Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu IŞİD’in yıktığı Kobani müze oluyor.

        VEYSİ İPEK / HT GAZETE

        133 gün boyunca yüzlerçe kişinin öldüğü çatışmalara sahne olan Kobani sokaklarında şimdi çocuklar bisikletleriyle gezip oyun oynuyor. Yüzleri gülen Kobanililer gördükleri her objektife zafer işareti yapıyor. Kentin enkaza dönen bazı bölümlerinin ‘savaş müzesine’ çevrilmesi planlanıyor.

        IŞİD’in kent merkezinden çekildiği Suriye’nin Kobani kasabasında halkın mutluluğu yüzlerinden okunuyor. Evlerin enkaza döndüğü, araçların delik deşik olduğu sokaklarda çocuklar bisiklet sürüp oyun oynarken, Kobanililer de sokaklarda “Zafer bizim” sloganları atıyor. Aralarında milletvekillerinin bulunduğu yaklaşık 30 kişilik HDP heyeti de incelemelerde bulunmak üzere Kobani’deydi. Koalisyon uçakları ise, Tılşeir Tepesi gibi bazı noktalardaki IŞİD hedeflerini vurmayı sürdürüyor. IŞİD saldırıları nedeniyle köylerini terk edip kent merkezine göç eden Kobanili köylüler “Kurtulduk, çok mutluyuz. Sıra köylerimizin kurtarılmasında. Köyümüze dönmek istiyoruz” dediler.

        HDP HEYETİ ZİYARET ETTİ

        Yaklaşık 4.5 aydır IŞİD saldırısı altındaki Kobani’de IŞİD birkaç mahalle dışında kent merkezinden çekilirken, HDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Selma Irmak, Nursel Aydoğan, Aysel Tuğluk, Ayla Akat Ata, Kemal Aktaş, Fuat Tuncer, İbrahim Ayhan, İbrahim Demirci ile BDP yöneticilerinin de bulunduğu yaklaşık 30 kişilik heyet Kobani’ye gitti. Suruç’tan Kaymakam Abdullah Çiftçi’nin uğurladığı heyeti, Kobani’de PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah kapıda çiçeklerle karşıladı.

        BATIDA BİNALAR SAĞLAM

        Kentte YPG’nin yanı sıra ÖSO militanlarının da güvenlik önlemi aldığı görüldü. Binaların enkaza döndüğü, araçların delik deşik olup hurda yığını haline geldiği gözlenen kentte vatandaşlar zafer işaretleri yaparak sevinçlerini gösterdi. Milletvekilleri de zafer işaretiyle karşılık verdi.

        Kobani’de çocukların bile ellerinde YPG bayrakları bulunuyor. Çatışmalarda yaralanan ve halen bandajları duran bazı yaralıların da sokaklarda olduğu görüldü. Uçaklar Mıştenur Tepesi üzerinde keşif yaptığından ÖSO ve YPG militanları bu tarafa geçişe izin vermiyor. IŞİD’in giremediği batıdaki bölgeye gidince sağlam binalara rastlanıyor. Zaman zaman Tılşeir’e doğru YPG tarafından ‘güvenlik atışı’ yapılıyor.

        BOMBARDIMAN SÜRÜYOR

        Koalisyon uçakları Kobani’deki IŞİD hedeflerini vurmayı sürdürüyor. Dün sabah da saat 08.00’den itibaren koalisyon uçakları, Tılşeir Tepesi’ni bombaladı. Kobani’nin doğusundaki birkaç mahallenin halen IŞİD’in elinde olduğu belirtiliyor. Kobani’ye 8 kilometre uzaklıktaki Göverek Köyü’nden 9 çocuk annesi Emine Mahmedi Şeyho, “5 aydır 8 çocuğumla beraber buradayız. Bir çocuğum Lübnan’da evli. Önce Türkiye sınırına geldik, ancak Türkiye sınırında havan atışları vardı. Hemen Kobani’ye döndük, topraklarımızda ölmek istedik. Burada yaşam çok zordu. Yiyecek sıkıntımız yoktu, ama sürekli ateş açılıyordu, silah sesleri vardı. Evlerdeydik, dışarı çıkamıyorduk. Eli silah tutan herkes YPG ile birlikte savaştı. Çok mutluyuz, şimdi kurtulduk. Bundan sonra köyümüze dönmeyi umut ediyoruz. En küçük çocuğumun adını Amed koyduk. Buraya geldiğimizde 3 aylıktı, şimdi 8 aylık” dedi.

        374 KÖY IŞİD’İN ELİNDE

        374 köyü halen IŞİD’in elinde. Müslim Cido’nun evi de bu köylerden Kobani’ye 15 kilometre uzaklıktaki Sıddiye Köyü’nde. Cido “Çok zorluklar çektik. Gördüklerimiz korkunçtu. Bizim köyde 10 kişiyi öldürdüler. Arkamızdan havan topları ile ateş açıyorlardı. Şimdi mutluyuz, ama ABD öncülğündeki koalisyon güçlerine çok borçluyuz. İmdat çığlığımızı duysunlar, bundan sonra köylerimizi kurtarsınlar. Köylerimizin yeniden inşası için destek bekliyoruz” diyor. Çocuk ve torunlarının aralarında bulunduğu 13 kişilik ailesiyle Kobani’ye sığınan 55 yaşındaki Halife Ali ise 25 kilometre uzaklıktaki Talık Köyü’nden. Ali, “Köylerimize saldırı oldu, çok zulüm gördük. IŞİD yakınlarımızı öldürdü. IŞİD buraya 200 metre kalana kadar ilerledi. Buraya da top, gülle ve mermiler düştü. IŞİD, 8 bin kişiyle tanklarla geldi. İnşallah köylerimize döneriz. Toprağımız, malımız mülkümüz orada” dedi.

        15 yaşındaki Şirin Hanif ise, IŞİD saldırıları nedeniyle iki yıl önce okulu bırakmak zorunda kaldığını belirterek “Köyümüz kurtulunca dönüp okula gitmeyi düşünüyorum. Okulumu ve arkadaşlarımı çok özledim” diye konuştu.

        Öte yandan Suruç’un sınır hattındaki Mahser Mahallesi’nde toplanan bin kişiyi aşkın kalabalık, öğleden sonra telleri aşarak Kobani’ye gitmeye kalkıştı. Toplu halde sınır hattına yönelen ve dağılmaları yönündeki uyarıya rağmen ilerleyişini sürdüren kalabalığa güvenlik güçleri basınçlı suyla müdahale etti. Kalabalıkta yer alan bazı kişiler güvenlik güçlerine taş attı. Bunun üzerine sınır hattına gelen HDP’li yöneticilerin çağrısı üzerine sınırı geçmeye kalkışan kalabalık, geri çekilerek bölgeden uzaklaştı.

        MÜZE İÇİN ÖCALAN ÇAĞRI YAPACAK

        Çatışmalar nedeniyle enkaza dönen Kobani’nin yıkık olan bölümünün müze haline dönüştürülmesinin düşünüldüğü öğrenildi. Önümüzdeki günlerde Abdullah Öcalan’ın da bununla ilgili çağrıda bulunacağı öne sürüldü.

        133 GÜNÜN BİLANÇOSU

        ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, 23 Eylül’den beri IŞİD hedeflerini uçaklarla bombalıyor. 2 hafta önce yapılan bir açıklamaya göre, Suriye hava sahasında düzenlenen 839 hava saldırısından 684’ü Kobani ve çevresindeki IŞİD mevzilerine yapıldı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları için Gözlemevi’nin 15 Ocak 2015 tarihli raporuna göre, 16 Eylül 2014 ila 15 Ocak 2015 gece yarısına kadar bin 607 kişi öldü. Rapora göre ölenlerin 32’si sivil, 462’si Kürt güçlerden, bin 91 kişi ise IŞİD militanı. IŞİD militanlarının 49’u intihar saldırılarında öldü. Raporda IŞİD’in kayıplarının daha yüksek olabileceği de belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ