Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer 17 kişilik Uygur aile Türk pasaportları bulunmalarına rağmen serbest bırakılmadı

        Mahkeme, geçen yıl mart ayından beri gözaltında bulunan Uygur ailenin, Türkiye'ye mi yoksa Çin'e mi gönderilmesi gerektiği konusunda bir karara varmadı.

        Duruşmaya katılan yerel bir insan hakları örgütünün danışmanı Danthong Breen, hakimin "göçmenlik bakanlığının 17 Uyguru tutuklamasının yasalara uygun olduğunu ve ailenin hangi ülkeye gönderileceği kararının Tayland hükümetine ait olduğunu" belirttiğini aktardı.

        Uygurların avukatının karara itiraz ettiği bildirildi. Breen, kararı "En hızlı temyiz süreci bile iki-üç yıl sürüyor. Bu, çocukların hapiste yıllarca kalması demek. En azından mahkeme ailenin Çin'e gönderilmesi kararını vermedi" şeklinde yorumladı.

        Türkiye ve Çin'in Bangkok büyükelçiliklerinden yetkililerin de takip ettiği davanın salı günkü duruşmasında Tayland göçmen bürosundan bir yetkili, Pekin yönetiminin Uygurların iadesini istediğini söylemişti.

        Aile adına duruşmaya katılan Ashan (26) ve Rukiye (27) Teklimakan çifti, Türk vatandaşı olduklarını belirterek, Türkiye'ye gitme arzularını dile getirmişti.

        Çift, geçen sene mart ayından bu yana iki çocukları, Ashan Teklimakan'ın iki kız kardeşi ve onların çocuklarıyla Bangkok'taki göçmen tutukevinde tutuluyor. Çiftin çocuklarından biri bu merkezde dünyaya geldi. Kamboçya'dan Tayland'a geçerken gözaltına alınan aileye geçen yıl Türk pasaportu verilmişti.

        Tayland'da 2013 yılı ekim ayından bu yana 300 civarında Uygur yakalanmıştı. Bangkok Post'un ay başında yayımladığı haberde, Çin'in, Tayland'da gözaltındaki Uygurların parmak izlerinin "terörist olup olmadıklarının" tespiti için gönderilmesini talep ettiği ileri sürülmüştü.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ