Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İsrail'in eski lideri rüşvetten suçlu bulundu

        HT GAZETE

        İsrail'de 2006-2009 yılları arasında başbakanlık yapan Ehud Olmert, Amerikalı işadamı Morris Talansky'den 154 bin dolar rüşvet aldığı gerekçesiyle hakkında açılan davanın temyiz duruşmasında da suçlu bulundu.

        Rüşvet aldığı dönemde Kudüs Belediye Başkanlığı yapan 69 yaşındaki Olmert, dolandırıcılık ve güveni kötüye kullanma suçlamalarından yargılanıp suçlu bulunmuştu. Olmert geçen yıl mayıs ayında aldığı hükme itiraz ederek söz konusu davayı temyiz mahkemesine taşımıştı. Eski başbakan her iki davada da suçsuz olduğunu iddia etmişti.

        ZARF İÇİNDE PARA ALDI

        Eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert, 2012 yılında Amerikalı işadamı Morris Talansky'den "Holyland" isimli site projesine karşılık, içi binlerce dolar dolu zarflar kabul ettiği gerekçesiyle açılan ilk davadan beraat etmişti. Başbakan olmadan önce kazandığı dava, Olmert için büyük bir galibiyet olarak görülmüştü. Ancak Olmert'in eski büro müdürü ve sırdaşı Shula Zaken'in, 'devlet tanığı' olarak verdiği ifade davanın seyrini değiştirdi. Zaken mahkemeye rüşveti kanıtlayan ses kayıtları da sundu. Olmert'in bu parayı gizli bir kasada tuttuğu da ortaya çıkarıldı. Bunun üzerine dava yeniden görüldü ve jüri, Olmert'in Talansky'nin teklif ettiği rüşveti kabul ettiği hükmüne vardı.

        HAPSE GÖNDERİLECEK

        Temyiz mahkemesinin kararı onaması durumunda Olmert demir parmaklıklar arkasına gönderilecek ve 6 yıl hapis yatacak. Filistinlilerle barış görüşmeleri sürerken 2009'da rüşvet iddialarıyla istifa etmek zorunda kalan Olmert'in bıraktığı boşluk, şimdiki Başbakan Binyamin Netanyahu tarafından doldurulmuştu. Olmert'in suçlu bulunmasıyla birlikte İsrail tarihinde ilk kez eski bir başbakan, rüşvetten hapis cezası almış oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ