Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer vahşi hayvanların içinde yaşamış insanlar, Tippi Degrenin hayatı, Jane Goodall kimdir, Marina Chapman kimdir
        1

        Genel düşünceye göre hayvanlarla yaşamış insanların gerçekten inanılmaz hayatları olmuş olabileceği. İster iş koşullarıyla ilgili olsun isterse de hayvanlar tarafından büyütülmüş yabani çocukların yürek parçalayıcı hikayeleri olsun, bu hikayelerde adı geçen insanların her biri eşsiz ve bazen de korkunç sayılabilecek olağanüstü hayatlar yaşadılar.

        2

        10. Timothy Treadwell

        Bir ayı hayranı olan Timothy Treadwell, Katmai Ulusal Parkı'ndaki ayılarla tamamen kendi başına 13 yaz geçirdi. Bozayılarla olan yakın ilişkisi medyanın da ilgisini çekmişti.

        3

        Hayati tehlikesi olmasına rağmen Treadwell ayılara dokunabiliyor ve hatta yavrularını kucaklayabiliyordu. Ancak korkulan oldu ve Treadwell kız arkadaşı Amie Huguenard'ın gözleri önünde bir ayı tarafından aldığı pençe darbeleriyle öldü. 46 yaşındaki maceraperest, bölgede her zamankinden daha uzun kalmış ve tanıdık ayılara değil daha agresif olan ayılara denk gelmişti.

        4

        9. Tippi Degre

        Vahşi yaşam fotoğrafçısı Fransız bir anne babadan Namibya'da dünyaya gelen Tippi Degre çocukluğunun büyük kısmını Afrika ülkelerini gezerek geçirdi.

        5

        Bu süre içinde sık sık vahşi hayvanlarla yakınlık kuran Degre fil, leopar, aslan yavruları, zürafalar, zebralar ve hatta yılanlarla arkadaşça bir yakınlık kurdu. Sadece hayvanlarla değil Afrika kabileleriyle de arkadaş olan kız, onların dilini konuşmayı ve vahşi yaşamda hayatta kalmayı da öğrenmişti.

        6

        Küçük yaştan beri hayvanlarla çalıştığı için Tippi onlarla arasında bir tür benzerlik kurmuştu ve bu nedenle belgesel çekmek için birçok ülkeye gidip doğal hayatın korunması çalışmalarına katıldı.

        7

        8. Shaun Ellis

        Yetişkin yaşamı boyunca Shaun Ellis çeşitli kurt sürüleriyle birlikte kayda değer bir süre yaşadı. Buna,araştırmalarını yürütmek için yavruları büyütürken hayvanlarla esir kalmak da dahil.

        8

        Direkt olarak kurtlarla birlikte yaşamasa da Ellis çok yakın bir yerde kalarak onlarla mümkün olduğunca fazla vakit geçirmeye çalıştı. Bu nedenle evi Combe Martin Vahşi Yaşam Parkı'nın hemen dışındaydı. Kendilerine ve diğer insanlara zarar verme tehlikesi olduğundan dolayı kurtların insanlara yaklaşmasını engelleyici metodlardan ziyade, kurt davranışlarına olan özgün perspektifini araştırmasına başarıyla yansıttı.

        9

        7. Jane Goodall

        Jane Goodall, 1960'larda Tanzanya'daki Gombe Stream Ulusal Parkı'ndaki çalışmalarından ötürü gelmiş geçmiş en ünlü saha araştırmacılarından biri oldu.

        10

        30 yıl boyunca bazı şempanzelerle güçlü ilişkiler kurarak kendini başarıyla şempanze topluluğuna kabul ettiren tek kişi oldu. Goodall, şempanzelerle yaşarken birbirine sarılıp, öpüşmek ve hatta gıdıklanmak gibi sosyal bağlar paylaştı. Araştırması maymunlarla ilgili çalışmalarda önemli bir yer etti ve şempanzelerle ilgili bilinmeyen birçok yeni gerçekleri ortaya çıkardı.

        11

        Bunlardan biri de sanılandan çok daha zeki oldukları ve nesneleri daha verimli kullanabilmek için değişiklik yapma becerisine sahip olduklarını gösterdi. Goodall ayrıca şempanzelerin vejetaryen olmadığını ve daha küçük hayvanları avlayabildiklerini ve önceden düşünülenin aksine büyük gruplar yerine küçük gruplarla yaşamayı tercih ettiklerini ortaya çıkardı.

        12

        6. John Ssebunya

        John Ssebunya babası, annesini öldürüp kaçtığında sadece yaklaşık 3 yaşındaydı ve savunmasız bir şekilde kalmıştı. O yaşlardaki birçok çocuğun yetişkinlerin yardımı olmadan hayatta kalması zor olsa da John, maymunlar sayesinde açlıkla mücadele etti ve donmaktan kurtuldu.

        13

        Bulunduktan 3 yıl sonra konuşmaya başlayan çocuk, yaklaşık 5 maymunun etrafını sardığını ve küçük ve savunmasız olduğu için yaklaşık 2 hafta sonra ona karşı arkadaş canlısı olduklarını açıkladı. Önceleri yemek için ceviz ve ağaç kökleri getiren maymunlar sonraları ona yemek aramayı ve ağaca tırmanarak tehlikeden kaçmayı öğretmişti. John bir köylü tarafından bulunup onu insan topluluğuna kazandıran bir çift tarafından evlat edinilene kadar maymunlarla yaşadı.

        14

        5. James Joblon

        2011'de Tampa yakınlarındaki Hernando County'de yer alan bir hayvanlar için iyileştirme merkezinin kurucusu olan James Joblon, bir ay boyunca aslanlarla birlikte çitin içinde yaşadı. Amacı barınağa dikkat çekmek ve açık kalması için bağış toplamaktı.

        15

        İnternettten herkesin izleyebildiği bu süre boyunca eski borsacı, aslanlarla birlikte uyudu, yedi ve mücadele etti. Neyse ki eforlarının karşılığında sadece birkaç sıyrıkla kurtuldu. Çitina ardında geçirdiği 4 hafta boyunca yaklaşık 75,000 dolar bağış toplayan Joblon barınağın 6 aylık giderini karşıladı. Buna vahşi yaşama bırakılamayan ve iyi bakılması gereken kaplanlar, panterler, lemur ve maymunlar da dahil...

        16

        4. Dian Fossey

        Dian Fossey Kongo ve Ruanda'da büyük maymunlarla geçirdiği yılların sayesinde dağ gorillerinin davranış ve psikolojisi üzerine bilgi sahibi olan en büyük uzmandı. Onlar sonunda Fossey'e alışana ve yakınlık kurana kadar birkaç ayını sadece bu hayvanları gözlemleyerek geçirdi.

        17

        Aynı zamanda "Sisteki Goriller" filmine uyarlanan çok satan kitabında dağ gorillerinin korunması ve araştırması üzerine ışık tuttu. Ancak araştırmacı ve yeşilci Fossey, 27 Aralık 1985'te kulübesindeki yatak odasında gizemli bir şekilde öldürüldü.

        18

        Ruanda mahkemeleri cinayetten Wayne McGuire'ı suçlu bulsa da o çoktan ülkeyi terk etmiş ve yaşananların üstü örtülmüştü.

        19

        3. Traian Caldarar

        Traian Caldarar Romanya'da büyüyen bir çocuktu. 3-4 yaşlarında ona kötü davranan babasından kaçtı ve nereye gittiğini bilmeden sonunda yaban hayatında yaşamaya başladı.

        20

        2002'de 7 yaşındayken bulunduğunda Traian ağır bir şekilde kötü beslenmiş ve yaşındaki çocuklar kadar gelişememişti. Araştırmacı ve doktorların birleştirdiği parçalar sonunda çocuğun bölgedeki sokak köpeklerinin yardımıyla hayatta kaldığı anlaşıldı. Onu kurtaran polis, çocuğun hayvansı hareketlerini ve konuşmak yerine hırıltılar çıkardığını fark etmişti.

        21

        2. Marcos Rodriguez Pantoja

        Bir grup hayvanla yaşamaktan ziyade Marcos Rodriguez Pantoja'nın yaptığı, dağlık bir bölgede yaşadığı 12 yıl boyunca çeşitli hayvanlarla arkadaş olmasıydı. Ailesinden onu satın alan çiftçi öldükten sonra Pantoja da bilmediği bir bölgede tek başına kaldı.

        22

        Hayatta kalmak için tavşan avlayan ve çiftlikteki inekleri sağan çocuk, farklı hayvanlarla yaşamayı öğrendikten sonra bir kurt ailesi tarafından korundu ve yalnızlığını yendi. 12 yıl bu şekilde yaşadıktan sonra yerel bir polis tarafından bulunan Pantoja topluma geri kazandırıldı. Şimdi Rante adı verilen küçük bir köyde yaşıyor.

        23

        1. Marina Chapman

        Daha 5 yaşındayken Marina Chapman evinden kaçırılarak Kolombiya ormanlarının içine götürüldü ve sonra orada terk edildi. İnsana ait herhangi bir yerleşime rastlayamayan çocuk, burada Capuchin maymunlarıyla karşılaşarak onlarla birlikte yaşamaya başladı.

        24

        Maymunların yardımı sayesinde Marina meyve ve çeşitli yiyecek artıklarıyla beslenerek sert ortamda yaşamını devam ettirebildi. Hayvanlarla geçirdiği 5 yıldan sonra kullandığı dili unutmaya ve 4 ayak üzerinde yürümeye başlamıştı.