Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Papa Francesco'nun aşırı makarna yediği ve kilosunun artmasından dolayı doktorlarını endişelendirdiği belirtildi

        Arjantinli Papa Francesco'nun, iki yıl önce bu makama seçilmesinden bu yana gözle görülür şekilde kilo almasının nedeni ortaya çıktı. İtalyan ANSA haber ajansında yer alan habere göre, 78 yaşındaki ruhani lider, doktorlarının tavsiyelerine uymuyor.

        Kilo vermek için her gün yürüyüş yapması ve daha az yemesi önerilen Papa'nın, makarnaya karşı koyamadığı ve hemen her gün bir porsiyon yediği ve çok hareket etmediğini bildirildi.

        FAZLA KİLODAN SİYATİK HASTALIĞI AĞIRLAŞTI

        Doktorları Papa'ya, haftada sadece iki kez makarna yeme izni verdi. Diyet konusunda daha disiplinli olması uyarısı alan Papa'nın, Siyatik sinir (vücudun en geniş ve uzun siniri) hastalığı olduğu ve aşırı kilodan dolayı ağrılarının artmasından endişe duyulduğu açıklandı. Bir akciğeri bulunmayan Papa, tatil yapmıyor ve yoğun olarak Kilise'de yapılması gereken reformlar üzerinde çalışıyor. Yoğun temposundan dolayı liderin kendisine iyi bakmadığı öne sürülüyor. Geçtiğimiz günlerde bir Meksika kanalına verdiği röportajda, görev süresinin kısa olacağını hissettiğini söyleyen Papa, "Acaba hasta mıö şüphesinin ortaya çıkmasına neden olmuştu.

        Papa bu röportajda tek arzusunun, Vatikan dışına çıkarak, tanınmadan bir pizzacıda pizza yemek olduğunu da söylemişti.

        UZMANDAN MAKARNA TEPKİSİ

        Obezite oranının en az olduğu ülkeler arasında yer alan, her 10 kişiden 1'inin obez olduğu kayıtlara geçen İtalya'da, kişi başına yıllık makarna tüketim oranı 26 kilo civarında (Türkiye'de 7 kilo civarında).

        Bu özelliğiyle dünyada lider olan ve ülkenin sembol yemeklerinden olan makarnayı azaltması için Papa'ya tavsiyede bulunması, bazı uzmanları öfkelendirdi.

        İtalya Gıda Bilimleri Derneği Başkanı ve Beslenme Uzmanı Prof. Pietro Antonio Migliaccio, Papa'ya makarna yemesini tavsiye ederken şu ifadeleri kullandı: "Doktorların Papa'ya diyet uygulatmak istemesi iyi bir şey. Ancak kompleks karbonhidratlar bakımından zengin olan makarna, tam bir diyet dostudur, organizmamızı yüksek kan şekerinden korur ve anında tokluk hissi verirken, uzun süre tok kalmamızı da sağlar. Dolayısıyla doğru oranlarda tüketilirse, makarna her gün yenebilir. Ben Papa'ya her gün, dişe gelir (al dente) pişmiş, domates, fesleğen ve halis zeytinyağıyla ya da başka malzemelerle yapılmış 80 gram makarna yemesini tavsiye ediyorum. Günde en az 20 dakika da yürümesi gerekiyor.''

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ