Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Nijerya'ya tepki, Nijerya’da geçen cumartesi yapılması öngörülen parlamento ve devlet başkanlığı seçimlerinin ileri bir tarihe ertelenmesi ülke içinde ve dışında sert eleştirilere neden oldu

        Nijerya Seçim Komisyonu Başkanı Attahiru Jega, seçimin ertelenmesine gerekçe olarak, Boko Haram'ın kontrolü altındaki bölgelerde seçimin güvenlikli bir biçimde yapılabilmesi için askerî birliklerin daha fazla zamana ihtiyacı olmasını gösterdi. Jega, seçmenin, seçim gözlemcilerinin ve yardımcılarının güvenliğinin şu anda garanti altında olmadığına da işaret etti.

        Şimdiki Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, bu seçimlerin sonucunda bir yasama dönemi daha görevde kalmayı hedefliyor. Devlet başkanlığı için 14 aday bulunuyor. Seçimi ertleme kararını eleştiren muhalif çevreler, Boko Haram'ın altı yıldan bu yana faal olduğunu, seçimi altı hafta erteleyerek, altı hafta içinde bu örgütün yok edilmesinin hayal olduğunu vurguluyorlar. Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti'den Dr. Sadık Ebubekir şöyle konuşuyor: "Maç oynanırken kurallar değiştirilmez. Oysa ki Nijerya halkına ve tüm dünya kamuoyuna, seçimlere hazır olduklarını, seçime iyi bir biçimde hazırlandıklarını ilan etmişlerdi."

        Devlet başkanlığına aday olan Chekwas Okorie de, Devlet Başkanı Goodlack Jonathan'ın seçimleri erteleme girişiminin zaman kazanma taktiği olduğunu şçylüyor: "Eğer (iktidardaki) partiye seçimin önşartlarını değiştirme imkanı tanınacak olursa, o zaman bu parti seçimin sonuçlarını da manipüle edecektir."

        ABD: 'Hayal kırıklığına uğradık'

        Öte yandan ABD dışişleri Bakanı John Kerry, seçimlerin ertelenmesinden "son derece hayal kırıklığına uğradığını" açıkladı. Ulusal Seçim Komisyonu'na siyasî etkide bulunulmasının kabul edilemeyeceğini belirten Amerikan Dışişleri Bakanı, güvenlik endişelerinin de demokratik süreçleri engelleme yönünde bahane olarak kullanılmaması gerektiğini belirtti. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de Nijerya'daki durum konusunda "son derece endişeli" olduğunu belirtti. Steinmeier, seçimin bir kez daha ertelenmemesi gerektiğini söyledi, ayrıca özgür ve adil geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

        DW

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ