Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer BM Genel Sekreter Yardımcısı Bangura, HABERTÜRK için yazdı

        Zainab Hawa BANGURA / HT GAZETE

        Irak’ta köyünden kaçırılan genç bir kız IŞİD üyelerine seks kölesi olarak verilir ya da satılır. Suriye’de muhalif bir erkek, tutukevinde siyasi görüşü nedeniyle cinsel saldırıya uğrar. Bosna’da bir kadın 20 yıl önce tecavüze uğradığı yerin önünden her gün geçmek zorundadır. Bunlar cinsel şiddet tehdidi ile yaşayanların karşı karşıya olduğu gerçeklerdir.

        Geçtiğimiz yıl çatışmalarda cinsel şiddeti önlemeye çalışan ülkeler önemli adımlar attılar. Demokratik Kongo, Çocukların Silah Altına alınmaması konusunda bir Devlet Başkanı Özel Temsilcisi atadı. Kolombiya, iç savaşın barış anlaşması ile sonlandırılmasına yönelik müzakerelerde cinsel şiddet mağdurlarının da yer almasını kararlaştırdı.

        Ancak, geçtiğimiz yıl elde edilen başarıların karşısına yeni ve korkunç sorunlar çıktı. 2014 Nisan ayında Boko Haram’ın Nijerya’da bir yurttan 276 kız öğrenciyi kaçırması, istismar etmesi manşetlere taşındı. IŞİD Kuzey Irak’ta Yezidi kadınları hedef aldı ve yüzlercesini kaçırarak cinsel köleliğe zorladı. IŞİD esaretinde yaşamak yerine bazı genç kadınlar intihar etmeyi seçti.

        Aşırı uç gruplar, kadınları istismar etmekte kullandıkları sofistike uygulamalar nedeniyle daha da korkutucu hal alıyor. Bu gruplar kadınları bir ganimet olarak görüp sömürüyor.

        BM’nin çatışmalarda cinsel şiddeti ele alan bu yılki raporu dünyanın birçok yerinde böylesine korkunç suçların işlendiğini belgeliyor.

        Raporda, cinsel şiddet suçu işlediğine dair ciddi şüphe olan 45 silahlı grup listeleniyor. Rapor, tecavüzün savaşta bir silah olarak kullanılmasına karşı verdiğimiz mücadelede nasıl bir gaddarlıkla karşı karşıya olduğumuzu ortaya koymakla birlikte çözüm için bir yol haritası da sunuyor. Suçların cezasız kalmasını önleyecek kurumsal yapının oluşturulmasının önemine vurgu yapılıyor.

        Cinsel suçlarla mücadelenin barış görüşmelerinin parçası haline getirilmesi ve bu suçları işleyenlerin af uygulamalarından yararlanmasının engellenmesi isteniyor. İhtilaflı bölgelere daha fazla kadın askerin konuşlandırılması çağrısında bulunuyor.

        Karşı karşıya olduğumuz sorunlar çok büyük, ancak dünyanın dört bir yanındaki binlerce insanın hayatı ve küresel toplumun barış ve güvenliğinin geleceği söz konusu. Bu savaşı kaybetmek gibi bir seçeneğimiz yok.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ