Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Avrupa Birliğinden UCLG'ye 5 milyon avro hibe, Avrupa Birliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın başkanlığını yaptığı Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliğine 5 milyon avro hibe kredi verdi

        UCLG Başkanı Topbaş, beraberinde Eşbaşkan ve Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, UCLG Afrika Başkanı ve Dakar Belediye Başkanı Halife Saal, UCLG Avrupa Başkanı ve Almera Belediye Başkanı Annemarie Jorristma-Lebbink ileABKomisyonu'nu ziyaret etti.

        Uluslararası işbirliği ve kalkınmadan sorumluABKomiseri Neven Mimica ile görüşen UCLG heyeti,ABKomisyonu'yla stratejik işbirliği anlaşması imzaladı ve 2015-2017 dönemi için 5 milyon avroluk işletme hibesi aldı.

        Topbaş, imza töreninin ardından yaptığı açıklamada, "Hem bizim hemABiçin önemli bir anlaşmaya imza attık. Göreve geldiğim 2010 yılında, UCLG için kuruluş döneminin geride kaldığını, bundan sonra dünyanın tanıyacağı, yerel yönetimler açısından etkin ve gündem belirleyebilecek bir kuruluş olacağımızı söylemiştim. Geçen süre zarfında UCLG Birleşmiş Milletler'de çok önemli bir noktaya geldi.ABde bu stratejik anlaşmayla yerele verdiği önemi, UCLG'yi tanıdığını ve beraber hareket etmek istediğini göstermektedir. Bir başka açıdan da sürdürülebilir kalkınma için yerel yönetimlerle beraber çalışmak istiyor" dedi.

        Kadir Topbaş, yerel yönetimlerin hükümetlerin, BM veABbaşta olmak üzere uluslararası kuruluşların çözüm ortağı olması gerektiğini sürekli vurguladığını belirterek "Halka en yakın birimler olan, herkese eşit hizmet veren yerel yönetimlerin güçlendirilmesi lazım. Bu tezimiz giderek daha çok benimseniyor. BM'de bize bu konuda aktif roller verdiler veABde bunu önemsedi" şeklinde konuştu.

        İstanbul'un gerçek bir dünya kenti olarak öne çıktığını belirten Topbaş, "Dünyada artık şehirlerin yarıştığı dönemin geride kaldığı bir süreçte İstanbul odak şehir olarak bir sorumluluk üstlenmiş. İstanbul'un sahip olduğu değerlerle daha aktif rol oynaması söz konusu" ifadesini kullandı.

        Birçok yatırımcı, şirket, kurum ve kuruluşun İstanbul'a akın ettiğini söyleyen Topbaş, "Göreve geldiğimizde emek yoğun işgücü yerine çok daha farklı boyutta, kongreler, fuarlar ve finans kenti olan bir İstanbul'dan bahsetmiştik. İstanbul bunu artık yakaladı" değerlendirmesinde bulundu.

        Görevde olduğu sürede, İstanbul'da büyük kısmı ulaşım projelerine yönelik 68 milyar lira yatırım yaptıklarını anlatan Topbaş, "Odak şehir olma noktasındaki bütün argümanları tamamlamaya çalışıyoruz. Bugün yabancılara İstanbul'u gururla anlatabiliyoruz. Bu başarıyı İstanbullular ve ilçe belediyelerimizle birlikte yakaladık" dedi.

        Topbaş, Türkiye'nin dünyada hak ettiği yeri almasında, yerel yönetimler olarak yakaladıkları özgüvenle aktif rol oynamaya devam edeceklerini vurguladı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ