Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Makedonya'da yolcu treni mültecilere çarptı: 14 ölü

        Makedonya İçişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Ivo Kotevski, yaptığı açıklamada, gece saat 23:00 sıralarında meydana gelen kazada ilk belirlemelere göre 14 mültecinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

        Kaza ile ilgili soruşturmanın başlatıldığını da belirten Kotevski, polisin kazanın meydana geldiği yerde hayatta kalan 8 kişiyi bulduğunu ve bunları karakola götürdüğünü vurguladı. Kotevski, polisin ayrıca, olay yerinde kaçan bir grup mülteciyi daha aradığını söyledi.

        Bu arada, Selanik - Belgrad arasında çalışan ekspres treninin Makedonya'nın başkenti Üsküp ile Köprülü kentleri arasında seyir halindeyken mültecilerin, o sırada tren yolu üzerinde olduğu öğrenildi.

        UMUDA YOLCULUK

        Yunanistan üzerinden Makedonya'ya gelen mülteciler, insan kaçakçılarının önceden belirlediği demiryollarını takip ederek Makedonya ile Sırbistan sınırındaki Loyane köyüne ulaşmaya çalışıyor. Loyane'de mültecileri bekleyen insan tacirleri, onları yine yasadışı yollarla Sırbistan'a sokuyor.

        Mülteciler, yakalanmamak için yolculuklarını genelde gece karanlığında yapıyor. Gündüzleri saklanan mültecilerin Makedonya sınırlarındaki yolculuğu 3 ila 5 gün sürüyor. Günlerce yürüyen, gerektiği kadar dinlenme ve yemek yeme imkanı bulamayan kişiler, yorgunluk dolayısıyla dikkatlerini kaybediyor. Alınan bilgilere göre, Makedonya'da son dönemde yeniden gündeme gelen tren kazalarının tamamı 22.00 ila 01.00 saatleri arasında meydana geldi.

        Daha önceleri sınıra yakın köylerde sıkça görülebilen mülteciler, Makedonya polisinin kontrolleri sıklaştırmasıyla gözden uzak durmaya başladı. Vatandaşlar mültecilere dair "onlar hem var, hem yok" ifadesini kullanıyor.

        Makedonya İçişleri Bakanı Gordana Yankulovska, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, mülteciler sorununun her geçen gün büyüyen bir sorun olduğunu ve kriz bölgelerinden yüzbinlerce insanın Avrupa'ya ulaşmak istediğini söyledi.

        Sorunun çözümü için hem Yunanistan hem de diğer Avrupa ülkeleri yetkililerine birçok kez iş birliği ve yardım çağrısında bulunduğunu kaydeden Yankulovska, "Büyük bir sorunla karşı karşıyayız. Bu tür kazalar birçok farklı sebepten meydana geliyor. Tüm gücümüzle çalışıp yasadışı yollarla ülkemize giren mültecilerin sayısını azaltmak için uğraşıyoruz" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ