Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Marsilya Savcısı, "Görünen o ki yardımcı pilot uçağı kasten düşürdü" dedi.

        Marsilya Başsavcısı Brice Robin, Fransa'nın güneyinde düşen Germanwings havayolu şirketinin Airbus A320 tipi uçağını düşüş anında kullanmakta olan pilotun uçağı bilinçli olarak alçalttığını bildirdi.

        Robin, önceki gün düşen uçağın kokpit kayıtlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

        Olaydan önceki son 30 dakikaya ait kokpit kayıtlarına ulaşabildiklerini ifade eden Robin, kayıtların ilk 20 dakikasındaki konuşmaların normal konuşmalar olduğunu söyledi.

        Kayıtların 20. dakikasından sonra pilotlardan birinin kokpiti terk ettiğinin anlaşıldığını ifade eden Robin, daha sonra uçağı kullanmaya devam eden pilotun "uçağı bilinçli olarak alçalttığını" bildirdi.

        Robin, uçağı kullanan pilotun çarpmanın son anına kadar nefes almaya devam ettiğini de kaydetti.

        İspanya'nın Barselona kentinden önceki gün Almanya'nın Düsseldorf kentine gitmek için havalanan ve Fransa'nın güneyindeki İtalya sınırına yakın Seyne-les-Alpes kasabası yakınlarında düşen Alman Lufthansa Havayolları'na ait Germanwings havayolu şirketinin Airbus A320 tipi uçağı 6 mürettebat ve pek çok farklı ülkeden 144 yolcu taşıyordu.

        TERÖRİST SALDIRISI DEĞİL

        Marsilya Başsavcılığı Fransa'nın güneyinde düşen uçağın bir terörist saldırı sonucu düştüğüne dair herhangi bir veri bulamadıklarını bildirdi

        O PİLOT HAKKINDA DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI

        Öte yandan ikinci pilotun kimliğine ilişkin bilgiler açıklandı. 28 yaşındaki Andreas Lubitz adlı pilotun Almanya vatandaşı olduğu belirtildi.

        Savcı Brice Robin, Lubitz'in terör bağlantısına ilişkin ellerinde bilgi olmadığını belirtirken, Alman yetkililerin önümüzdeki perşembe ya da cuma günü pilotun özgeçmişine ve özel hayatına ilişkin daha fazla bilgi vereceğini söyledi.

        Lufthansa düşen uçağın ikinci pilotunun, Eylül 2013'ten beri Germanwings için çalıştığını ve 630 saatlik uçuş tecrübesi olduğunu açıklamıştı.

        YARDIMCI PİLOTUN EVİNDE ARAMA YAPILDI

        Fransız makamlarının talebiyle, polisin, Germanwings uçağını düşürmekle suçlanan Lubitz’in evinde arama yaptığı, pilotun psikolojik hastalığı olup olmadığına veya uçağı neden düşürdüğüne dair ipucu aradığı ifade edildi.

        Lubitz’in, Rheinland-Pfalz eyaletinin Montabaur kentindeki diğer evinde de arama yapılacağı kaydedildi.

        Düsseldorf Savcılığı'ndan söz konusu kişinin özellikle kişisel dokümanlarıyla ilgilenildiğini ve bunların değerlendirmesinin zaman alacağını açıkladı.

        Almanya Hava Güvenliği Dairesi de rutin olarak Lubitz hakkında yapılan incelemelerde göze çarpan bir şeyin tespit edilmediğini bildirildi.Düsseldorf Belediyesi ise yardımcı pilot Lubitz’in 18 Aralık 1987'de doğduğunu, daha önce ifade edildiği gibi 28 değil 27 yaşında olduğunu bildirdi.

        Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanlığı uçak kazasında hayatını kaybeden 150 kişiden 149'unun uyruğunu açıkladı.Barcelona'dan Düsseldorf'a giderken düşen uçakta 75 Alman ve 52 İspanyol vatandaşının bulunduğunu bildirdi.

        Bunun yanı sıra ABD ve Arjantin'den 3’er, İngiltere, Avustralya, Kolombiya, İran ve Venezuela’dan 2’şer, Meksika, Japonya, Danimarka, Hollanda, Belçika, Fas’dan da 1’er yolcu bulunduğu ifade edildi. Bir kişinin uyruğunun ise henüz belirlenemediği kaydedildi.

        Alman vatandaşları arasında 3 kişinin Kazakistan, 1 kişinin de Japonya vatandaşlığına da sahip olduğu ifade edildi. İspanyol vatandaşları arasında İsrail, Fas, Meksika ve İngiltere olmak üzere 4 kişinin çifte vatandaşı olduğu tespit edildi. Ayrıca Venezuela vatandaşı olan 1 kişinin aynı zamanda Şili vatandaşlığı da bulunduğu belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ