Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Belarus'ta Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya liderlerinin görüşmeleri sonucu vardıkları barış anlaşması, bölgedeki çatışmaları büyük oranda durdurdu

        HT GAZETE

        Normandiya Dörtlüsü olarak anılan Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya liderlerinin geçen perşembe günü Belarus’un başkenti Minsk’te 16 saat süren görüşmeler sonucu vardıkları barış anlaşması meyvesini verdi. Doğu Ukrayna’da Kiev yönetimi ile Rus yanlısı ayrılıkçılar arasında geçen nisan ayından beri devam eden 5400 kişinin öldüğü ve 1 milyon kişinin evlerini terk ettiği çatışmalar büyük çapta durdu. Ancak genel olarak uyulan ateşkesi tehlikeye düşürebilecek gelişmeler de yaşanmaya başladı. Kiev yönetimi, gece 01.00 ile 06.00 arasında kontrol noktalarının 10 kez vurulduğunu açıkladı. Diğer yandan ateşkesten 20 dakika sonra ayrılıkçıların kontrolündeki Lugansk’a atılan bir Grad füzesi nedeniyle yaşlı bir çiftin öldüğü açıklandı. Lugansk Valisi füzenin ayrılıkçılar içinde ateşkese uymayı reddeden Cossack savaşçıları tarafından provokasyon amacıyla atıldığını açıkladı.

        ‘BAZI YERLER ANLAŞMA DIŞINDA’

        Ayrılıkçıların tek taraflı bağımsızlık ilan ettiği Donetsk ve Lugansk arasında köprü konumundaki Debaltseve’den de top sesleri gelmeye devam ediyor. İsyancı liderlerden Eduard Basurin, o bölgenin anlaşma dahilinde olmadığını ve korumak için her şeyi yapacaklarını söyledi.

        ATEŞKESİN ARDINDAN SAVAŞ TURİZMİ

        Rusya merkezli bir turizm firması olan Megapolis Kurort ise, ateşkesin ardından yoğun çatışmaların yaşandığı Donetsk ve Lugansk kentlerinde tanklarla turist gezdirmeye hazırlanıyor. Firma, dört günlük tura katılanlara özel silahlı korumalar verileceğini ve seyahat maliyetinin 2 bin ila 3 bin dolar arasında olacağını açıkladı. Tankların beş ila yedi kişiyi taşıyacağını söyleyen firmanın ortaklarından Anatoly Aronov, tura katılanların her an çatışma riskini de kabul edeceklerini söyledi. Ayrılıkçıların kurduğu Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin Turizm ve Spor Bakanı Stanislav Vinokurov ise, “Burada ölüm, gözyaşı ve yas var ve böyle bir şey düşündüklerine inanamıyorum, özellikle de bizim Moskova’dakilerin” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ