Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Terör örgütü IŞİD'e katılan Avrupalıların sayısı her geçen gün artıyor

        HT GAZETE

        Ocak ayında El Kaide ve IŞİD mlitanlarının terör saldırıları ile sarsılan Fransa, alınan önlemlere rağmen Fransızların cihatçı örgütlere katılımının önüne geçemiyor. Fransa Başbakanı Manuel Valls, IŞİD saflarına Avrupa ülkelerinden katılımın artış içinde olduğunu itiraf etti. Valls, iTele televizyonunda yaptığı açıklamada, “Irak ve Suriye’de bugün 3 bin Avrupalı var. Artış sürerse yaz gelmeden bu sayı 5 bine, yıl sonunda ise 10 bine ulaşabilir. Bunun yaratabileceği tehdidi tahmin edebiliyor musunuz” dedi.

        Manuel Valls ayrıca bugüne kadar 90 Fransa vatandaşının “Elinde silahla Fransız değerlerine karşı savaşırken öldüğünü” de ekledi. Batılı istihbarat kuruluşları Avrupa ülkeleri arasında IŞİD’e en çok katılımın Fransa ve Belçika’dan olduğunu ileri sürüyor. Fransa hükümeti kasım ayında Fransız vatandaşlarının cihatçı örgütlere katılmasını önlemek üzere yeni bir terörle mücadele yasası çıkarmış ancak “Suriye veya Irak’a giderek terör örgütlerine katılacağından şüphe edilenlerin pasaportlarına el konulması” gibi yeni tedbirleri içeren yasa şubat ayına kadar hiç uygulanmamıştı.

        IŞİD militanı Fransızlar, Paris’teki terör saldırıları ardından bir video yayınlayıp Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ı tehdit etmişti.

        'ALMAN ORDUSUNDA EĞİTİM GÖRÜYORLAR'

        Suriye ve Irak’ta IŞİD saflarına katılmaya hazırlanan bazı Alman vatandaşlarının önce Alman ordusuna girip eğitim almış olabileceği ileri sürüldü. Almanya Askeri İstihbarat Şefi Christof Gram, Welt Gazetesi’ne verdiği demeçte, “Şiddet eğilimi olan İslamcıların Bundeswehr’i (Alman Ordusu) bir eğitim kampı olarak kullandığından kuşkulanıyoruz” dedi. Alman istihbaratının IŞİD saflarında 600 Alman vatandaşı bulunduğunu ve bunlardan 20’sinin eski Alman askeri olduğunu tespit ettiğini belirten Gram, “Alman ordusuna asker alımında daha fazla güvenlik soruşturması yapacaklarını” söyledi. Christof Gram, IŞİD saflarında 70 Alman vatandaşının öldüğü, 180 Alman’ın ise ülkesine geri döndüğü bilgisini de verdi. Berlin’de geçen ay Suriye’den dönüş yapanlara yönelik büyük bir operasyon düzenlenmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ