Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD Dışişleri Bakanlığı, Müsteşar Yardımcısı Thomas O. Melia

        ABD Dışişleri Bakanlığı Demokrasi, İnsan Hakları ve Çalışma Hayatından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Thomas O. Melia, 1915 Ermeni olaylarının 100. yıl dönümüyle ilgili, "Türk toplumunun ve Türk devletinin bu yıl dönümünü tarihi bir uzlaşı için fırsat olarak kullanmasını umuyoruz" dedi.

        Resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelen Müsteşar Yardımcısı Melia, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Melia, Türkiye'de bulunduğu üç günlük sürede hükümet yetkilileri, STK temsilcileri, gazeteciler ve avukatlarla görüştüğünü söyledi.

        Hükümet yetkilileriyle görüşmesinde "Kadına yönelik şiddet" konusuna yoğunlaştıklarını belirten Melia, bunun önlenmesi çerçevesinde hükümetin attığı adımları ve temel insan haklarına yönelik gelişmeleri ele aldıklarını dile getirdi.

        Kadına şiddet probleminin sadece Türkiye'de değil dünyanın pek çok ülkesinde yaşandığını söyleyen Melia, kadına yönelik şiddetin kapalı kapılar ardında işlenen gizli suçlar olduğunu, aile kurumunun en savunmasız bireyi olan kadının kanun güçleri tarafından koruma altına alınarak suçlulara gereken cezaların verilmesi gerektiğini kaydetti. Bu konuda eğitimin önemine işaret eden Melia, yapılması gerekenler hakkında hükümet yetkileri ile görüş alışverişinde bulunduklarına değindi.

        İÇ GÜVENLİK PAKETİ

        TBMM'de görüşmeleri devam eden "İç Güvenlik Paketi"nin sorulması üzerine Melia, paket çerçevesinde polisin silahlı gücün arttırılması ve gözaltılar konusunda ABD'nin endişelerini iletti. Melia, mecliste görüşülen paketin barışçıl gösterilere karşı aşırı müdahaleye ve güvenlik soruşturmalarında aşırı uygulamalara neden olabileceğine işaret etti.

        Melia, insan hakları savunucularının sosyal medyada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret içeren ifadeler kullandığı gerekçesiyle yaklaşık 80 kişinin soruşturma altında olduğunu söylediklerini ifade ederek, "Özgür bir toplumda herkes liderini eleştirerek performansını sorgulama hakkına sahiptir" dedi.

        Türkiye'de tartışmaları devam eden Başkanlık sisteminin sorulması üzerine Melia, sadece ABD'de değil dünyanın pek çok bölgesinde değişik başkanlık sistemlerinin bulunduğunu belirterek, "Başkanlık sistemine geçiş ancak Türkiye halkının vereceği kararla sağlanabilir" diye konuştu.

        1915 OLAYLARI

        ABD Başkan Barack Obama'nın Ermeni olaylarına ilişkin tutumunun sorulması üzerine Melia, "ABD hükümeti, 1915 olaylarının aydınlatılması çerçevesinde tarihi kayıtların açılmasıyla Türk ve Ermeni halkların uzlaşmasını bekliyor. Türk toplumunun ve Türk devletinin bu yıl dönümünü tarihi bir uzlaşı için fırsat olarak kullanmasını umuyoruz" diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ