Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu IŞİD, yakaladığı 17 peşmerge askerini kafeslere koyup militanlarının sevinç gösterileri arasında gezdirdi

        HT GAZETE

        Irak’ta peşmergelere karşı mevzi kaybeden IŞİD, propaganda silahını bu kez Kürtlere yöneltti. Örgüt, Kerkük’te kendileriyle savaşan peşmergelerden rehin aldığı 17’sine ait görüntüleri internette yayınladı.

        IŞİD’in yayınladığı 4 dakikalık videoda rehinelerin turuncu elbiseler içinde kafeslere konduğu görüldü. Kamyonet kasalarına yerleştirilen kafesler Kerkük vilayetine bağlı Havice kasabasında, militanların tekbir sesleri ve sevinç gösterileri arasında gezdirildi. IŞİD ile bağlantılı sosyal medya hesaplarında da örgütün 17 peşmergeyi de, Ürdünlü pilot Muath el-Kaseasbeh gibi, kafeslerinde ateşe vererek öldüreceği iddia edildi.

        KÜRTLER DOĞRULADI

        Kuzey Irak Kürt yönetimine yakın kaynaklar, kafese konulanların peşmerge askeri olduğunu doğruladı. Kerkük İl Meclisi üyesi Muhammed Halil Cıburi, İl Meclisi’ni acil toplantıya çağırdı. IŞİD’in işlediği suçların vahşette farklı bir boyut kazandığını söyleyen Cıburi, bir an önce peşmergelerin serbest bırakılması için bir çözüm üretilmesi gerektiğini ifade ederek “Peşmergelerin kurtarılması için IŞİD’e diyalog kapılarını açmak lazım” dedi. 17 peşmergenin aileleri de Kerkük merkezde bir gösteri yapıp IŞİD’i lanetledi. Aileler Kürt yönetiminden askerlerin kurtarılması için gereken her şeyin yapılmasını istedi.

        Peşmerge güçleri geçen ay Sincar’ı IŞİD’in elinden kurtarmış ardından Musul’a yönlenmişti. Peşmerge askerleri halen Musul’a 10 kilometre uzaklıkta konuşlanmış durumda. ABD ve Irak ordusu desteğiyle nisan ayında kente büyük bir harekât yapılması bekleniyor. Peşmergeye cevap olarak Kerkük’e saldıran IŞİD militanları püskürtülmüş ancak Havice kasabası IŞİD kontrolünde kalmıştı.

        BM: Kobani’de bina kalmadı

        BM’nin uydu fotoğraflarına dayanarak yaptığı değerlendirmeye göre 3200 bina zarar gördü, 1206 bina tamamen yok oldu ve 1169 bina ciddi şekilde hasar gördü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ