Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Önceki gün Moskova’da silahlı saldırıda öldürülen muhalif lider Boris Nemtsov’un kısa süre önce “Putin beni öldürecek” dediği ortaya çıktı

        HT GAZETE

        Rusya yakın tarihinin en önemli siyasi cinayetini aydınlatmaya çalışıyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin’e en sert eleştirileri yönelten muhaliflerden Boris Nemtsov’un (55), Kremlin’in Ukrayna siyasetini protesto etmek için düzenleyeceği gösteriden hemen önce öldürülmesi, cinayetin siyasi olduğuna kuşku bırakmıyor.

        Önceki gece, Kremli’nin birkaç metre uzağında, Moskova Irmağı’nın üzerindeki bir köprüde, birlikte akşam yemeği yediği Ukraynalı model sevgilisi Anna Duritskaya (23) ile yürürken 4 el ateş edilerek öldürülen Nemtsov, birkaç saat önce Vladimir Putin’i Ukrayna’ya karşı “çılgınca ve ölümcül” bir politika yürütmekle suçlamıştı. Nemtsov’un Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda ayrılıkçılarla Kiev güçleri arasındaki çatışmalara doğrudan müdahalede bulunduğuna dair bir rapor üzerinde çalıştığı da iddia ediliyor. Nemtsov’un 10 Şubat’ta Sobesednik internet sitesine verdiği demeçte “Putin beni vurabilir. Onun Ukrayna savaşını başlatanlardan biri olduğuna inanıyorum. Ondan hiç hoşlanmıyorum” dediği ortaya çıktı.

        PUTiN: KiRALIK KATiLLER YAPTI

        Rusya Devlet Başkanı Putin ise saldırıyı lanetledi ve bunun Rusya’yı istikrarsızlığa düşürmek isteyenlerin tuttuğu kiralık katillerin provokasyonu olduğunu söyledi. Putin soruşturma ile bizzat ilgineceğini de bildirdi. Rus yetkililer cinayetlerle ilgili birkaç teori üzerine durduklarını, “muhaliflerin bir ‘kahraman’ yaratmak için cinayeti işlemiş olabileceği ihtimalini de” dışlamadıklarını bildirdi. ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron yayınladıkları mesajlarda Nemtsov’un öldürülmesini kınadı.

        ÖZGÜRLÜKLER İÇİN SAVAŞTI

        Silahlı saldırı sonucu 55 yaşında yaşamını yitiren Boris Nemtsov, ülkenin önde gelen muhaliflerindendi. Gorki Üniversitesi’nde fizik ve matematik alanlarında doktora yapan Nemtsov, kuantum fiziği, termodinamik ve akustik konularında 60’tan fazla bilimsel makale kaleme almıştı. Çernobil nükleer kazasından sonra düzenlediği çevreci eylemlerle adını duyuran Nemtsov, 1997-1998 yıllarında Boris Yeltsin yönetiminde başbakan yardımcılığı görevini üstlenmişti. Nemtsov, Putin’in iktidara gelmesinden sonra özgürlükler yanında muhalefet yapmaya başlamış ve 2011’de Moskova’yı sarsan yeni yıl eylemlerini örgütlemişti. Bu nedenle 15 gün hapis yatan Nemtsov, Halkın Özgürlük Partisi’nin eşbaşkanlığını üstlenmişti. Nemtsov, Putin ve çevresinin yolsuzluklarına ilişkin çok sayıda rapor kaleme almıştı. Raisa Akhmetovna ile evli ve 4 çocuk sahibi olan Nemtsov’un birkaç yıldır Ukraynalı manken Anna Duritskaya ile birlikte olduğu konuşuluyordu.

        Nemtsov taraftarları dün saldırının gerçekleştiği köprüye akın edip gözyaşı döktü. Bazı taraftarların “Putin arkadaşımı öldürdü” pankartı açtığı görüldü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ