Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İslam âlemi kan revan, Kobani’den çekilen IŞİD 24 saat içinde Irak ve Mısır’da düzenlediği büyük saldırılarla misillemelerde bulundu. Saldırılarda 28’i peşmerge 73 kişi hayatını kaybetti, 173 kişi de yaralandı
        1

        HT GAZETE

        Kobani’den çekilen IŞİD 24 saat içinde Irak ve Mısır’da düzenlediği büyük saldırılarla misillemelerde bulundu. Saldırılarda 28’i peşmerge 73 kişi hayatını kaybetti, 173 kişi de yaralandı.

        2

        1 KERKÜK’TE IŞİD TERÖRÜ

        SURIYE’nin Kobani kentinde yenilgiye uğrayan IŞİD militanları, Mısır ve Irak’ı kana buladı. IŞİD önceki gece Kerkük’ün güneyinde yer alan Telwerid, Meryembeg ve Mele Abdullah cephelerinde bulunan peşmerge karargâhlarına saldırdı. Sisli havadan yararlanan terör örgütünün, bombalı araçlar ve intihar eylemcileri kullanarak bazı köylere girdiği belirtildi. Saldırılarda Peşmerge 1’inci Tugay komutanı ile birlikte 18 peşmerge daha hayatını kaybetti.

        3

        KERKÜK’TE HAYAT DURDU

        Kerkük Sağlık Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, perşembe gecesi başlayan çatışmalar Kerkük’ün Tilwerid, Mele Abdullah, Mekteb Halid bölgelerinde cuma günü de devam etti. Art arda patlayan bombalar nedeniyle kentin büyük bir kısmı elektriksiz kaldı. IŞİD’in saldırdığı bölgede, petrol şirketinin tesislerinin bulunduğu belirtildi.

        4

        IŞİD militanları Kasr Kerkük Oteli’ni de bombalarla vurdu. Yetkililer, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu oteldeki saldırıda 4 IŞİD militanının öldürüldüğünü duyurdu. Kerkük Valiliği sokağa çıkma yasağı ilan etti.

        5

        173 PEŞMERGE YARALANDI

        Koalisyon uçakları sabahtan itibaren bölgeyi bombalarken IŞİD Hazır ve Mahmur’un yanı sıra Musul’un batısındaki cephelerde de saldırılar düzenledi. Irak Kürdistan Bölgesi bu cephelerde de 10 peşmergenin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yaralanan peşmerge sayısının 173 olduğu ifade edildi.

        6

        2 MISIR’DA IŞİD ORDUYA SALDIRDI

        Perşembe günü Mısır’ın Sina Yarımadası’ndaki Ariş kenti ve Süveyş ilinde düzenlenen 45 kişinin öldüğü bombalı saldırıları Ensar Beyt’ül Makdis örgütü üstlendi. Geçtiğimiz aylarda IŞİD’e biat eden örgüt “Sina Vilayeti” adını almıştı. Sina Yarımadası’nın kuzeyinde yer alan Ariş’in Es-Selam İlçesi’nde düzenlenen üç saldırıda 45 kişi de yaralandı.

        7

        Mısır devlet televizyonu da haberinde, Sina Yarımadası’ndaki Şeyh Zuveyd kentinde silahlı bir grubun El-Cevre kontrol noktasına düzenlediği saldırıda, iki askerin yaralandığını belirtti. Mısır’da Müslüman Kardeşler bağlantılı Cumhurbaşkanı Mursi’nin devrilmesinin ardından Sina’da güvenlik güçlerine yönelik saldırılar tırmanışa geçti.

        8

        İSKENDERİYE’DE BOMBA

        Mısır’ın İskenderiye kentinde el yapımı bir bombanın patlatılması sonucu yoldan geçmekte olan çok sayıda kişi yaralandı. Çevredeki mağazalarda da hasar meydana geldi. Bakus Tren İstasyonu’nda da bir bomba etkisiz hale getirildi

        9

        3 Şİİ MİLİSLER KATLETTİ, IRAK ORDUSU İZLEDİ

        IRAK’ın Sünni çoğunluğun yaşadığı Diyala bölgesinde Şii militanların köylerde evleri tek tek gezip “eli silah tutabilecek” erkekleri katlettiği ileri sürüldü. New York Times Gazetesi’nin haberine göre Şii militanlar geçen hafta en az 72 Sünni köylüyü katletti. Görgü tanıkları Şii militanların köylere ordu birlikleri ile birlikte geldiğini, militanlar katliam yaparken ordu birliklerinin müdahalede bulunmadığını anlattı.

        10

        Görgü tanıklarına göre erkeklerin bazıları evlerinde, bazıları ise köy meydanlarında sıraya dizilerek kurşuna dizilerek öldürüldü. Irak ordusu, köylülerin IŞİD ile mücadelede yaşamını yitirdiğini iddia etti. Bağdat’ta ise Abadi hükümeti, iddiaların araştırılacağını duyurdu. Katliamların Irak’ta yeni bir meshep savaşına yol açmasından endişe ediliyor.

        11

        4 PAKİSTAN'DA Şİİ CAMİİNDE KATLİAM

        Pakistan’ın Sind Eyaleti’nde Şiilerin gittiği bir camiye cuma namazı sırasında düzenlenen bombalı saldırıda en az 20 kişi yaşamını yitirdi. Bazı kaynaklar ölü sayısını 33 olarak verdi. Şikarpur bölgesindeki Mevla Kerbela Camii’nde yaklaşık 300 kişi namaz kılarken, daha önceden içeriye yerleştirildiği tahmin edilen bomba patladı.

        12

        Cami çatısı saldırıda çöktü, yaklaşık 50 kişi yaralandı. Yaralılar, sağlık ekipleri ve çevredekilerin yardımıyla yakındaki hastanelere sevk edildi. Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin ve Başbakan Navaz Şerif saldırıyı şiddetle kınadı. Saldırıyı geçen yıl IŞİD’e desteğini açıklayan Pakistan Taliban gruplarından Cundullah üstlendi. “Hedefimiz Şii topluluğuydu. Onlar bizim düşmanımız” diyen grup sözcüsü Fahad Marwat ise daha fazla ayrıntı vermedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ