Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Üçüncü büyük şehir Taiz ele geçirildi

        HABERTURK.COM / DIŞ HABERLER

        Reuters'tan alınan bilgiye göre, ABD birliklerinin, El Kaide militanları yakınlarda bir şehri ele geçirdikten sonra insansız hava aracı programı için çok önemli hale gelen güneydeki bir hava üssünü boşalttığı sırada, Yemen'in Şii isyancıları Husiler, bugün ülkenin güç durumdaki cumhurbaşkanına sadık güçlerle savaş çağrısı yaptı.

        Bu karışıklığın baş gösterdiği esnada Yemen Arap Yarımadası'nda İHA programının hedefi olan El Kaide'yle boğuşuyor ve cuma günkü bombalı intihar saldırısında 137 kişinin ölümüne sebep olan IŞİD örgütünün bir uzantısıyla yüzleşmekte.

        Bütün bu gelişmeler, birliğini ancak 1990'larda kuran, Arap dünyasının en yoksul ülkesini tekrar iç savaşa itebilir. Washington DC'deki Yemen Elçiliği sözcüsü Muhammed el Başa Twitter'da, "Bunu söylemekten nefret ediyorum, ama Yemen'de savaş davullarının yüksek ve net sesini duyuyorum" diye yazdı.

        HUSİLER TAİZ'İ ELE GEÇİRDİ

        Diplomatların komşu petrol devi Suudi Arabistan ve bölgedeki başlıca rakip olan İran'ı da içine çekebileceğinden korktuğu gittikçe büyüyen çatışma devam ederken, Yemen'in cumhurbaşkanına karşı olan Husiler ülkenin üçüncü en büyük şehrinin bazı kısımlarını dün gece ele geçirdi.

        ABD müttefiki Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, İran yanlısı Husileri kendisine karşı darbe yapmakla itham etmesi ve Birleşmiş Milletleri acil müdahaleye çağırması üzerine, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Yemen'i konuşmak üzere toplanmaya karar verdi.

        Başkent Sanaa ile ülkenin ikinci şehri Aden arasında kalan Taiz şehri sakinleri, Husi militanlarının şehrin askeri havaalanını ele geçirdiğini bildirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ