Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa "Bugün Yunanlar tarih yazdı" , Yunanistan'da oyları silip süpüren Syriza'nın lideri Alexsis Tsipras kimdir?, Alexis Tsipras'ın yaşam hikayesi, Yunan siyasetçi Alexis Tsipras

        Yunanistan seçimlerinde sandıktan birinci çıkan SYRIZA, Bağımsız Yunanlılar Partisi ile koalisyon kurdu. Koalisyonun kurulması ile birlikte SYRIZA lideri Alexis Tsipras başbakan oluyor.

        Yunanistan'da Syriza, koalisyon için ANEL Partisi (Bağımsız Yunanlılar) ile anlaştı... SYRIZA yüzde 36,34 ile mecliste 149 sandalye kazanmıştı. Hükümeti kurmak için 2 sandalyeye daha ihtiyacı olan Syriza yüzde 4,75 ile 13 sandalye kazanan ANEL partisi ile koalisyon için anlaştı.

        Türk kökenli 3 milletvekili SYRIZA'dan parlamentoya girdi. Rodop ve İskeçe illerinde SYRIZA adayları Ayhan Karayusuf, Mustafa Mustafa ve Hüseyin Zeybek, parlamentoya girmeye hak kazandı.

        Yunanistan'ın yeni Başbakanı Alexsis Tsipras kimdir?

        Alexis Tsipras, Yunanistan'da 1957-1974 arasında "Albaylar Cuntası" dönemini yaşamamış ilksiyasipartilideri. Siyasi geçmişigençyaşlarına uzanıyor. Kasım 1990'da,Eğitim Bakanlığı'nın liseye geçiş sınavları, öğrencilerin okul dışındaki yaşamları için disiplin cezaları ve tek tip kıyafeti öngören yasa tasarısı nedeniyle, binlerce okul işgal edilmişti. Üç ay süren eylemde 5 kişi ölmüştü. Tsipras 16 yaşında iken tarihe "önlük hareketi" olarak geçen bu öğrenci direnişi ile duyurdu adını.

        SOLDAN KOPMADI

        Ortokulda, Yunanistan Komünist Partisi'nin Gençlik Kolları'na girdi. Atina Teknik Üniversitesi'nden inşaat mühendisi olarak diplomasını aldı ama siyaset ağır bastı. Komünist Partisi'den ayrıldı, parlamento dışı çeşitli sol fraksiyonlarda yer aldı..

        YAKINLARI CHE-PRAS DİYORDU

        Sıkı bir solcuydu. Arkadaşları Tsipras (Çipras) olan soyadını küçük bir harf hilesiyle, Arjantinli devrimci Che Guevara'ya atıfla, "Che-pras" olarak söylüyordu. SYRİZA partisinin gövdesini oluşturan "Sinaspismos" partisinden 2006 yılında Atina belediye başkanlığına aday gösterildi. Yüzde 10.5 oy alarak sürpriz yaptı. İki yıl sonra parti lideri seçildi.

        Bu partinin 6 sol siyasi oluşum birleşmesiyle oluşan radikal sol koalisyon SYRİZA lideri olarak 2009 seçimlerinde ilk kez milletvekili seçildi.

        "YUNANİSTAN YENİ BİR SAYFA AÇIYOR"

        "Bugün Yunanlar tarih yazdı" diyen Çipras, zafer konuşmasını başkent Atina merkezindeki Propilia Meydanı'nda toplanan on binlerce partiliye yaptı. Çipras, şöyle konuştu: "Net, güçlü, egemen halkın reddedilemeyecek yetkisiyle Yunanistan yeni bir sayfa açıyor. Yıkımın kemer sıkma politikalarını arkasında bırakıyor. Memorandumlar ve Troyka artık geçmişte kaldı. Halkın bize sadece açık çek değil ulusal yeniden doğuş verdiğinin de tam olarak farkındayız."

        Yarından itibaren sıkı bir çalışma sürecine gireceklerini belirten genç lider, "Ülkeyi yeni temeller üzerine inşa edeceğiz. Bügün galip ya da mağluplar yok." vurgusunda bulundu. Yurtdışına çalışmak için gitmek zorunda kalanlara geri dönmeleri çağrısı yapan Çipras, "Bütün Avrupa halkları kemer sıkma politikalarına ve ortak Avrupa geleceğini felakete sürükleyenlere karşı mücadele veriyor." şeklinde konuştu.

        Seçim vaadi; zenginden alıp fakire vermek olan liderin partisiSyriza, parlamentoya 149 milletvekili sokacak.

        TEK BAŞINA İKTİDAR OLAMAYACAK

        Aleksis Çipras’ın liderliğindeki SYRİZA beklentilerin de üzerine çıkarak yüzde 36-37 oyla, en yakın rakibi ND’ye yaklaşık 9 puanlık fark attı. Ancak sandık sayımlarının sonuna gelinirken SYRİZA'nın 300 sandalyeli Yunan Parlamentosu'na 149 milletvekili sokabildiği görülüyor. SYRİZA’nın tek başına hükümet kurabilmek için en az 151 milletvekiline ihtiyacı vardı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ