Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Türkiye, 4 ayda 4 bin 168 kaçağı kurtardı kurtardı

        Arif BALKAN/HT GAZETE

        SURİYE iç savaşı, Afrika’daki daimi huzursuzluk ve ekonomik nedenler, Akdeniz’de göçmen trafiğini katladı. Uluslararası kaynaklara göre, son 11 yılda yaklaşık 30 bin göçmen “umuda yolculuk” sırasında hayatını kaybetti. Afrika’lı göçmenlere Arap dünyasındaki savaşlardan kaçanlar da eklenince göçmen akınında önemli bir artış oldu. Ege Denizi ve Akdeniz’de hemen her gün göçmen taşıyan teknelere müdahale edildiğini belirten uzmanlar, sınırlarında adeta “kale duvarı” önlemleri alan Avrupa’nın göçmenlerle mücadelede sorumluluk paylaşması gerektiğini söyledi.

        4 GÜNDE 513 GÖÇMEN

        Sahil Güvenlik Komutanlığı verilerine göre, Ege ve Akdeniz’in Türkiye sularında 2015’in ilk 110 gününde en az 4 bin 168 göçmen kurtardı. Sadece 13-17 Nisan arasında kurtarılan göçmen sayısı ise 513. Göçmenlerin büyük çoğunluğunu Suriye, Kongo, Eritre, Somali, Mali ve Fildişi Sahilleri pasaportu taşıyanlar oluşturdu. Avrupa’ya geçişte dikkat çeken noktalarsa: Aydın Kuşadası, Didim, İzmir Karaburun ve Muğla Bodrum.

        ‘TÜRKİYE CAZİP ÜLKE’

        Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Ekşi, göçmen patlamasını şöyle değerlendirdi: “Çevre ülkelerde süren iç çatışmalar göçmen trafiğini doğrudan etkiledi. Türkiye göçmenler için cazip bir ülke oldu. Avrupa’ya kıyasla daha hümaniter göçmen yasasının bunda etkisi var. AB üyesi ülkeler entegre sınır yönetiminiyle sınırlarını yüksek güvenlik önlemleriyle koruyabiliyorlar. Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarına duvarlar ördü. Trafik denize kaydı. Yakalananları anlaşma gereği Türkiye’ye iade ediyorlar. İtalya Sahil Güvenliği’nin kovaladığı insanlar Türkiye’ye geliyor. Birkaç kişi bile yakalasalar Türkiye’yi eleştiriyorlar.”

        ‘SAVAŞ ORTAMI VE IŞİD TERÖRÜ’

        İzmir merkezli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Avukat Eda Beşikçi, “AB ülkelerinin katı tutumu insanları her geçen gün daha riskli yolları denemeye itiyor. İkiyüzlü politika uyguluyorlar. BM verilerine göre şu an dünyadaki göçmen sayısı, insanlık tarihinin gördüğü en yüksek düzeye ulaştı” diyor. Uluslararası Af Örgütü Mülteci Hakları Koordinatörü Volkan Görendağ, Akdeniz’de geçtiğimiz yıla oranla yaklaşık 50 kat artan bir göçmen trafiğinin olduğunu belirterek “Ortadoğu’daki savaş ortamı ve IŞİD terörü artık sürekli hale geliyor. Büyük bir umutsuzluk var. Avrupa’ya gitmek için ölümü göze alıyorlar. AB’nin bu konudaki tutumuysa utanç verici. Görmezden geliyorlar. Facia olunca toplanıp ne yapılabilir onu konuşuyorlar. Libya, Tunus, Mısır ve Türkiye’den neredeyse her gün ölüm kokan gemiler yola çıkıyor” dedi.

        UMUTLARI ALMANYA

        Avrupa Komisyonu verilerine göre, pekçok göçmenin gitme hayalini taşıdığı ülke Almanya. Almanya’yı Fransa, İsveç ve İngiltere izliyor. Türkiye’den Yunanistan’a geçiş için şişme bot, sürat teknesi veya lüks teknelerle yolculuk eden göçmenler kişi başı bin ila 4 bin Euro arasında bir para ödüyor.

        'TÜM ÜLKELER BİR ARAYA GELMELİ'

        BM Merkezi Başkanlığı’nı yürüten Metin Çorabatır, “İç savaş, IŞİD, Boko Haram, Eş Şebab gibi radikal örgütlerin faaliyetleri ve ekonomik sıkıntılar pek çok kişiyi göçmenliğe itiyor” dedi. AB ülkelerinin uyguladığı katı sınır politikalarının, kaçakçıların göçmenler açısından riskli stratejiler geliştirmesine neden olduğunu belirten Çorabatır, “Göçle mücadelede ülkelerin bir araya gelmesi gerekiyor. Tek başına Türkiye ya da tek başına Avrupa ülkeleri etki gösteremez. Türkiye’de 2 milyon Suriyeli var. Onlara daha iyi bir hayat sunulmalı” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ