Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Avrupa Biriği Bakanı Volkan Bozkır, Şah Fırat operasyonu ve Suriye'ye dair Habertürk'e özel açıklamalarda bulundu

        Bülent AYDEMİR / HT GAZETE

        Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Şah Fırat operasyonuyla Süleyman Şah türbesinin taşınması sonrasında Türkiye’nin Suriye konusundaki yeni pozisyonunun ne olacağı, İncirlik üssünün çok uluslu koalisyona kullandırılması, eğit-donat anlaşması, uçuşa yasak-güvenli bölgeler konusunda Türkiye’nin taleplerinin ne derece karşılık bulacağı gibi sorulara yanıt verdi. Bozkır, “İki olayı birbirinden ayırmak lazım. Biz başından beri ‘Eğer Suriye sorununa müdahale zamanında ve gerekli şekilde yapılmazsa öyle bir sorun haline gelecek ki sadece Suriye sathı mahallinde kalmayacak, bölgeye ve dünya istikrarına zarar verecek şekle bürünecek’ diyorduk. Nitekim gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle ilk başta Beşar Esad ve muhalif güçler özelinde son derece basit olan olay; bugün Hizbullah, IŞİD, El Kaide gibi pek çok terör örgütünün dahil olduğu, birçok başka ülkenin Suriye üzerinden dış politika saptadığı bir konuma geldi” hatırlatmasında bulundu.

        Suriye’nin bir bölümünün şu anda Afganistan benzeri terör örgütlerinin adeta yeni terör şekillerini denediği bir laboratuvar, güç gösterisi alanı haline geldiğini belirten Bozkır, Türkiye’nin uçuşa yasak bölge, güvenli bölgeler ve eğit-donat konusundaki pozisyonunu anlattı ve “Bunun için de İncirlik mi kullanılacak, Türkiye’deki eğitim faaliyetlerinde Batı camiasıyla birlikte mi eğitilecekler, onlar devreye girecektir. O zaman orayı biz güvenli bölge ilan edelim, yerleşim bölgeleri yapalım ve buraya da Türkiye’ye sığınmış insanları yerleştirelim. Başından beri savunduğumuz bu” dedi.

        MUSUL’U ALMAK ALGIYI KIRACAK

        Irak ordusunun yeniden yapılandırıldığını, bu ordunun IŞİD’in Irak’taki bölümünü ortadan kaldırması için gerekli eğitim çalışmalarının sürdüğünü hatırlatan Bozkır, “Musul’un geri alınması önemli olacaktır. IŞİD’in başarılı bir terör örgütü olarak dünya literatürüne girmesi Musul ile birlikte olmuştur. Musul’un geri alınması, bu psikolojik algının kırılması açısından da önemlidir” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ