Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Hocalı katliamında hayatını kaybedenler için tören düzenlendi

        Bakü'deki Hocalı Anıtı'ndaki törene Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.

        Cumhurbaşkanı Aliyev anıta çelenk sundu ve Hocalı’da hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. Aliyev'in ardından Çavuşoğlu ve diğer katılımcılar anıta gül ve karanfil bıraktı.

        Resmi törenin ardından binlerce Azerbaycanlı, Ermenilerin katlettiği 613 kişinin anısına saygı duruşunda bulundu.

        Ermenistan-Azerbaycan savaşında Ermeni ordusu 25 Şubat 1992'den itibaren Hocalı'ya saldırmaya başladı. Ermeniler, bölgede bulunan Sovyet ordusuna bağlı 366. Zırhlı Alayı'nın bütün araçlarını kullanarak şehri iki saat boyunca top ve tank ateşine tuttu. Saldırıdan bir gün sonra ise hafızalardan yıllarca silinmeyecek "Hocalı Katliamı" yapıldı.

        Resmi verilere göre, Hocalı Katliamı'nda savunmasız durumdaki 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere, 613Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulurken, Ermeni güçleri bin 275 kişiyi rehin aldı. Bunlardan 150'sinden haber alınamadı.

        Hocalı Katliamı'nı anmak için gece yürüyüşü düzenlendi

        Ermeni ordusunun, 1992'de Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaptığı katliamın kurbanları başkent Bakü'de gece düzenlenen yürüyüşle anıldı.

        Hocalı'da 613 sivil öldürülerek gerçekleştirilen katliamın 23. yılında bazı sivil toplum kuruluşları ve gençlik örgütleri tarafından yürüyüş düzenlendi.

        Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Gençler Fonu'nun öncülüğünde sabaha karşı düzenlenen etkinlik, katliamın kurbanlarının anısına yapılan "Ana Feryadı" anıtının yanında başladı.

        Ellerinde Azerbaycan bayraklarıyla anıt önünde toplanan kalabalık, saygı duruşunda bulunurken, katliamın kurbanlarını sembolize eden 613 mum yakıldı.

        "Ya Karabağ ya ölüm", "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganları ve marşlar eşliğinde başkentin sokaklarında yürüyen göstericiler, Hazar Denizi kıyısındaki Ulusal Park'ta toplandı.

        Burada da mumlar kullanılarak hazırlanmış "Justice for Khojaly" yazısı önünde saygı duruşunda bulunan grup, deniz kıyısında 613 dilek balonu uçurdu.

        Gençler Fonu Başkanı Ferhat Hacıyev, yürüyüş sırasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Azerbaycan gençlerinin Hocalı'da yapılan katliamı hiçbir zaman unutmayacağını söyledi.

        Hocalı'da yaşananların Azerilerin hafızasına sonsuza dek yazıldığını vurgulayan Hacıyev, "Hocalı'da dökülen kanın yerde kalmayacağından eminim. Bir gün mutlaka Hocalı'ya, Hankendi'ne, Karabağ'a geri döneceğiz" diye konuştu.

        Ana Feryadı anıtına akın

        Başkent Bakü'de, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve diğer devlet erkanının katıldığı resmi törenin ardından, Hocalı kurbanlarının anısına yapılan "Ana Feryadı" anıtı halkın ziyaretine açıldı.

        Katliamın 23. yılında kurbanları anmak için anıta akın eden vatandaşlar karanfiller bıraktı. Bazı vatandaşlar Kur'an-ı Kerim ve dualar okuyarak şehitleri andı.

        Hocalı Katliamı'ndan sağ kurtulmayı başaranlar ve hayatlarını kaybedenlerin yakınları da diğer vatandaşlarla anıtı ziyaret etti.

        Şehit yakınları ve vatandaşlar, 23 yıl önce yaşanan feci olayı tekrar hatırlayarak gözyaşı döktü.

        Tanıklar katliamı anlattı

        Anıtı ziyaret eden vatandaşlardan Hocalılı Hatire Orucova (31), AA muhabirine yaptığı açıklamada katliam günü anne ve babasının Ermeniler tarafından gözleri önünde öldürüldüğünü söyledi.

        O tarihte sekiz yaşında olduğunu söyleyen Orucova, katliam gecesi evlerinde uyuduklarını, ateş sesi üzerine uyandıklarını, annesi, babası ve üç kardeşiyle birlikte ormana kaçtıklarını bildirdi.

        Ormanda sabaha kadar açık havada kaldıklarını belirten Orucova, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Çocuktum ve çok üşüyordum. Ermeniler dört bir taraftan ateş açıyorlardı. Babam ve annem kurşun yağmuru altında can verdi. Ermeniler dört bir yandan ateş açıyordu. Kim kımıldasa onu vuruyorlardı. Altı yaşındaki kızkardeşimi, 17 yaşındaki teyzemi ve amcamı kaybettim. Ben de iki kurşun yarası aldım. Dayım beni kucağında taşıyarak kurtardı. Bakü'de tedavi edildim."

        Orucova, şimdi tek istedikleri şeyin "adalet" olduğunu vurgulayarak, "Bize bunu yaşatanların cezalandırılmasını, dünyanın da gerçekler karşısında sessiz kalmamasını istiyoruz" dedi.

        Katliamda çocuğunu kaybeden Ganire Abilova ise 23 yıl geçmesine rağmen acılarını birgün bile unutamadıklarını söyledi.

        Oğlunun Hocalı'da polis memuru olarak görev yaptığını bildiren Abilova, "Evladım, çok sayıda kadın ve çocuğu Hocalı ile Ağdam arasındaki Gargar nehrinden geçirerek kurtulmasını sağladı. Daha fazla insan kurtarayım diye tekrar Hocalı'ya döndü fakat şehit oldu" diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ