Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Biri Türk kökenli 150 yolcusuyla Alpler’e çakılan uçağın düşme nedenini belirleyecek karakutudaki ses kayıtları kurtarıldı

        HT GAZETE

        İspanya’nın Barcelona kentinden Almanya’nın Düsseldorf kentine giderken içinde 144 yolcu ve 6 mürettebatıyla Fransa’nın güneyindeki Alpler’e düşen Germanwings Havayolları’na ait uçağın enkazında incelemeler sürerken, uçaktaki yolcularla ilgili bilgiler de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. 16 kişilik 10. sınıf öğrencisi ve öğretmenlerinin öldüğü uçak kazasında dünyaca ünlü 2 Alman opera sanatçısının da yaşamını yitirdiği belirlendi.

        A320 tipi uçağında biri Türk kökenli 150 kişiden bazılarının uyruklarını açıklayan Germanwings Havayolu şirketi, uçakta en az 72 Alman ve 35 İspanyol yolcunun bulunduğu bilgisini verdi. Şirketin yönetim kurulu başkanı Thomas Winkelmann, kazada hayatını kaybedenlerin uyruklarının, bazı kurbanların çifte vatandaş olmaları nedeniyle henüz tam olarak tespit edilemediğini söyledi. Bu nedenle kazada ölen Türkiye uyrukluların tam sayısının netleşmediği sanılıyor. Winkelmann, uçakta ayrıca İngiltere, Hollanda, Kolombiya, Japonya, Danimarka, İsrail, Belçika, Arjantin, İran, Venezüella ve ABD uyruklu yolcuların da bulunduğunu kaydetti. Yolcu yakınlarının da yardımıyla şirketin şimdiye kadar edindiği uçakta bulunanların uyrukları şöyle:

        “72 Alman, 35 İspanyol, 2 Avustralyalı, 2 Arjantinli, 2 İranlı, 2 Venezüellalı, 2 ABD’li, 1 İngiliz, 1 Hollandalı, 1 Kolombiyalı, 1 Meksikalı, 1 Japon, 1 Danimarkalı, 1 Belçikalı, 1 İsrailli.” İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise ölenlerden en az 3’ünün İngiltere vatandaşı olduğunu söyledi. İspanya hükümeti de ölenlerden en az 49’unun İspanyol vatandaşı olduğunu açıkladı.

        İRTİFA SÜRESİ 18 DAKİKAYMIŞ

        Barcelona’dan 10.01’de hareket eden uçağın 10.45’te irtifa kaybetmeye başladığı ve ardından Alpler’e çakıldığı belirtilmişti. Ancak dün Fransa Taşımacılık ve Çevre Bakanı Segolene Royal, Germanwings uçağı ile bağlantının 10.40’ta değil 10.30’da kesildiğini dile getirerek, uçağın 8 değil 18 dakika boyunca irtifa kaybettiğini ifade etti. Fransa Alpleri’ne düşen Lufthansa şirketine bağlı Germanwing Havayolları’nın uçağının enkazında arama ve kurtarma çalışmaları dün sabah yeniden başladı. Çalışmalara 300 polis ve 300 itfaiyeci katılıyor.

        Kurtarma çalışmalarına katılan ekipler, düşen uçağın paramparça olduğunu ve en büyük parçasının bir bavul kadar olduğunu söylüyor. Yakınlarını kaybedenler enkaza yakın Seyne-Les Alpes kasabasına ulaştı. Yöre halkı acılı ailelere evlerini açtı. Germanwings uçağının Fransa Alpleri’nde düşmesi tüm Almanya’yı şoka şoktu. Almanya Meclisi Bundestag’da bayraklar yarıya indi. Dün sabah saatlerindeki kabine toplantısında 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Almanya’da İspanya’da olduğu gibi 3 günlük yas uygulanmıyor. Almanya İçişleri Bakanlığı, “Almanya federal bir devlet olduğu için böyle bir yas uygulaması yok. Yasa sadece eyaletler düzeyinde karar verilebilir” açıklamasında bulundu.

        ÖĞRENCİLER KURAYLA SEÇİLMİŞ

        Düşen uçakta bulunan Almanya’nın Haltern kentindeki Joseph-König Lisesi 10. sınıftan 16 öğrenci ve 2 öğretmenin yasını tutan okul dün öğrencilerine kapılarını açtı. Ancak arkadaşlarının yasını tutan öğrenciler dün ders yapmadı. Barcelona’ya giden ve uçak kazasında ölen öğrencilerin tamanının kura sistemiyle belirlendiği açıklandı. Okuldaki öğrenciler olayın şokunu atlatana kadar psikologlardan destek alacak. Derslerde ise öğretmenleriyle yaşanan trajediyi konuşacaklar. Okul ölen öğrencilerin isim listesini ailelerin gazeteciler tarafından rahatsız edilmemesi nedeniyle yayınlamadı. Okul yönetimi Facebook sayfalarında yayınladığı mesajda, “Acılı aileler bir yandan bu üzüntüyü yaşarken, bir yandan da basının yoğun ilgisine maruz kalacaklar. Onlara ve ölen öğrencilerimize saygı gereği isimleri vermiyoruz ve kimseden de vermemelerini rica ediyoruz” diye yazdı. Düşen uçakta bulunan 16 Alman öğrencinin uçağa binmeden önce yaşadıkları bir olay nedeniyle uçağı kaçırma riski yaşadıkları da ortaya çıkan bilgiler arasında. Kız öğrencilerden birinin pasaportunu kaldığı İspanyol ailenin evinde unuttuğu belirtildi. Öğrencinin pasaportunun ulaştırılması üzerine 16 kişilik sınıf uçağa yetiştirilmiş.

        SON ANDA BİNMEDİ

        Almanya’nın Düsseldorf kentinde yaşayan ve Barcelona’ya gezmeye giden Ann-Kristin G., Barcelona Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, “Son anda biletimi iptal ettirdim. Birden aklıma esti ve kenti 2 gün daha gezmeye karar verdim. Ancak ölenler için çok üzüldüm” diye konuştu.

        DNA’LAR TOPLANIYOR

        Kazada hayatını kaybedenlerin kimlik tespitleri için enkaz bölgesine örnek toplamaları için çok sayıda adli tıp uzmanı sevk edildi. Ölenlerin yakınlarının konaklaması için 900 lojman tahsis edilirken, bu kişilere psikolojik destek vermek amacıyla özel ekipler oluşturuldu. Ölenlerin yakınlarına yardımcı olmak için ayrıca bölgeye 40 çevirmen gönderildi.

        ENKAZ 4 HEKTARA YAYILDI

        Çevreyi güvenlik çemberine alan jandarma, 4 hektarlık bir alana yayıldığı belirtilen enkazın bulunduğu bölgeye ulaşılması için de 7 kilometre uzunluğunda parkur oluşturdu. Enkaz arama çalışmalarına 26 helikopter ile 300 itfaiyeci ve 300 jandarma katılıyor.

        KOKPİT KAYITLARINA ULAŞILDI

        Uçağın ilk karakutusu büyük hasar görmüş halde bulundu. Hava kazalarını araştıran Fransız BEA kurumu, karakutuda uçağın alçalmasından önce tespit edebildikleri son mesajların “rutin mesajlar” olduğunu açıkladı. Uçağın alçalmaya başlamasından sonraki kayıtların incelenmeye devam edildiği belirtildi. BEA, ilk bulguların uçağın kabin basıncı azaldığı için düştüğü yönündeki ‘senaryolar’ın doğru olmadığını gösterdiğini ifade etti. İkinci karakutunun ise aranmasına devam ediliyor.

        LİDERLER OLAY YERİNDE

        Almanya Başbakanı Angela Merkel, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, kazanın olduğu bölgeye giderek yetkililerden bilgi aldı. Merkel ve Rajoy, kazada ölen yolcuların ailelerini teselli etti.

        Liderler daha sonra Seyne- les-Alpes kasabasındaki kiliseye geçerek, olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla bir araya geldi ve dua etti.

        BU GENÇLERIN ÇOĞU ARTIK YOK

        Alman Bild Gazetesi sınıftan bir fotoğraf yayınladı. Fotoğrafta ölen öğrencilerin yanı sıra değişim programı çerçevesinde kardeş okul olan Barcelona’daki bir okulun öğrencileri de bulunuyor. Geçen yıl aralık ayında Almanya’ya giden İspanyol öğrencilerle fotoğraf çektiren sınıf çok mutlu görünüyor.

        2 ALMAN OPERA YILDIZI DA ÖLDÜ

        Düşen uçakta Almanya’nın 2 ünlü opera yıldızı da bulunuyordu. Birlikte Barcelona’da sahne alan basbariton Oleg Bryjak (54) ile uçağa eşi ve 8 aylık bebeği ile binen Maria Radner (34) hayatını kaybetti. Dünyaca ünlü Wagner yorumcusu olan Radner için hayranları, “Tanrı, melekler korosunda onun da sesini duymak istedi” diye yazdı. New York Metropolitan’dan Milano’daki La Skala’ya birçok opera sahnesinde rol alan Radner, gelecek yaz ünlü Bayreuth Festivali’nde, Wagner’in “Rheingold” ve “Götterdämmerung” operalarında sahneye çıkacaktı. Radner ve Bryjak, en son Barcelona’daki Liceu Operası’nda, Wagner’in “’Siegfried” eserinde aryalarını söyledi.

        7 AYLIK BEBEĞİYLE BİNDİ

        İngiltere’nin Manchester kentinde yaşayan İspanyol asıllı 37 yaşındaki Marina Bandres Lopez-Belio da 7 aylık oğlu ile birlikte uçaktaydı. Doğup büyüdüğü İspanya’ya giderek amcasının cenaze törenine katılan Lopez-Belio, Düsseldorf aktarmalı İngiltere’ye dönüyordu.

        EL CLASİCO SON MAÇLARI OLDU

        Barcelona'dan Almanya'nın Düsseldorf kentine gitmek üzereyken Fransa'nın güneyindeki Barcelonette bölgesine düşen uçakta ölenler arasında iki İranlı spor yorumcusunun bulunduğu belirtildi.

        Haftasonu Barcelona ile Real Madrid takımları arasında oynanan el Clasico karşılaşmasını anlatmak üzere İspanya'ya gelen iki İranlı gazetecinin bu maçı İranlı futbolseverlere aktardıktan sonra ülkelerine dönmek için Germanwings havayolları şirketini kullandığı ortaya çıktı.

        Nou Camp'da oynanan El Clasico maçı son karşılaşmaları olan İranlı Milad Hojjatoleslami ve Hossein Javadi adlı spor muhabirleri için İran'da çok sayıda sporseverin katılacağı geniş çaplı bir cenaze töreni düzenleneceği belirtiliyor.

        ERDOĞAN’DAN TAZİYE

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 144 yolcu ve 6 mürettebatın hayatını kaybetmesinin Türkiye halkını da derinden sarstığını söyledi. Erdoğan, İspanya Kralı 4. Felipe ile yaptığı telefon görüşmesinde, uçak kazasında ölen 45 İspanyol vatandaşı ile ilgili taziyelerini sundu.

        ÇAVUŞOĞLU: MURADIYE HANIM IZIN ALARAK TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKMIŞ

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, uçak kazasında yaşamını yitiren Muradiye Lohmann ile ilgili şu bilgileri verdi: “Elimize yeni bir bilgi gelmedi. Kazada hayatını kaybeden Türk asıllı Muradiye Lohmann’ın ailesi Essen’de yaşıyor. Takibimiz devam ediyor. Havaalanı merkezlerinde personelimiz var. Şu ana kadar bize ulaşan isim listesinde başka bir Türk’ün olmadığını gördük. Muradiye Hanım 2001 yılında izinle Türk vatandaşlığından çıkmış.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ