu.

        Suga, IŞİD'e yakınlığıyla bilinen internet sitelerinde yayınlanan, Japon rehinelerden birinin öldürüldüğüne, diğerinin ise Ürdün'de tutuklu bulunan Sacide er-Rişavi adlı Iraklı kadının salıverilmesi karşılığında serbest bırakılacağına yer veren, ancak daha sonra yayından kaldırılan ses kaydıyla ilgili acil bir bakanlar toplantısı yaptıklarını açıkladı. Sözcü Suga, kaydın içeriğini doğrulamak için çalıştıklarını belirtti.İkinci rehine Goto'nun derhal serbest bırakılmasını istedi.

        Japonya Başbakanı Şinzo Abe de gazetecilere yaptığı açıklamada mesajın çok çirkin ve affedilemez olduğunu belirtti.

        IŞİD, Salı günü yayınladığı videoda, rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Japonya hükümetinden 72 saat içinde 200 milyon dolar istemişti. O süre dün sabah doldu.

        Özel bir askeri şirket işlettiği açıklanan Yukawa (42), Ağustos ayında Suriye'de kaçırılmıştı. Goto (47) ise geçen yıl Suriye'ye giden bir freelance gazeteci.

        ABD'DEN AÇIKLAMA

        ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD'in alıkoyduğu Japon rehinelerden Haruna Yukava'yı öldürmesini "şiddetle" kınadı.

        IŞİD'in, bugün, Suriye'de alıkoyduğu Japon rehinelerden birini infaz ettiğine dair iddialar ortaya çıkmıştı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcü Yardımcısı Patrick Ventrell de bu iddialara dair ses kaydının gerçekliğinin ABD istihbarat servisi tarafından araştırıldığını belirtti.

        Ventrell'in sözlerinden birkaç saat sonra Obama'dan Yukava'nın öldürülmesine yönelik yazılı açıklama geldi.

        "ABD olarak, terörist grup IŞİD'in Japon vatandaşı Haruna Yukava'yı hunharca öldürmesini şiddetle kınadıklarını" belirten Obama, Japon halkına başsağlığı diledi.

        Obama, Kenji Goto ve diğer rehinelerin biran önce serbest bırakılması çağrısı yaparak, müttefikleri Japonya ile omuz omuza durduklarını bildirdi.

        Japonya'nın kendi sahillerinin çok uzağındaki bir bölgedeki gelişmelere ve barışa yönelik taahhüdünü alkışladıklarını kaydeden Obama, "Bu cinayetin suçlularının adalet önüne çıkarılması için birlikte çalışacaklarını ve IŞİD'in zayıflatılması ve tamamen yenilgiye uğratılması için kararlı eylemlere devam edeceklerini" ifade etti.

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de IŞİD'in Yakava'yı öldürmesini kınadı. Kerry, Amerika olarak "sadece üzüntüde değil, güç ve dayanışma" noktasında da Japonya'nın yanında olduğunu kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ