Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi "İade ettiklerimiz yeniden geliyor", Dışişleri Bakanı Çavuşoğu Habertürk'e konuştu.

        BAHAR BAKIR / HT GAZETE

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Auschwitz Kampı’nın kurtarılmasının 70. yıldönümü töreni için gittiği Polonya’da Habertürk’e gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu.

        Çavuşoğlu, Londra’da yapılan zirvede, IŞİD’le mücadeledeki stratejik eksikliğe işaret ettiğini belirterek, “Londra öncesi 7 bin kişilik istihbarat listesi, Londra sonrası 9 bin 915 kişi oldu. Yakalayıp da geldiği ülkeye gönderdiğimiz insan sayısı bin 100’e yaklaşıyor. Bunların yarısı herhangi bir istihbarat gelmeden, bizim güvenlik güçlerimizin yakaladığı insanlar. Bilgi paylaşımı önemli ama ülkeler de kendi tedbirlerini almalı. Bizim iade ettiğimiz insanların bazıları tekrar Türkiye’nin sınır kapısına geliyor. Bu nasıl oluyor?” diye sordu.

        AB’YE EK TEDBİR ÖNERİSİ

        Çavuşoğlu, Schengen ülkelerinin bu konuda ek tedbir alması gerektiğini vurgulayarak, “Schengen ülkeleri arasındaki pasaport kontrollerinin tekrar düzenlenmesi gerekiyor. Kimlik göstererek geçmek yerine her kişinin bilgilerinin, kimlik kontrolünün yapılması lazım” dedi.

        ‘OBAMA’YA SÖYLEYELİM’

        Çavuşoğlu, eğit-donat ile ilgili çalışmaların istedikleri hızda ilerlemediğini belirterek, “Biz dedik ki: ‘Siyasiler de katılsın. Bu süreci hızlandıralım.’ Biden’a Brezilya’da, Kerry’ye Londra’da söyledim. ‘Başkan Obama’ya söyleyelim, ondan da onay alalım’ dedim. ‘Bu fikrinize katılıyoruz’ dediler. İncirlik’in kullanımına ihtiyaç var mı? Hepsi konuşuluyor şu anda” diye konuştu.

        Somali ve Libya’da Türklerin kaldığı otellere yönelik saldırıların Türkiye düşmanlığı ile alakalı olmadığını savunan Çavuşoğlu, “Somali’deki saldırıyı doğrudan ‘Türklere yönelik’ demeyelim. Buna ait bir kanıt yok. Türkiye karşıtlığının arttığını söyleyemeyiz” ifadesini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ