Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Yemen'de kara operasyonu hazırlığı

        HT GAZETE

        Yemen’de beklenen oldu ve Suudi Arabistan önderliğinde bölgesel koalisyonun ülkede denetimi ele geçirmeye çalışan Şii Husi örgütüne karşı başlattığı operasyon ikinci gününe girdi. Yemen Devlet Başkanı Mansur Hadi’nin önceki gece Aden’den ayrıldığı haberi üzerinden birkaç saat geçmeden hava saldırıları başlamıştı. Suudi Arabistan’ın 100 uçağı başkent Sana’da Husilerin cephanelikleri ve askeri tesislerini vurdu. Husilerin elindeki tüm savaş uçaklarının ve füze bataryalarının çoğunun yok edildiği iddia edildi. Operasyonu dünyaya duyuran Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Adil El Cubayir, “Yemen’in meşru hükümetini korumak ve düzeni sağlamak için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi. “Kararlılık Fırtınası” adı verilen operasyona Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Kuveyt, Ürdün, Fas ve Sudan’a ait toplam 85 uçak destek verdi. ABD’nin de koalisyon güçlerine istihbarat ve lojistik destek verdiği açıklandı. Saldırıda Sana’da çok sayıda bina yıkılırken en az 25 kişinin öldüğü açıklandı. Husi yanlıları saldırıya gösterilerle tepki gösterdi.

        KARA OPERASYONU

        Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon bir kara operasyonuna da hazırlanıyor. Yemen sınırına 150 bin asker konuşlandıran Suudi Arabistan’a Mısır, Ürdün, Sudan ve Pakistan asker desteği verebileceğini açıkladı. Mısır, stratejik Babül Mendeb Boğazı’nda güvenliği sağlamak için bölgeye 4 gemi gönderdi. ABD de boğazın ticari gemilere açık kalması için tüm önlemlerin alınacağını duyurdu.

        TAHRAN ‘İŞGAL’ DEDİ

        Yemen’de Şii Husi örgütünü destekleyen İran, saldırıya sert tepki gösterdi. İran Dışişleri Bakanlığı müdahaleyi “İşgal” olarak niteledi. Açıklamada, “İran, Yemen’e yapılan saldırıyı kınamaktadır. Saldırıda masum Yemenliler ölmüş veya yaralanmıştır. Bu saldırı çok ciddi ve tehlikeli bir adımdır. Bu işgal Yemen’de ve bütün bölgede terör ve aşırılığın artmasından başka sonuç getirmeyecektir” denildi. Reuters’a konuşan İranlı bir yetkili, dikkatli bir dil kullanarak “Yemen’de gerginliği azaltmak için her türlü siyasi yolu kullanacağız. Tahran için askeri bir müdahale söz konusu değildir” diye konuştu.

        ‘İRAN’DAN YARDIM ALMAYACAĞIZ’

        Husiler ise saldırının ardından yaptığı açıklamada saldırının “bölgesel bir savaşa” yol açacağını iddia etti. Bir Husi lideri, İran’dan yardım almayacaklarını dile getirdi. İran medyasına konuşan Husi liderlerinden Muhammed el Baheyti, “Biz ne İran’dan ne de başka güçlerden bugüne kadar yardım aldık. Son saldırılarda da dış güçlerin yardımına ihtiyaç duymuyoruz. Saldırılara Husi üyeleri ve halkın desteği ile karşılık vereceğiz” dedi.

        ‘ARKASINDA İSRAİL VAR’

        Husilerin lideri Abdülmelik el Husi, Suudi Arabistan’ın “suç içeren, haksız saldırısına” ülkesinin insanlarının karşı çıkacağını söyledi. El Husi, El Mesire TV’de, “Operasyonun ardında İsrail var. Düşmanlar da onun emrini yerine getiriyor” dedi ve beş cepheyle operasyona karşı mücadele edeceklerini belirtti.

        KİMLER KARŞI ÇIKIYOR

        RUSYA: Saldırıyı desteklemiyoruz. Çatışmalar bölgeye yayılabilir.

        SURİYE: Derin endişe duyuyoruz.

        IRAK: Endişe duyuyoruz.

        ÇİN: Endişe duyuyoruz.

        TÜRKIYE’DEN DESTEK

        Türkiye, Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen’de başlatılan askeri harekâtı desteklediğini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı, Aden’i işgal edip Yemen’in meşru hükümetini devirmeye çalışan Husileri kınadı. Açıklamada “Bu harekâtın ülkede ortaya çıkan iç savaş ve kaos tehlikesinin önlenmesine ve meşru devlet otoritesinin ihya edilmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Husi hareketini ve dış destekçilerini Yemen’de ve bölgede barış ve güvenliği tehdit eden davranışlarından vazgeçmeye çağırıyoruz” denildi.

        ARAP GÜCÜ KARARI

        Yemen’deki gelişmeler sonrasında, Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi’nin Mısır’daki toplantısında, “Ortak Arap Gücü” kurulmasını öngören karar tasarısı onaylandı. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, tasarının kapsamının, üye ülkelerin ve Arap milletinin güvenliğinin doğrudan tehdit edilmesi durumunda hızlı müdahale olduğunu söyledi.

        HADI, SUUDİ ARABİSTAN'DA

        Suudi Arabistan’ın müdahalesinin ardından Devlet Başkanı Mansur Hadi’ye bağlı güçlerin karşı saldırıya geçtiği ve Aden yakınlarındaki bir askeri üs ile Aden Uluslararası Havaalanı’nı ele geçirdikleri ileri sürülüyor. Aden’i tekneyle terk eden Hadi dün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a gitti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ