Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD'de öldürülen 3 Müslüman gencin yakınları kurbanların nefret suçundan öldürüldüğünü belirtiyor, FBI soruşturma başlattı

        ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinde salı günü evlerinde uğradıkları saldırı sonucu öldürülen 3 Müslüman gencin yakınları, kurbanların nefret suçundan öldürüldüğünü belirtirken, komşuları ise mahallede yeterince park alanı bulunduğunu, cinayetin park nedeniyle işlenmiş olabileceğinin inandırıcı olmadığı düşünüyor.

        23 yaşındaki diş hekimliği öğrencisi Deah Barakat, 21 yaşındaki eşi Yusor Muhammed Ebu Salha ve 19 yaşındaki baldızı Razan Muhammed'in öldürülmesinin ardından Chapel Hill kasabasında yas sürüyor.

        Gençlerin yakınları ve mahalle sakinleri "herkese el uzatan bu çocukların" nasıl katledildiğine anlam veremiyor. Mahalleli ise olayın park sorunu olabileceğine ihtimal vermezken, gençlerin yakınları "bu vahşetin ancak nefretten kaynaklanabileceğini" belirtiyor.

        "Başörtülü eşi taşınıncaya kadar problem yaşamamıştı"

        Öldürülen gençlerden Deah Barakat'ın akrabasıİsmail Mohareb, cinayetin park nedeniyle işlenmiş olabileceği iddialarına inanmadığını söyledi. "Bu kesinlikle doğru değil" diyen Moharab, tepkisini şöyle dile getirdi:

        "Deah, geçtiğimiz yıldan beri orada yaşıyordu. Eşi yanına taşınıncaya kadar komşularıyla hiçbir problem yaşamıştı. Eşi Yusor başörtülüydü ki bu onun Müslüman olduğunun açık bir göstergesiydi. Tüm problemler de bundan sonra başladı. Eğer bu cinayetin park meselesinden dolayı gerçekleştiğini söyleyenler varsa, bu ayrıntıyı bilmemelerindendir. Bunlar onların Müslüman olmalarından, Kelime-i Şehadet getirmelerinden oldu."

        "Katil onları sürekli rahatsız ediyordu"

        Kuzey Carolina Üniversitesi'nde diş hekimliği ikinci sınıf öğrenci Deah Barakat'ın hem okul arkadaşı hem de komşusu Radwa Behairy, olaya yakından şahitlik edenlerden. Behairy, "Onlar gerçek mükemmel bir çiftti. Sadece kendilerini düşünmeyen, çok istekli insanlardı. Türkiye'ye gidip Suriyeli mülteci çocukları tedavi etmek için kampanya başlatarak para toplamaya başladı. Gönüllü olarak yapıyordu. O, etrafındaki herkesi gülümsetiyordu. Herkes yardım etmekten kaçınmazdı. Eşiyle çok uyumluydular" diye konuştu.

        "Burada park sorunu yok"

        Barakat ailesinin yan sokağında yaşayan Atish Lakhu da yaz aylarında mahalleye taşındığını belirterek, o tarihten bu yana Barakat ailesiyle ilgili herhangi bir şikayet duymadıklarını ifade etti. Lakhu, şunları söyledi:

        "Eğer park alanı yüzünden daha önce de tartışma olsaydı duyardım. Hemen karşı taraflarında yaşıyorum. Burada park sorunu olduğunu da açıkçası fark etmedim. Ev arkadaşımın yerine park edenler oluyor, ancak yol kenarına da park edebiliyoruz. Park etme gerçekten bir sıkıntı vermiyor."

        FBI ön soruşturma başlattı

        Öte yandan ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), üç Müslüman gencin üç gün önce Kuzey Carolina eyaletinde öldürülmesiyle ilgili ön soruşturma başlattı.

        FBI'dan yapılan açıklamada Kuzey Carolina Üniversitesi yerleşkesi yakınında Chapel Hill kasabasında işlenen cinayetlerde herhangi bir federal yasa ihlalinin olup olmadığını belirlemek amacıyla ön soruşturma başlatıldığı belirtildi.

        Bu arada cinayetmlerin ardından polise teslim olan 46 yaşındaki Craig Stephen Hicks'in birinci derece cinayetle suçlandığı kaydedildi.

        Müslüman gençlerin yakınları ve bir çok kişi, cinayetlerin nefret suçu olduğunu savunurken katil zanlısının eşi, Hicks'in İslam karşıtı olduğu iddialarını reddetti.

        ABD'deki Müslümanların haklarını savunan Amerikan İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), yaptığı açıklamada yetkililere cinayetlerle ilgili iddiaları bir an önce aydınlığa kavuşturmaları çağrısında bulunarak ''Bu dava, Müslüman toplumunun güvenlik ve aidiyet duygusu açısından hızla bir dönüm noktası haline dönüşüyor'' dedi.

        Salı günü Chapel Hill'de 23 yaşındaki diş hekimliği öğrencisi Deah Barakat, 21 yaşındaki eşi Yusor Muhammed Ebu Salha ve 19 yaşındaki baldızı Razan Muhammed başlarına ateş edilerek öldürülmüştü.

        Olayın ardından Kuzey Carolina'da ve ABD'nin bir çok yerinde üç Müslüman genç için anma törenleri düzenlenmişti. "MuslimLivesMatter (Müslümanların Hayatı Değerlidir)" ve "EndIslamophobia (islamofobiyi durdurun)" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, cinayetlere yeterince yer vermeyen ABD medyasına tepki göstermişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ