Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu 3 İngiliz kızın 3 İngiliz kızın, Kilis’in Elbeyli İlçesi’nden Suriye’ye geçtikleri, Bab kasabasındaki IŞİD kampına katıldıkları ileri sürüldü

        Lokman HAPPANİ/HABERTÜRK

        İngiltere'nin başkenti Londra’daki evlerinden ayrılan Amira Abase (15), Shamima Begum (15) ve Kadiza Sultana (16) adlı 3 genç kızın, 17 Şubat’ta uçakla İstanbul’a geldikleri iddia edildi. İstanbul’da karşılanan genç kızlar, iddiaya göre daha sonra Gaziantep’e gönderildi. Gaziantep’e ulaşan kızlar taksiyle Kilis’e, oradan da Elbeyli İlçesi’ne geçti. Sınırdan kendilerini bekleyen kişilerce alınan 3 İngiliz kız, Halep’in kuzeyinde IŞİD kontrolünde bulunan Bab kasabasındaki kampa yerleştirildi.

        ‘IŞİD KIZLARI SINIRDA ALDI’

        İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin muhabiri James Reynolds, Gaziantep’te, 3 kızın Suriye’ye geçişiyle ilgili, IŞİD için çalışan insan kaçakçısı bir çeteden olan ve kendisini ‘Ali Kathem’ olarak nitelendiren kişiyle konuştu. Yayında yüzü gösterilmeyen Kathem, kızların sınıra kadar araçla götürüldükten sonra birkaç adım yürüyerek sınırı geçip Suriye’ye girdiklerini, orada IŞİD üyeleri tarafından karşılandıklarını anlattı. Kathem, “Kızlar, bir insan kaçakçısı tarafından birkaç gün önce Suriye sınırına götürüldü. Zaten mesafe çok kısa, sınırı geçtikleri anda IŞİD onları otomobillerle alıp götürdü. Bunu onları taşıyan şoförden öğrendim” dedi. İngiliz polisi Scotland Yard da genç kızların Suriye’ye ulaştıklarını düşündüklerini açıkladı. Kathem, kızları karşılayanların başında ‘IŞİD’in Emiri’ lakaplı, Suriye sınırını kontrol eden Ebu Ali’nin olduğunu belirterek, “Kimse onunla konuşmaya bile cesaret edemez. İstediği zaman yolu açar, istediği zaman kapatır” ifadesini kullandı. 3 genç kızın sınırı kendi istekleriyle geçtiklerini kaydeden Kathem, kızların bir Suriyeli tarafından misafir edildiklerini söyleyerek, “İstedikleri zaman geri dönebileceklerini düşünüyorum” diye konuştu.

        'UÇAK KAÇIRMAYI PLANLIYORLARDI'

        ABD’de, Türkiye üzerinden Suriye’ye gidip IŞİD saflarına katılmaya hazırlanırken yakalanan 3 şüphelinin, Türkiye’ye gelen bir uçağı kaçırmayı planladığı ileri sürüldü. CNN Televizyonu’nun 3 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameye dayandırdığı habere göre; Abror Habibov (30), Akhror Saidakhmetov (19) ve Abdurasul Juraboev (24), kendi aralarında yaptığı konuşmalarda ve gönderdikleri telefon mesajlarında çok sayıda sansasyonel eylem düzenlemekten bahsetti. Bunlardan birinde 3 zanlıdan biri, ABD’den Türkiye’ye gelen bir uçağı kaçırıp Suriye’ye yönlendirmeyi önerdi. İddianameye göre, adı açıklanmayan şüpheli, “Böylece IŞİD’e bir uçak kazandırmış oluruz” dedi. New York Polis Komisyonu Başkanı William Bratton, konuşmayı doğrularken, “Şüpheliler tek başlarına eylem düzenlemek ile Ortadoğu’ya gidip savaş eğitimi alarak ülkeye dönmek arasında karar vermeye çalışıyorlardı” ifadesini kullandı.

        OBAMA’YA SUİKAST PLANI

        İddianamede yer alan ifadelere göre 3 şüpheli, ABD Başkanı Barack Obama’yı infaz etmek, FBI merkezini basmak, AK-47’lerle polisleri öldürmek gibi şiddet eylemleri gerçekleştirmek istediklerini sık sık dile getiriyordu. Saidakhmetov önceki gün Türkiye’ye gelen uçağa binmek için gittiği JFK Havalimanı’nda, bir sonraki uçakta yer ayırtan Juraboev evinde, Habibov ise Florida’da yakalanmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ