Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer ‘Meydan’ kızıla boyandı

        HT GAZETE

        Ukrayna’nın başkenti Kiev’de on binlerce kişi, geçen yıl Bağımsızlık Meydanı’nda çıkan çatışmalarda hayatını kaybeden 104 insanı anmak için toplandı.

        Geçen sene “Yüz cennetlik kahraman günü” ilan edilen 20 Şubat’ın birinci yıldönümü nedeniyle meydanda düzenlenen törene, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Başbakan Arseniy Yatsenyuk, bakanlar, milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

        Geçen yıl, Ukrayna’nın yüzünü AB’ye dönmesini isteyen binlerce kişinin katıldığı eylemler sırasında çıkan olaylarda hayatını kaybeden aktivistlerin anısına dikilen anıtlara çiçek bırakıldı ve saygı duruşunda bulunuldu. Kalabalık, “Kahramanlar ölmez” ve “Yaşasın Ukrayna, yaşasın kahramanlar” sloganları attı. Bir grup ise Kiev’de eylemcilerin barikat kurduğu sokaklara gül yaprakları attı.

        Dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasını askıya alması üzerine kasım ayında başlayan ve haftalarca güvenlik güçleri ve eylemciler arasında devam eden çatışmalar şubat ayında şiddetlenmiş ve bilinmeyen noktalardan göstericilere ateş açılmıştı. Çatışmalarda 104 kişi ölmüş, 2500 kişi ise yaralanmıştı. Yanukoviç, isyanların ardından ülkeyi terk ederek Rusya’ya kaçmıştı.

        MOSKOVA’DA KARŞI EYLEM

        Kiev’de ölenler anılırken dün Moskova’da toplanan binlerce Rus yanlısı aktivist de, “Meydan Karşıtı” adını verdikleri bir yürüyüş düzenleyerek Kiev yönetimini protesto etti.

        RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı’ya bir kez daha meydan okudu. Putin, kimsenin Rusya’ya askeri üstünlük kurma ve baskı yapma hayaline kapılmamasını istedi. ‘23 Şubat Vatanın Savunucuları Günü’ vesilesiyle düzenlenen kutlama konserinde konuşan Putin, “Rusya bu yöndeki tehditlere karşı her zaman uygun yanıt verebilir. Asker ve subaylarımız, kararlı, profesyonel ve cesur bir şekilde, en zor ve standart dışı görevleri yerine getirebileceğini kanıtladı” dedi. Rus ordusunun gelişerek modern ihtiyaçlara cevap verebilir hale geldiğini hatırlatan Putin, Rusya’nın kara, deniz, nükleer ve uzay savunma gücünün gelişimi için aktif çalışmalar yapıldığını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ