Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İç savaşın başından bu yana Suriye'de 610 sağlıkçı öldürüldüğü belirtildi

        ABD merkezli İnsan Hakları Savunucusu Doktorlar (PHR) örgütünün Suriye'de sağlık sistemine yönelik saldırıları belgelediği rapor, BM'de düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı.

        Raporda, uluslararası toplumun Suriye halkını sistematik insan hakları ve insancıl hukukun ihlalleri karşısında korumakta başarısız olmasının büyük bir yıkımı getirdiği kaydedildi.

        Orduların ya da silahlı grupların çatışmalarda sağlık çalışanları ve sağlık kuruluşlarını hedef almama ilkesinin de bu savaşta çiğnendiği belirtilen raporda, "Suriye Hükümeti, 2011'den bu yana sağlık çalışanları ve kuruluşlarına yönelik sistematik saldırıları bir savaş silahı olarak kullanıyor" ifadelerine yer verildi.

        Protesto gösterileri sırasında bölgedeki sağlık çadırlarını ya da acil servisleri basan hükümet güçlerinin yaralı göstericileri tutuklayarak bu ihlallere başladığı vurgulanan raporda, bu suçların sağlık kuruluşlarının bombalanması ve sağlık çalışanlarına işkence edilmesi ve öldürülmesiyle sürdüğü belirtildi.

        "EN AZ 610 SAĞLIK ÇALIŞANI ÖLDÜRÜLDÜ"

        "Kendi hayatlarını riske atarak Suriye'de kalan ve yaralıları tedavi eden doktorlar Esad güçleri tarafından katledildi" ifadeleri kullanılan raporda, Esed'in, muhalifleri tedavi etmeyi, idamı gerektiren bir suç olarak gördüğü vurgulandı.

        Raporda, iç savaşta en az 610 sağlık çalışanının öldürüldüğü, 183 sağlık kuruluşuna 233 kez kasıtlı ve ayrım gözetmeden saldırı gerçekleştirildiği belirtilerek, hastane saldırılarının yüzde 88'inden, sağlık çalışanı ölümlerinin ise yüzde 97'sinden Esed rejiminin sorumlu olduğu kaydedildi.

        Raporda öldürülen sağlık personelinden 139'unun işkence ya da idam sonucu hayatını kaybettiği vurgulanarak, "Bu rakamlar, savaş sırasında tespit yapmanın zor olması nedeniyle çok eksik ancak bu saldırıların kasıtlı olduğu kesin" ifadeleri kullanıldı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ