Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi İran: Çin’in nükleer müzakerelerdeki rolü umut verici

        Zarif, İran'ı ziyaret eden Çinli mevkidaşı Wang Yi ile bir araya geldi.

        Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ülkesi ile BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'nın oluşturduğu "5+1 grubu" arasında yürütülen nükleer müzakerelere değinen Zarif, mevkidaşıyla müzakereler hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, "Çin'in nükleer müzakerelerde iyi bir çözüm yoluna ulaşmadaki rolü umut verici. Çin, şimdiye kadar müzakerelerde iyi bir rol üstlendi ve faydalı öneriler sundu. Bu rolün devam etmesini istiyoruz" dedi.

        Çin'i "İran'ın dostların ve 5+1'in kilit ülkelerinden biri" olarak tanımlayan Zarif, "Nükleer müzakereler konusunda ayrıntılı görüş alışverişinde bulunduk. Siyasi irade olursa yakın bir gelecekte nihai anlaşmanın sağlanabilmesi için gerekli zeminin mevcut olduğuna inanıyoruz. Ancak bu siyasi irade ve kararlığın her iki tarafta bulunması gerekli" diye konuştu.

        Mevkidaşıyla gerçekleştirdikleri 2,5 saatlik görüşmede ayrıca ikili ilişkiler, enerji ve barışçıl nükleer enerji, sanayi, ekonomi, finans ve diğer alanlardaki işbirliklerini ele aldıklarını aktaran Zarif, Çin Devlet Başkanı Şi Cinpig'in da "yakın bir tarihte" Tahran'ı ziyaret edeceğini söyledi.

        Nihai bir anlaşma hem İran hem de bölge halklarının lehine olacaktır

        İran'a ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, İran ile 5+1 arasında yürütülen nükleer müzakerelerin nihai bir anlaşmayla sonuçlanmasının hem İran hem de bölge halklarının lehine olacağını ifade etti.

        Wang Yi, belirlenen sürenin bitiminden önce nihai bir anlaşma sağlanabilmesi için tüm taraflardan daha fazla sorumluluk üstlenmeleri ümit ettiğini kaydetti.

        İran ile Çin arasındaki ikili ilişkilere de değinen Wang Yi, "Küresel ekonomik durgunluğa rağmen iki ülke ticaret hacminde artış oldu ve 51 milyar dolara ulaştı. Bu her iki ülke için de sevindirici ve iki ülke arasındaki işbirliği potansiyelinin çok yüksek olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.

        Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin Tahran temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile de görüşmesi bekleniyor.

        Bu arada Wang Yi'nin, 8 yıl aradan sonra Tahran'ı ziyaret eden ilk Çin Dışişleri Bakanı olduğu belirtildi.

        Zarif, İran’ı ziyaret edenÇinli mevkidaşı Wang Yi ile bir araya geldi.

        Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ülkesi ile BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya’nın oluşturduğu "5+1 grubu" arasında yürütülen nükleer müzakerelere değinen Zarif,mevkidaşıylamüzakereler hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, “Çin’in nükleer müzakerelerde iyi bir çözüm yoluna ulaşmadaki rolü umut verici. Çin, şimdiye kadar müzakerelerde iyi bir rol üstlendi ve faydalı öneriler sundu. Bu rolün devam etmesini istiyoruz” dedi.

        Çin’i “İran’ın dostların ve 5+1’in kilit ülkelerinden biri” olarak tanımlayan Zarif, “Nükleer müzakereler konusunda ayrıntılı görüş alışverişinde bulunduk. Siyasi irade olursa yakın bir gelecekte nihai anlaşmanın sağlanabilmesi için gerekli zeminin mevcut olduğuna inanıyoruz. Ancak bu siyasi irade ve kararlığın her iki tarafta bulunması gerekli” diye konuştu.

        Mevkidaşıyla gerçekleştirdikleri 2,5saatlik görüşmede ayrıca ikili ilişkiler, enerji ve barışçıl nükleer enerji, sanayi, ekonomi, finans ve diğer alanlardaki işbirliklerini ele aldıklarınıaktaran Zarif,Çin Devlet Başkanı Şi Cinpig'in da "yakın bir tarihte" Tahran’ı ziyaret edeceğini söyledi.

        Nihai bir anlaşma hem İran hem de bölge halklarının lehine olacaktır

        İran’a ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, İran ile 5+1 arasında yürütülen nükleer müzakerelerin nihai bir anlaşmaylasonuçlanmasının hem İran hem de bölge halklarının lehine olacağını ifade etti.

        Wang Yi, belirlenen sürenin bitiminden önce nihai bir anlaşma sağlanabilmesi için tüm taraflardan daha fazla sorumluluk üstlenmeleri ümit ettiğini kaydetti.

        İran ile Çin arasındaki ikili ilişkilere de değinen Wang Yi, “Küresel ekonomik durgunluğa rağmen iki ülke ticaret hacminde artış oldu ve 51 milyar dolara ulaştı. Bu her iki ülke için de sevindirici ve iki ülke arasındaki işbirliği potansiyelinin çok yüksek olduğunu gösteriyor” şeklindekonuştu.

        Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin Tahran temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile de görüşmesi bekleniyor.

        Bu arada Wang Yi'nin,8 yıl aradan sonraTahran'ı ziyaret eden ilk Çin Dışişleri Bakanı olduğu belirtildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ